Zaključci

Zaključci 104. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

12.1.2006

Priopćenja ( 12.01.2006 )
Zaključci 104. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske investicione banke – Nacionalne ceste Banja Luka – Gradiška, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova. Prijedlog odluke uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnji postupka ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog dokumenta Sigurnosna politika Bosne i Hercegovine, predlagatelja Ministarstva sigurnosti i upućen Predsjedništvu BiH na usvajanje.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Odluka o uspostavi Središnjeg registra u kojemu se vodi službena evidencija o izdatim dozvolama za sve osobe koje imaju pravo pristupa tajnim podatcima stupnja «povjerljivo», «tajno» i «vrlo tajno».

Usvojena Odluka o osnivanju radne skupine za izradbu Akcijskog plana za borbu protiv maloljetničke delikvencije, predlagatelja Ministarstva sigurnosti.

Razmotrena Odluka o određivanju jedinica u institucijama Bosne i Hercegovine za provedbu Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagatelja Agencije za državnu službu BiH. Zadužena Agencija za državnu službu za usklađivanje odluke s mišljenjima ureda za zakonodavstvo i Ministarstvom pravde.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, Odluka o ustupanju imovine Bosne i Hercegovine dobijene kroz Sporazum o pitanjima sukcesije i njezinog konvertovanja u novčani oblik.

Prihvaćena informacija o radu i aktivnostima Povjerenstva za restituciju za
period listopad-prosinac 2005. godine, predlagatelja Povjerenstva za restituciju i donešena Odluka kojom se rok za rad Povjerenstva produžava do 30. lipnja ove godine.

Razmotreno izvješće Ministarstva sigurnosti o radu Interresorske radne skupine za iznalaženje smještajnih kapaciteta za Ministarstvo sigurnosti – SIPA-e, a izjašnjavanje o lokalitetu za smještaj SIPA-e odloženo za narednu sjednicu.

Prihvaćeno dopunjeno izvješće o aktivnostima na Projektu «Autocesta na koridoru 5c», predlagatelja Ministarstvo komunikacija i prometa. Izvješće će se uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH. Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je za nastavak aktivnosti na izradbi trase autoceste.

Prihvaćeno izvješće sa prve sjednice Zajedničkog odbora za provedbu
Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, predlagatelja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.



Prihvaćen zahtjev Ministarstva pravde za izmjenu zaključka 97. sjednice Vijeća ministara BiH i zaduženo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice za realiziranje zaključka.

Razmotreni zahtjevi Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
za davanje mišljenja o prijedlozima zakona: o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost čiji je predlagatelj zastupnik Jozo Križanović; o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagatelj zastupnik Zlatko Lagumdžija. Zadužen Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje za pripremu mišljenja i dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Razmotreni zahtjevi Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za
davanje mišljenja za autentična tumačenja zakona i to: odredbi Zakona o stranim ulaganjima; članka 66. Zakona o nadzoru i kontroli prelaska državne granice; Zakona o dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine; te Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga. Zadužena nadležna ministarstva za pripremu mišljenja i dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Razmotren zaključak 64. sjednice Kolegijuma Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zaduženo Minisatrstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za realizaciju zaključka.

Razmotren zaključak Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Minisatrstvo financija i trezora za realiziranje zaključka.

Razmotren zaključak Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predlagatelja predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za realiziranje zaključka.

Razmotreno sedam zaključaka 71. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužena nadležna ministarstva za pripremu informacija i dostavljanje radi upućivanja u parlamentranu proceduru.

Razmotrena zastupnička pitanja postavljena na 71. sjednici Zastupničkog
doma Parlamentarne skupštine BiH: Jeline Đurković, Dušanke Majkić, Nijaza Durakovića, Muhameda Moranjkića, Vinka Zorića, Ruže Sopta, Ive Lozančića, Ljiljane Milićević i Nikole Špirića. Zadužena nadležna ministarstva za pripremu odgovora i dostavljanje Vijeću ministara radi upućivanja u parlamentarnu proceduru.

Razmotrena izaslanička pitanja postavljena na 52. sjednici Doma naroda
Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužena nadležna minisatrstva za pripremu odgovora i dostavljanje Vijeću ministara.


Utvrđeni odgovori na zastupnička pitanja Selima Bešlagića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zaima Backovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Fije Tokić i Avde Hebiba, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Odgovori će se uputititi u parlamentarnu proceduru.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Okvirnog kreditnog sporazuma F/P 1520 između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine. Prijedlog osnova uputit će se Predsjedništvu BiH u proceduru donošenja odluke o pokretanju razgovora, a za potpisnika predložena ministrica financija i trezora mr.Ljerka Marić.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma za projekt Modernizacije bolnice između Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Export-Import banke Koreje (Vladina agencija za ECDF). Prijedlog osnova uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložena ministrica financija i trezora mr. Ljerka Marić.

Usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o kakvoči tečnih naftnih goriva.

Usvojena Odluka o izmjenama Odluke o načinu obračuna plaća i drugih naknada zaposlenih u Vijeću ministara BiH, ministarstvima BiH i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara BiH.

Zaključeno da se Odluka o brisanju imena nosiotelja prava raspolaganja nad državnom imovinom i upisivanju novog imena shodno pravnom sljedništvu BiH usvojena na 101. sjednici Vijeća ministara zajedno s pismom višeg zamjenika visokog predstavnika Martina Neya dostavi Povjerenstvu za državnu imovinu, uz napomenu da se do njegovog izjašnjenja Odluka neće objavljivati u Službenom glasniku BiH.

Za zamjenika ravnatelja Agencije za promidžbu inozemnih investicija imenovana Jasna Krivošić Prpić.

Za člana Radne skupine za izradu Izbornog zakona imenovan Srđan Arnaut. (Kraj)