Zaključci

Zaključci 112. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

16.3.2006

Priopćenja ( 16.03.2006 )
Zaključci 112. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Utvrđen Prijedlog zakona o klasificiranju djelatnosti u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj: Agencija za statistiku BiH. Prijedlog zakona bit će upućen u parlamentarnu proceduru.

Razmatran Nacrt zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova. Zaključeno da se nacrt zakona dostavi entitetskim vladama na mišljenje.

Utvrđen Prijedlog sporazuma o financiranju «Projekta registracije zemljišta» između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj – IDA, sa Izvješćem o završenim pregovorima. Ministarstvo financija i trezora uputiti će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika predložena je ministrica Ljerka Marić.

Utvrđen Prijedlog multilateralnog sporazuma između Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Europske zajednice, Republike Island, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Kraljevine Norveške, Srbije i Crne Gore, Rumunjske i Privremene administrativne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu o uspostavljanju Europske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA), sa Izvješćem o obavljenim pregovorima. Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti će Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, za potpisnika predložen je ministar Branko Dokić.


Utvrđen Prijedlog sporazuma o uspostavljanju i radu SEETO-a, sa Izvješćem o obavljenim pregovorima. Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti će Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, za potpisnika predložen je ministar Branko Dokić.



Utvrđen Prijedlog memoranduma o razumijevanju o razvoju unificiranog tržišta širokopojasnih mreža potpuno povezanih sa europskim i globalnim mrežama – Inicijativa za «bSEE», sa Izvješćem o usuglašavanju teksta Memoranduma. Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti će Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, za potpisnika predložen je ministar Branko Dokić.


Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske o suradnji u borbi protiv kriminaliteta, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminaliteta. Ministarstvo sigurnosti dostaviti će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, za potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.

Utvrđen Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja Bosne i Hercegovine Komisiji Codex Alimentarius. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratificiranju Sporazuma o zračnom prometu između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratificiranju Europske konvencije o kinematografskoj koprodukciji. Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratificiranju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kabineta ministra Ukrajine o međunarodnom cestovnom prijevozu. Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratificiranju Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o izručenju. Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratificiranju Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima. Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Donešena Odluka o odobravanju multi-projektnog programa SIMEST S.p.A., Italija za financiranje investicionih projekata italijanskih malih i srednjih poduzeća koji žele investirati u Bosnu i Hercegovinu ili malih i srednjih poduzeća lociranih u Bosni i Hercegovini, a koja su djelomično u vlasništvu italijanskih malih i srednjih poduzeća, kao i davanje suglasnosti za monitoring programa uključujući moguće terenske posjete Ravojne banke Vijeća Europe.
Predlagatelj: Ministarstvo financija i trezora

Donešena Odluka o načinu obavljanja veterinarskog pregleda proizvoda životinjskog podrijekla u prometu preko granice BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Donešena Odluka o veterinarskim pregledima životinja u prometu preko granice Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Donešena Odluka o načinu obavljanja veterinarskog pregleda hrane za životinje, veterinarskih lijekova, medicinskih pomagala, otpadaka životinjskog podrijekla i drugih tvari kojima se može prenijeti zarazna bolest u prometu preko granice BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Donešena Odluka o usvajanju Etičkog kodeksa istraživanja o djeci, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Donešena Odluka o visini administrativnih pristojbi u svezi sa procesnim radnjama pred Konkurencijskim vijećem, čiji je predlagatelj Konkurencijsko vijeće BiH.

Donešena Odluka o načinu privremenog financiranja Ureda za
razmatranje žalbi, čiji je predlagatelj Ured za razmatranje žalbi BiH.

Donešena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o imenovanju članova Radne skupine za izradu Studije usuglašenosti zakona Bosne i Hercegovine sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Donešena Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o naknadama za rad članova Povjerenstva za državnu imovinu, čiji je predlagatelj Povjerenstvo za državnu imovinu. Obvezuje se Povjerenstvo da Vijeću ministara svaka tri mjeseca dostavlja izvješće o svom radu.

Prihvaćeni Prijedlozi ministarstava za izradu Orijentacionog radnog plana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za 2006. godinu:
- Orijentacioni plan rada Ministarstva civilnih poslova za 2006. godinu
- Prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za izradu Orijentacionog radnog plana za 2006. godinu
- Prijedlozi Ministarstva vanjskih poslova za izradu Orijentacionog radnog plana za 2006. godinu

Usvojena Informacija u svezi prevencije visoko-patogene ptičije gripe H5N1, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.

