Zaključci

Zaključci 122. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

5.7.2006

Priopćenja ( 05.07.2006 )
Zaključci 122. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara je donijelo Odluku o odobravanju 100.000,00 KM iz Proračuna za 2006. godinu za financijsku potporu Organizacionom odboru za obilježavanje stradanja u Srebrenici. Također, ponovo je usvojena Odluku da se 11. srpnja proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.


Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji se odnosi na definiranje statusa Jedinice za koordiniranje ekonomskih istraživanja i implementaciju Srednjoročne razvojne strategije (EPPU). Prijedlog zakona neće se slati u parlamentarnu proceduru dok radna skupina, kojom koordinira Ministarstvo pravde BiH, ne usuglasi i dostavi Vijeću ministara BiH u narednih sedam dana sveubuhvatnu izmjenu Zakona o Vijeću ministara BiH.

Utvrđen Prijedlog zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje uz primjedbe iznešene na sjednici. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da u tekst zakona ugradi sugestije i primjedbe iz rasprave, kojima se tehnički poboljšava ovaj prijedlog zakona, nakon čega će ga uputiti u parlamentarnu proceduru.

Utvrđen i uputit će se, po skraćenoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, Prijedlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH, predlagatelja Ministarstva civilnih poslova.

Utvrđen Prijedlog sporazuma izmedu Vlade Arapske Republike Egipat i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u oblasti suzbijanja kriminaliteta, s izvješćem o obavljenim pregovorima. Predlagatelj Ministarstvo sigurnosti uputit će Prijedlog sporazumu Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar Bariša Čolak

Utvrđen Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma izmedu Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Bosne i Hercegovine o financijskoj suradnji u 2005. godini. Prijedlog osnova Ministarstvo financija i trezora uputit će Predsjedništvu BiH u proceduru donošenja odluke o otpočinjanju pregovora, a za potpisnika je predložena ministrica mr. Ljerka Marić.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Konvencije o zaštiti proizvodača fonograma od nedopuštenog umnožavanja njihovih fonograma, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova. Prijedlog odluke će se uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Protokola, koji se odnosi na Madridski sporazum o međunarodnoj registraciji žigova, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova. Prijedlog odluke će se uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Usvojena Odluka Ministarstva sigurnosti o produženju do 31. prosinca ove godine status privremenog prihvata u Bosni i Hercegovini osoba iz Srbije i Crne Gore s posljednjim prebivalištem na Kosovu.

Usvojena Odluka predsjedatelja Vijeća ministara BiH o prijenosu prava korištenja i upravljanja zgradama i zemljištem bivše kasarne «Maršal Tito» Univerzitetu Sarajevo.

Usvojena Odluka Ministarstvo vanjskih poslova za otvaranje Počasnog konzulata Ukrajine u Bosni i Hercegovini i imenovanju Gregorija Ovada za počasnog konzula Ukrajine.

Usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o načinu obračuna plaća i drugih naknada zaposlenih u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ministarstvima Bosne i Hercegovine i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, Odluke o načinu držanja sredstava na escrow računu u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Usvojena Odluka o odobravanju 60.000,00 KM iz tekuće proračunske pričuve institucija Bosne i Hercegovine za 2006. godinu, za iznajmljivanje poslovnog prostora potrebitog Uredu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Usvojena Odluka o odobravanju 10.000,00 KM iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i medunarodnih obveza BiH za 2006. godinu na ime financijske potpore održavanja III Međunarodne konferencije ICES 2006. godine, koju je predložio predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Razmotren zahtjev Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za dostavu obavijesti o poduzetim mjerama u cilju izvršenja Odluke tog suda, broj AP 130/04 od 2.12.2005. godine i zaduženo. Usvojen je tekst obavijesti koja je upućena Ustavnom sudu BiH i zadužena nadležna ministarstva da sukladno obvezama redovito dostavljaju odgovore po zahtjevima Ustavnog suda BiH.

Prihvaćen prijedlog sa zaključcima zastupnika Bosne i Hercegovine pred Povjerenstvom za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za izvršenje Odluke o prihvatljivosti i meritumu Povjerenstva za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u predmetima br. CH/02/9178 i CH/03/13628.

Usvojena informacija Direkcije za europske integracije o izradbi priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovito godišnje izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija za period od rujna 2005. godine do 30. lipnja 2006. godine za Europsku komisiju.

Usvojena informacija Direkcije za europske integracije o funkcionalnoj osposobljenosti institucija Bosne i Hercegovine i Informacija o zakonima koje treba usvojiti prema Programu realiziranja prioriteta iz dokumenta «Europsko partnerstvo za Bosnu i Hercegovinu».

