Zaključci

Zaključci prvog dijela 121. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

15.6.2006

Priopćenja ( 15.06.2006 )
Zaključci prvog dijela 121. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara donijelo je Odluku o imenovanju Državnog povjerenstva za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. U sastav Povjerenstva imenovani su dr Smail Čekić, dr Enes Pelidija, Amor Mašović, mr.Ivica Marinović, Anto Zelić, Mirko Prskalo, Željko Rašević, Miroslav Janković, Dobrislav Planojević i Danilo Nikolić. Za prvo predsjedavanje imenovan je Ivica Marinović a za zamjenike Smail Čekić i Željko Rašević. Vijeće ministara sugerira Državnom povjerenstvu da prilikom donošenja poslovnika o radu odredi rotaciju, svaka četiri mjeseca, na funkciji predsjedatelja i redosljed kojim će se obnašati rotacija.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ured za zakonodavstvo treba da pravno i tehnički uobliče donešenu Odluku.
Vijeće ministara preporučilo je Parlamentarnoj skupštini da se formira državno povjerenstvo za utvrđivanje istine o stradanju svih na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara usvojilo je Izvješće j o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za period siječanj-ožujak 2006. godine. Ministarstvo financija i trezora dostavit će Izvješćej o izvršenju Proračuna Predsjedništvu BiH. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da u roku od dva mjeseca pravno regulira pitanje kreditra Toplana Sarajevo.


Razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (8.6.2006.), čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Zaključeno da se formira povjerenstvo u sastavu Mladen Ivanić, Safet Halilović, Dragan Doko, Slobodan Kovač i Dragan Podinić koje u narednih petnaest dana treba da na temelju iznesenih primjedbi i sugestija, objedinjavajući pomenute zakone pripremi i Vijeću ministara dostavi prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH i Zakona o ministarstvima BiH.



Utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunske o suradnji u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminaliteta. Ministarstvo sigurnosti dostaviti će Prijedlog sporazuma
Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Za potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.

Utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o readmisiji osoba koje nezakonito borave, sa Izvještćem o obavljenim pregovorima. Ministarstvo sigurnosti dostaviti će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Za potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.


Utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o saradnji u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminaliteta, nelegalne trgovine narkoticima,
psihotropnim supstancama i prekursorima, ilegalne migracije i ostalih krivičnih djela, sa Izvješćem o obavljenim pregovorima. Ministarstvo
sigurnosti dostaviti će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Za
potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.




Utvrđen Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hašemitske Kraljevine Jordan o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Za potpisnika predložen je zamjenik ministra Slobodan Ečimović.


Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Amandmana na Kreditni i finansijski sporazum između KfW i Bosne i
Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske za sanaciju gradskog vodovoda u Una-Sana regiji. Ministarstvo financija
trezora dostaviti će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja
Financijskog ugovora između Bosne i Hercegovine i Europske
investicione banke EIB – Projekt rehabilitacije puteva u Republici
Srpskoj. Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu
BiH u dalju proceduru.


Utvrđen Prijedlog za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o izmjeni i dopuni Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i
Europske Investicione banke EIB – Projekt za puteve Bosne i
Hercegovine - Sarajevska zaobilaznica. Ministarstvo financija i trezora dostaviti
će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.



Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja
Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade
Republike Bugarske o policijskoj suradnji. Ministarstvo sigurnosti dostaviti će
Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.


Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Okvirnog sporazuma između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o općim načelima učestvovanja Bosne i Hercegovine u programima Zajednice. Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hašemitskog Kraljevstva Jordan o zračnom saobraćaju.Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji odvojenog Sporazuma o zamjeni duga između Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine,
Republike Srpske i Kreditanstalt fur Wideraufbau (KfW).Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.
Predlagatelj:: Ministarstvo vanjskih poslova

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o grantu BA 00007 i Ugovora o kreditu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Banke NIO i Banke FORTIS (Holandija)Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o financijskoj suradnji.Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o određenim aspektima zračnog saobraćaja. Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o finansiranju Europskog fonda za Bosnu i Hercegovinu («EFBH») Program stambenog kreditiranja i Program za kreditiranje malih i srednjih poduzeća između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kreditanstalt für Wiederaufbau («KfW»), Frankfurt am Main.Prijedlog odluke biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Usvojena Strategija Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije za period 2006-2009, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Strategija je sačinjena iz potrebe da se Bosna i Hercegovina što prije počne obračunavati sa organizovanim kriminalitetom i korupcijom, da jača zakonitost i poštivanje Ustava i vrati povjerenje u institucije BiH. Strategija definira faktore rizika, principe borbe, opće i pojedinačne ciljeve, mjere i rokove te nositelje koji imaju odgovornosti u sprječavanju i borbi protiv pojavnih oblika organizovanog kriminaliteta i korupcije.

Razmatran Prijedlog za izvršenje Odluke o prihvatljivosti i meritumu u
predmetu broj CH/01/8050, Mile Savića protiv Bosne i Hercegovine
i Federacije Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji zastupnici Bosne
Hercegovine pred Povjerenstvom za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.
Zadužena resorna ministrstva za izvršenje Odluke.


Upoznato sa Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o meritumu u predmetu broj AP-1612/05 od 9.5.2006. godine. Zaduženo Ministarstvo financija i trezora za provedbu Odluke.

Donešena Odluka o izdavanju Promissory note Međunarodnom
monetarnom fondu za valutno poravnanje za fiskalnu 2005. god.
Predlagatelj: Ministarstvo financija i trezora

Donešena Odluka o financiranju Projekta «Emitiranje promidžbenog
filma – reklame o Bosni i Hercegovini na CNN-u», čiji je predlagatelj Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH.
Ovom odlukom odobravaju se sredstva u iznosu od 511.000,00 američkih dolara iz Programa posebne namjene u Proračunu za 2006. godinu, za financiranje Projekta «Emitiranje promidžbenog filma – reklame o Bosni i Hercegovini na CNN-u».


Donešena Odluka o angažiranju dijela sredstava temeljem vođenja
pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europskih zajednica i njihovih država članica.
Predlagatelj : Direkcija za europske integracije

Donešena Odluka o dodjeli sredstava iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2006. godinu za redovito funkcioniranje diplomatsko-konzularnih predstavništava
Ministarstva vanjskih poslova.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova


Donešena Odluka o osnovnim kriterijumima za dodjeljivanje grant potpore za 2006. godinu.
Predlagatelj : Ministarstvo civilnih poslova

Donešena Odluka o imenovanju Povjerenstva za primopredaju dijela
bivše vojarne«Maršal Tito».
Predlagatelj: Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Razmatrana Odluka o prijenosu prava korištenja i upravljanja zgradama i zemljištem bivše vojarne «Maršal Tito» Sveučilištu Sarajevo, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Zaključeno da se zatraži mišljenje Pravobraniteljstva BiH, kako bi se mogla donijeti odluka.


Usvojena Informacija o početku rada Ureda za razmatranje žalbi , čiji je predlagatelj Odbor Agencije za javne nabavke. Zaduženo je Ministarstvp financija i trezora da raspiše konkurs za popunu nedostajućih članova Agencije.


Usvojeno Izvješće j o radu Agencije za unapređenje stranih investicija u
Bosni i Hercegovini za period siječanj-svibanj 2006. godine.
Predlagatelj: Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH

Data suglasnost na Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Agencije za unapređenje stranih
investicija u Bosni i Hercegovini.
Predlagatelj: Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH
(kraj)