Usvojena Informacija o radu i aktivnostima Povjerenstva Vijeća
ministara BiH o preuzimanju prava, obveza i odgovornosti prema
zaposlenom osoblju, imovini i arhivi Crvenog krsta/križa BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Usvojena Informacija o početku realiziranja Twining projekta i nastavku rada Povjerenstva za zaštitu podataka, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.


Usvojena Informacija o početku ekonomskog dijaloga između Europske
unije i Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Direkcija za europske
Integracije.

Usvojena Informacija u svezi zaključenja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije o socijalnoj skrbi, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.

Usvojeno Inicijalno izvješće o nasilju nad djecom, čiji je predlagatelj
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Usvojeno Izvješće o utrošenim sredstvima po odluci Vijeća ministara BiH broj 182/04 od 29.7.2004. godine, čiji je predlagatelj Regulatorna agencija za komunikacije.

Donešena rješenja o uporabi naziva Bosne i Heregovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde:
- u nazivu Udruge «MENSA Bosne i Hercegovine»
- u nazivu «Udruga tužitelja Bosne i Hercegovine«
- u nazivu «Microsoft Bosna i Hercegovina« d.o.o.


Donešeno Rješenje o imenovanju Lakota Žarke za pomoćnika ravnatelja u Državnoj graničnoj službi, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Usvojeno mišljenje Ministarstva sigurnosti u svezi zahtjeva za tumačenje odredbi članka 66. Zakona o nadzoru i kontroli prelaska državne granice.


Upoznalo se sa Zahtjevima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje mišljenja na prijedloge zakona: o Agenciji za osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene kaznenim djelima i upravljanje oduzetom imovinom, čiji su predlagatelji zastupnici Jozo Križanović, Zlatko Lagumdžija i Selim Bešlagić i o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost čiji je predlagatelj zastupnik Nikola Špirić. Zadužena resorna ministarstva za pripremu odgovora.

Upoznalo se sa Obavijesti sa 74. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u svezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Upoznalo se sa Zaključkom 74. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji će biti proslijeđen Koordinacionom odboru za ekonomski razvoj i europske integracije.

Upoznalo se sa Zaključcima 75. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (četiri zaključka). Zadužena resornaministarstva za provedbu zaključaka.

sa Inicijativom Mješovitog kluba zastupnika SPRS – Nezavisni zastupnici za glasovanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH. Zadužena resorna ministarstva da u roku od 7 dana predsjedatelju Vijeća ministara dostave odgovore na pitanja iz Inicijative.

Upoznalo se sa Zastupničkim pitanjima postavljenim na 23. sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (Zaima
Backovića i Avde Hebiba) i zadužena resorna ministarstva za pripremu odgovora.

Usvojeni odgovori na zastupnička pitanja:
- Selima Bešlagića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne
skupštine Bosne i Hercegovine
- Ruže Sopta, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine
Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo financija i trezora
- Vinka Zorića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine
Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo civilnih poslova
- Muhameda Moranjkića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (dva odgovora). Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova
- Filipa Andrića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo sigurnosti
- Izeta Hadžića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
- Mirsada Ćemana, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

Utvrđen Prijedlog sporazuma o uspostavljanju željezničke mreže velikih mogućnosti u jugoistočnoj Europi s izvješćem o pregovorima na usuglašavanju teksta ovog sporazuma. Prijedlog sporazuma uputit će se Predsjedništvu BiH radi donošenja odluke o njegovom prihvatanju, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa dr. Branko Dokić.

Na prijedlog Ministarstva obrane BiH usvojena Odluka o privremenom iznajmljivanju dijela objekta »A001« u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu NATO štabu u Sarajevu.

Usvojeno Dopunsko izvješće BiH sukladno Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN br. 1540 koja se odnosi na implementiranje obveza, u svezi sa oružjem za masovno uništenje i srodniim materijalima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će Dopunsko izvješće Komitetu Vijeća sigurnosti BiH.

Ministri upoznati s informacijom o održavanju sastanka visokih izaslanika za sukcesiju ex SFRJ 21. i 22.03. 2006. godine u Sloveniji i podržali stavove Ministarstva financija i trezora koje će na sastanku zastupati izaslanik BiH.

Usvojena informacija o realiziranju zaključka Vijeća ministara BiH i ovlašteno Ministarstvo civilnih poslova-zamjenik ministra i Nacionalni koordinator za HIPERB program, da provede aktivnosti sukladno zaključku.

Zaduženo Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH za realiziranje zaključka Vijeća ministara BiH u svezi raspisivanja natječaja za rukovoditelje Službe za zajedničke poslove institucija BiH. (Kraj)