Zaključci

Zaključci prvog dijela 105. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

26.1.2006

Priopćenja ( 26.01.2006 )
Zaključci prvog dijela 105. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH, na usvajanje, po žurnoj proceduri.

Utvrđen i uputit će se, po skraćenoj proceduri, u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde. Prijedlog zakona uputit će se na mišljenje Ministarstvu obrane BiH.

Prihvaćen Prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za povlačenje Prijedloga zakona o održivom šumarstvu iz parlamentarne procedure. Ovaj prijedlog uputit će se u parlamentarnu proceduru.

Utvrđen Prijedlog sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kabineta ministara Ukrajine, s izvješćem o obavljenim pregovorima, čiji je predlagatelj Ministarstvo komunikacija i prometa. Prijedlog sporazuma uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar prometa i komunikacija dr. Branko Dokić.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Konvencije o policijskoj suradnji za jugoistočnu Europu, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti. Prijedlog osnova uputit će se Predsjedništvu BiH u proceduru donošenja odluke o otpočinjanju pregovora.

Utvrđen Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o uspostavi željezničke mreže velikih mogućnosti u jugoistočnoj Europi, predlagatelja Ministarstva komunikacija i prometa. Prijedlog osnova uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi sklapanja Donatorskog sporazuma između Ministarstva zdravlja i socijalne solidarnosti Republike Grčke kao donatora i Ministarstva civilnih poslova u ime Vijeća ministara BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova. Prijedlog osnova uputit će se Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar civilnih poslova dr. Safet Halilović.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova. Prijedlog odluke uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.



Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu – Regionalni projekt željeznica između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova. Prijedlog odluke uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Protokola broj 14 uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koji se odnosi na dopunu sustava za kontrolu Konvencije, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjskih poslova. Prijedlog odluke uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Odluka o određivanju Državnog sigurnosnog organa koji prati provedbu Zakona o zaštiti tajnih podataka i drugih propisa donešenih temeljem njega i o određivanju organa za informatičku sigurnost prilikom prijenosa tajnih podataka.

Usvojena Odluka o formiranju Interresornog ekspertnog tima za izradbu Programa zaštite od kemijskog oružja i reagiranja u slučaju nesreća i incidenata u koje su uključene kemikalije, predlagatelja Ministarstva sigurnosti.

Usvojena Odluka o uspostavi Skupine za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma (Task Force), čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Usvojena Odluka o reguliranju radno-pravnog statusa Igora Davidovića, glavnog pregovarača Bosne i Hercegovine u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova.

Data suglasnost na Statut Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predlagatelja Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prihvaćena informacija o provedenim aktivnostima vlasti Bosne i Hercegovine na prezentiranju i obrani prvog Inicijalnog izvješća Bosne i Hercegovine protiv torture – preporuke i zaključci UN Komiteta protiv torture, predlagatelja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Prihvaćena informacija i zaključci Ekspertnog tima Vijeća ministara BiH o skupini djece iz Dječijeg doma «Bjelave» koja su 1992. godine izmještena u Italiju, s Informacijom o sadržaju dosijea Sedine Kahvić, predlagatelja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Prihvaćena informacija Ministarstva sigurnosti o radu Inter-resorske radne skupine za iznalaženje trajnog smještaja SIPA-e na lokalitetu Lukavice, Istočno Sarajevo. Zaključeno je da, ukoliko se do realiziranja zaključka i uvođenja u posjed SIPA-e, promjene relevantne okolnosti za njen smještaj na ovom lokalitetu, Vijeće ministara BiH zadržava pravo da promijeni ovu odluku. Zadužena je Interresorna radna skupina za nastavak rada i redovito izvještavanje Vijeća ministara o aktivnostima koje se poduzimaju za smještaj SIPA-e.

Prihvaćena informacija i zaključci Ministarstva sigurnosti o nemogućnosti ulaska i korištenja poslovnog prostora u Ulici Koševo broj 6.

Razmotrena informacija i zahtjev za davanje upute u svezi postupanja po žalbi UNIS-PRETIS NIS» d.d. Vogošća, koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Zaduženo Ministarstvo pravde BiH za realiziranje zahtjeva.

Razmotrena informacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realiziranju «Strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma». Zaduženo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da Vijeću ministara BiH dostavi za narednu sjednicu objavljenu publikaciju sa statističkim podatcima o sveukupnom povratku.

Razmotrena informacija o održanom sastanku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH sa predstavnicima nevladinih udruga iz Republike Srpske i vraćena Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, kako bi se ugradili zaključci za njeno realiziranje.

Na prijedlog Kadrovskog povjerenstva Vijeća ministara za ravanatelja Agencije za rad i zapošljavanje BiH imenovan Huso Sarić, a za njegovog zamjenika Slobodan Gajević.
Za članove Upravnog odbora Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja (FIPA) ispred Vijeća ministara BiH imenovani su Gordan Raspudić i Jozo Bagarić. Zaduženo je Kadrovsko povjerenstvo da Vijeću ministara BiH dostavi na potvrđivanje kompletirani prijedlog liste članova UO FIPA-e.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojena Odluku kojom se izdvaja 50.000,00 KM na ime pomoći žrtvama željezničke nesreće u Crnoj Gori.

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo financija i trezora BiH. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH, na usvajanje, po žurnoj proceduri.

Razmotrena informacija o aktualnom stanju u svezi Strategije energetike BiH i prihvaćeni zaključci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. (Kraj)