Zaključci

Zaključci 120. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

1.6.2006

Priopćenja ( 01.06.2006 )
Zaključci 120. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Utvrđen, većinom glasova članova Vijeća ministara, Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Utvrđen Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova. Prijedlog zakona, nakon što se ugrade primjedbe iz rasprave vezane za članke 4, 32, 65, i 140. uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora i Bank Austria Creditanstalt AG za Projekt vodoopskrbe Općine Grude. Ministarstvo financija i trezora uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložena je ministrica financija i trezora mr. Ljerka Marić.

Usvojena Odluka o osiguranju sredstava za realiziranje prve faze projekta «Pasivna registracija birača», čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora. Odlukom je odobreno 900.000,00 KM za realiziranje prve faze ovog projekta.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini i imenovalo izaslanstvo i pregovorački tim za vođenje razgovora. Prijedlog osnova uputit će se Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Slovačke Republike o suradnji u borbi protiv kriminaliteta, posebice terorizma, ilegalne trgovine drogama i organiziranog kriminaliteta, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Prijedlog sporazuma uputit će se Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak.

Razmotreno Prijedlog odluke o osnivanju Ureda za državnu imovinu BiH, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Izjašnjenje o ovom prijedlogu je odloženo radi dostavljanja mišljenja Ministarstva pravde.

Ministri su na period od četiri godine imenovali Almira Džuvu za ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Ristu Zarića za zamjenika generalnog ravnatelja i Ivana Ćosića za glavnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Prihvaćena informacija Ministarstva financija i trezora o stanju vanjske zaduženosti BiH sa 31.12.2005. godine.

Prihvaćena informacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realiziranju odluka Ustavnog suda BiH i implementaciji Zakona o nestalim osobama BiH.

Prihvaćena informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izdatim dozvolama za uvoz/izvoz oružja i vojne opreme u 2005. godini.

Prihvaćena informacija Nacionalnog koordinatora za HiPERB o problemima u financiranju realiziranja Projekta obnove i rekonstrukcije Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke (Objekat 3).

Izvješće Ministarstva sigurnosti o radu Direkcije za provedbu restruktuiranja policije za period 26.1.2006. – 29.05.2006. godine vraćen na razmatranje Odboru za unutarnju politiku Vijeća ministara BiH.

Usvojeno izvješće o zvaničnom posjetu izaslanstva Ministarstva obrane BiH Nacionalnom ministarstvu obrane Rumunjske.

Usvojeno izvješće o dosadašnjem radu Državnog povjerenstva za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u Bosni i Hercegovini sa prijedlogom zaključaka.

Data suglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o policijskoj legitimaciji i policijskoj znački, predlagatelja Ministarstva sigurnosti.

Data suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva pravde.

Data suglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Data suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Usvojeno mišljenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Nikola Špirić.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora razmotreno realiziranje zaključaka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 103. i 116. sjednice a odnose se na odluke Ustavnog suda BiH o meritumu u predmetima broj AP 130/04 od 2.12.2005. i AP 164/04 od 1.4.2006. godine i usvojen tekst pisma, koje će se uputit Ustavnom sudu BiH.

Ministri se upoznali s pregledom uspostavljenih institucija Bosne i Hercegovine s podacima o njihovom sjedištu i početku funkcioniranja, koji je pripremilo Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH i iskazali opredjeljenost Vijeća ministara BiH da provede zaključke Parlamentarne skupštine BiH u svezi s ovim pitanjem.

Vijeće ministara BiH upoznalo se s pregledom rukovodećih državnih službenika i njihovih zvanja u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je na zahtjev Vijeća ministara BiH pripremila Agencija za državnu službu BiH. Zaduženo je Kadrovsko povjerenstvo Vijeća ministara BiH da dostavi pregled imenovanih kadrova u institucijama BiH.

Prihvaćena inicijativa predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za imenovanje sedmog člana Komisije za koncesije i zaduženo Kadrovsko povjerenstvo Vijeća ministara BiH da raspiše konkurs za imenovanje člana Komisije za koncesije s područja Republike Srpske.

Razmotrena inicijativa za donošenje odluke o definiranju troškova proračunskih korisnika koji koriste prostore Uprave za neizravno oporezivanje BiH ili zajedničke prostore graničnih prijelaza i zaključeno da se postupi po instrukciji Ministarstva financija i trezora BiH.

Usvojena, na prijedlog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Odluka o oslobađanju od plaćanja viza sudionika 49. europskog prvenstva u stolnom tenisu za mlade – STEPS 06, koji će se održati u Sarajevu od 21. do 30.07. 2006. godine.

Razmotren prijedlog mišljenja Ministarstva komunikacija i prometa o Amandmanu na članak 28. Prijedloga zakona o Agenciji za informacijsko društvo Bosne i Hercegovine i zaključeno da Vijeće ministara BiH ostaje pri predloženom tekstu zakona o čemu će obavijestiti Parlamentarnu skupštinu BiH.

Razmotren zahtjev Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za dostavu izjašnjenja o prijedlozima mjera Vlade Republike Srpske na analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom mjera za smanjenje trgovinskog deficita Bosne i Hercegovine.

Razmotrena zastupnička pitanja postavljena na 77. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužena nadležna ministarstva za pripremu odgovora i dostavljanje Vijeću ministara na razmatranje.

Usvojeni odgovori Ministarstva sigurnosti na zastupnička pitanja: Muhameda Altića i Seada Avdića, zastupnikâ u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te Ministarstva komunikacija i prometa na pitanje Zaima Backovića, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH.

Data suglasnost za imenovanje Dragana Prusine za ravnatelja JP NIO Službeni list Bosne i Hercegovine na mandatni period od četiri godine. Za ravnatelja Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine imenovana je Lenka Kozić, a za zamjenika ravnatelja Davor Palinić. Za ravnatelja Agencije za sigurnost hrane BiH imenovan je Sejad Mačkić, za zamjenika ravnatelja Zoran Đerić, a za tajnika Miroslav Vidović. Za člana Ureda za razmatranje žalbi iz oblasti izvođenja radova, javnih nabavki, prometa i strateško-poslovnog upravljanja imenovan je Ranko Krsman. Ovi kandidati imenovani su s liste uspješnih kandidata, koji su prošli javni natječaj.
Za člana Upravnog odbora za reformu javne uprave imenovan je Niko Grubešić, a za zamjenika člana Dragan Podinić.
Zaduženo je Ministarstvo pravde da raspiše ponovni Javni priziv za izbor i imenovanje jednog zamjenika stalnog člana Venecijanske komisije.

Ministri upoznati s Prijedlogom memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Komisije Europske unije o nabavci i uspostavi telekomunikacijskog sustava za potrebe policije i organa sigurnosti i projekta CIPS u Bosni i Hercegovini. (Kraj)