Zaključci

Zaključci 111. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

2.3.2006

Priopćenja ( 02.03.2006 )
Zaključci 111. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara BiH prihvatilo je tri amandmana na Prijedlog zakona o verifikaciji i izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje i to na članke 1, 17, i 29, čime amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona, koji će se uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Utvrđen Prijedlog sporazuma između zemalja Beneluxa (Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luksemburg i Kraljevine Nizozemske) i Bosne i Hercegovine o readmisiji i ponovnom vraćanju osoba koje su ušle i/ili borave bez ovlaštenja, predlagatelja Ministarstva sigurnosti. Prijedlog sporazuma uputiti će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar sigurnosti Bariša Čolak.

Utvrđen Prijedlog sporazuma između Vlade Švicarske i Vijeća ministara BiH u svezi sa projektom «Podsticanje privatnog sektora u Bosni i Hercegovini putem podsticanja gospodarstva i zapošljavanja u BiH – Podsticanje malih i srednjih poduzeća u sjevernom dijelu BiH (faza 4)», čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Prijedlog sporazuma uputiti će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Doko.

Utvrđen Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između Instituto de Credito Oficial Kraljevine Španjolske i Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine za kreditiranje nabavke nagibnih vlakova Talgo za Željeznice Federacije BiH, predlagatelja Ministarstva financija i trezora. Prijedlog osnova uputit će Predsjedništvu BiH u proceduru donošenja odluke o otpočinjanju pregovora, za potpisnika predložena ministrica financija i trezora mr. Ljerka Marić.

Utvrđen i uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o određivanju graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Utvrđen i uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore o pojednostavljenom postupku prometa ljudi i roba na graničnim prijelazima Uvac-Uvac i Ustibar-Vagan, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova.

Utvrđen i uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije Prijedlog odluke o ratifikaciji Okvirne konvencije o prekograničnoj suradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova.

Razmotrena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o meritumu u predmetu broj AP 494/05 od 9.2.2006. godine i zaduženo Ministarstvo financija i trezora da pripremi prijedlog za realiziranje obveza i dostavi ga Vijeću ministara BiH.

Usvojena Odluka o prestanku važenja Odluke o utemeljenju Državnog povjerenstva za traženje nestalih osoba, predlagatelja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.



Prihvaćeno izvješće i zaključci Interresorne radne skupine u svezi realiziranja zaključka 106. sjednice Vijeća ministara BiH, a koji se odnosi na izvršenje Odluke Europskog suda za ljudska prava – Fikret Hadžić protiv Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde.

Data suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Konkurencijskog
Vijeća.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Doko imenovan za predsjedatelja bh-dijela Međuvladinog povjerenstva za trgovinu i gospodarsku suradnju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data suglasnost za glasovanje državljana Republike Mađarske u prostorijama veleposlanstva Republike Mađarske u Sarajevu i to 09.04. i 23.04. 2006. godine.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data suglasnost za imenovanje pukovnika Joachima Sprolla za vojnog atašea Savezne Republike Njemačke za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Sarajevu.

Data suglasnost za imenovanje pukovnika Cui Enxionga za vojnog atašea Narodne Republike Kine za Bosnu i Hercegovinu, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjskih poslova.

Razmotreni zahtjevi Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje
mišljenja o prijedlozima zakona i to Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni
i Hercegovini predlagatelja zastupnika Mirsada Ćemana i Prijedlogu zakona o izmjeni i
dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost predlagatelja zastupnika Kluba Stranke za BiH. Zadužen Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi mišljenje o ovim zakonima.

Razmotrena urgencija za izvršenje zaključka 69. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da pripremi informaciju o problemima, planovima i transferu novca za potrebe Regulatorne agencije za komunikacije i Javnog RTV servisa, kao nezavisnih i profesionalnih institucija.

Razmotreni zaključci 47. sjednice Komisije za financije i proračun u svezi Prijedloga zakona o verifikaciji i izmirenju obveza temeljem računa stare devizne štednje. Za realiziranje zaključka zaduženo Minisatrstvo financija i trezora BiH.

Razmotrena zastupnička pitanja postavljena na 74. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužena nadležna ministarstva za njihovu provedbu.

Razmotreno zastupničko pitanje i inicijativa zastupnika Izeta Hadžića - 73. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je tražio informaciju o efektima ugovora o slobodnoj trgovini. Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da pripremi odgovor na zastupničko pitanje.

Usvojen odgovor Povjerenstva za restituciju BiH na zastupničko pitanje Joze Križanovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i uputit će se u parlamentarnu proceduru.

Usvojena Odluka o davanju suglasnosti na amandmane na Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja članak IV, Aneksa 1-B Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Data suglasnost na Pravilnik o unutarnjem ustroju Ministarstva financija i trezora.

Usvojena Odluka o dodjeli sredstava s računa proračunskih korisnika.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, Odluka o davanju suglasnosti pomoćniku ministra Sektora za trezorsko poslovanje u Ministarstvu finanscja i trezora da obavlja funkciju državnog službenika za ovjeravanje u sustavu upravljanja programima pomoći Europske unije u BiH.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora usvojena Odluka o davanju suglasnosti pomoćniku ministra Sektora za upravljanje programima pomoći Europske unije pri Ministarstvu financija i trezora, da obavlja funkciju službenika za ovjeravanje programa pomoći Europske unije u BiH.

Usvojena Odluka o uspostavi Državnog fonda-subjekta u sustavu decentraliziranog sustava upravljanjima programima pomoći Europske unije u BiH u Ministarstvu financija i trezora.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH usvojena Odluka o uspostavi Centralne jedinice za financiranje i ugovaranje-subjekta u sustavu decentraliziranog sustava upravljanja programima Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao sektor za upravljanje programima pomoći Europske unije u sastavu Ministarstva financija i trezora.

Prihvaćena informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o jedinstvenom ugovoru o liberalizaciji slobodne trgovine među zemljama zapadnog Balkana.

Utvrđen Prijedlog sporazuma o gospodarskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske. Prijedlog sporazuma uputit će se Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Doko. (Kraj)