Zaključci

Zaključci 108. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

16.2.2006

Priopćenja ( 16.02.2006 )
Zaključci 108. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara BiH imenovalo je 9 članova Državnog povjerenstva za reviziju odluka o naturalizaciji inostranih državljanja, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvima BiH. Članovi Državnog povjerenstva su: Vjekoslav Vuković, Miodrag Pandurević, Fevzija Bećirović, Ermin Peršto, Zlatko Horvat i Nikola Sladoje. Inostrani članovi su Pedro Tomas Lopez Martin, Magdalena Kouneva i Dean Vlahopoulos.

Razmotren Nacrt zakona o ustanovama kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, ali je izjašnjavanje o zakonu odloženo za narednu sjednicu, kako bi se u međuvremenu dostavile primjedbe. Raspravi o Nacrtu ovog zakona prethodilo je obraćanje ministrima višeg zamjenika visokog predstavnika u BiH Martina Neya koji je, prije odlaska sa dužnosti, ukazao na potrebu donošenja zakona, koji bi regulirao status institucija kulture.


Utvrđen Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja Bosne i Hercegovine Protokolu koji se odnosi na Madridski sporazum o međunarodnoj registraciji žigova. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja Bosne i Hercegovine Konvenciji o zaštiti proizvođača fonograma od nedopuštenog umnožavanja njihovih fonograma. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vlade Republike Makedonije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u oblasti obrazovanja i znanosti. Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Za potpisnika predložen je ministar dr. Safet Halilović.


Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o međusobnom uređenju imovinsko- pravnih odnosa.Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.


Utvrđen Prijedlog strategije suradnje Vijeća Europe sa Bosnom i Hercegovinom za 2006./2007. godinu. Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog strategije Predsjedništvu BiH u dalju proceduru..

Upoznalo se sa Izjašnjenjem Ministarstva komunikacija i prometa o Sporazumu o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Grčke.

Donešena Odluka o prihvatanju Programa rada Arhiva BiH na implementiranju Aneksa «D» Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora.

Donešena Odluka o imenovanju Radne skupine za izradu provedbenih propisa koji proizilaze iz Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Donešena Odluka o izmjeni Odluke o ustupanju imovine Bosne i Hercegovine dobijene kroz Sporazum o pitanjima sukcesije i njezinog konvertovanja u novčani oblik, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora.

Donešena Odluka o prestanku važenja Odluke o formiranju Državnog povjerenstva za traženje nestalih osoba, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Donešena Odluka o prijenosu zatečenih novčanih sredstava Zavoda za upošljavanje BiH, koja je do uključenja u Proračun institucija BiH koristila Agencija za rad i upošljavanje BiH , čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.

Donešena Odluka o dodjeli 100.000,00 KM za sufinanciranje koncerta Lucijano Pavarotti u Sarajevu, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.

Usvojena Informacija o jačanju efikasnosti postojećeg sustava koordinacije međunarodne pomoći u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Usvojena Informacija o programu CARDS 2003., Regionalni projekt «Uspostava neovisnog, pouzdanog i funkcionalnog pravosuđa i unapređenje sudske suradnje u zemljama zapadnog Balkana, čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde. Zaključeno da se od Uprave za neizravno oporezivanje zatraži mišljenje o oslobađanju međunarodnih projekta od PDV-a.

Usvojena Informacija o suradnji zemalja centralne Europe i zemalja zapadnog Balkana u procesu europskih integracija, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjskih poslova.


Usvojeno Izvješće, ocjene i preporuke sa prvog sastanka praćenja procesa reformi (RPM-a), čiji je predlagatelj Direkcija za europske integracije.



Usvojeno Izvješće sa Druge sjednica Mješovitog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i tehničku suradnju između Bosne i Hercegovine i Države Katar i određen sastav bh dijela Mješovitog komiteta. Predlagatelj: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Usvojen Zahtjev Ministarstva pravde za izmjenu zaključka 93. sjednice Vijeća ministara
i zadužena Uprava za neizravno oporezivanje za realizaciju zaključka.


Razmotren Zahtjev za donošenje odluke o pružanju usluga Službe za zajedničke poslove institucija BiH u objektu Ministarstva obrane BiH - ranijeg Federalnog ministarstva obrane . Zaduženo Ministarstvo obrane da pripremi odluku o pružanju usluga Službe za zajedničke poslove institucija BiH u objektu Ministarstva obrane BiH.

Vijeće ministara imenovalo je Barišu Čolaka, zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara i ministre Slobodana Kovača, Branka Dokića, Dragana Doku, Safeta Halilovića i zamjenika ministra Antona Rilla za bh. predstavnike u međudržavnoj radnoj skupini i koja će s hrvatskim kolegama pripremiti način rješavanja otvorenih pitanja između BiH i Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je za dostavljanje blagovremenih i potpunih informacija o procesima vezanim za Pakt stabilnosti.

Usvojena Odluka o oslobađanju od obveza pribavljanja viza sudionicima «Treće godišnje ministarske konferencije o sigurnosti granica u jugoistočnoj Europi», a koji dolaze iz zemalja čiji državljani nisu izuzeti od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije BiH. Konferencija će se održati u Sarajevu od 23. do 25. 02. 2006. godine.(Kraj)