Usvojena informacija Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine o izvršenju po sudskoj nagodbi pred Europskim sudom za ljudska prava, u slučaju Fikret Hadžić iz Tuzle protiv Bosne i Hecegovine – Prijava broj: 11 123/04. Prihvaćen Memoranduma o razumijevanju o pravnoj pomoći i službenoj saradnji u oblasti izvršenja mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja izrečenih u krivičnom postupku između Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Usvojena informacija Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine o parničnom postupku pred Općinskim sudom u Dubrovniku radi predaje u posjed nepokretnosti koje su vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Usvojena informacija Ministarstva obrane o službenom posjetu izaslanstva Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu obrane Kraljevine Španjolske.

Usvojena informacija Ministarstva financija i trezora o realiziranju zaključaka Vijeća ministara BiH sa 85. sjednice održane 7.7.2005. godine, u svezi s Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSEE).

Usvojena informacija Ministarstva sigurnosti u svezi provedbe zaključaka Vijeća ministara BiH sa 117. sjednice po pitanju iznalaženja trajnog smještaja Državne agencije za istrage i zaštitu sa dinamičkim planom aktivnosti.

Usvojena informacija Ministarstva civilnih poslova o rezultatima petog kruga pregovora između izaslanstava Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije u svezi zaključenja Sporazuma o socijalnom osiguranju izmedu Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, održanim u Ljubljani 22. i 23. lipnja 2006. godine.

Prihvaćena izvješća i analize Direkcije za europske integracije sa sastanaka praćenja procesa reformi (RPM-a) i to izvješće sa Trećeg sastanka Praćenja procesa reformi i Analiza Trećeg sastanka praćenja procesa reformi i izvješće sa Četvrtog sastanka Praćenja procesa reformi i Analiza Četvrtog sastanka Praćenja procesa reformi.

Razmotrena implementacija obveza Bosne i Hercegovine iz Konvencije o zabrani protupješadijskih mina i prihvaćeno izvješće Ministarstva vanjskih poslova o sudjelovanju na sastancima stalnih komiteta Konvencije o zabrani protupješadijskih mina.

Prihvaćen idejni projekt Informativnog i komunikacijskog programa 2006. godine financiran iz CARDS proračuna za 2006. godinu, čiji je predlagatelj Direkcija za europske integracije.

Data suglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutaranjoj organizaciji Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predlagatelja Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH

Data suglasnost na Poslovnik o radu Povjerenstva za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Razmatrani principi sistema obuke državnih službenika na razini Bosne i Hercegovine, predlagatelja Agencije za državnu službu BiH i upućen na mišljenje Uredu za zakonodavstvo.

Prihvaćena ostavka Monike Mijić na dužnost pravobranitelja BiH radi odlaska na drugu dužnost. Zaduženo je Ministarstvo pravde da sukladno Zakonu raspiše konkurs za popunu upražnjenog radnog mjesta.

Prihvaćena ostavka Zikrete Ibrahimović na dužnost zamjenika pravobranitelja BiH zbog odlaska na novu dužnost. Zaduženo je Ministarstvo pravde da sukladno zakonu raspiše konkurs za popunu upražnjenog radnog mjesta.

Prihvaćen prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o reizboru člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva pravde, rješenja, o odobravanju uporabe naziva BiH u nazivima: Paneuropska unija Bosne i Hercegovine; Udruge Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine; Saveza za esperanto Bosne i Hercegovine; Udruge inženjera i tehničara hortikulture Bosne i Hercegovine.

Donešene, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, pojedinačne odluke za stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine budućih potencijalnih reprezentativaca BiH u skijanju Gašpera Rebola i odbojci Denisa Dautovića.

Razmotren zaključak sa 96. sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i za realiziranje zaključka zaduženo Ministarstvo financija i trezora.

Upoznati sa za zahtjevom Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za dostavu podataka o financijskim efektima Prijedloga zakona o pravima i dužnostima članova Parlamentarne skupštine BiH na Proračun institucije BiH i za realiziranje zahtjeva zaduženo Ministarstvo financija i trezora BiH.

Razmotreni zahtjevi Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zadužen Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje za pripremu mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagatelj zastupnik Beriz Belkić i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagatelj zastupnik Momčilo Novaković.

Razmotren zahtjev Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa za pripremu mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagatelji zastupnici Mirsad Ćeman i Izet Hadžic i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagatelji zastupnici Selim Bešlagic, Mirsad Ćeman i Beriz Belkić.

Razmotrena zastupnička i izaslanička pitanja Petra Kunića postavljeno na 81. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Ruže Stojanović postavljeno na 59. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zadužena ministarstva obrane, odnosno sigurnosti za pripremu odgovora i dostavljanje Vijeću ministara na razmatranje.

Usvojen odgovor na pitanje Dušanke Majkić, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Usvojena Odluka o izmjenama Odluke kojom se utemeljuje Povjerenstvo za restiticiju, a kojom je za šest mjeseci produžen mandat ovog povjerenstva, odnosno do 31.12.2006. godine.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Kreditnog sporazuma između BiH koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora i Bank Austria Credit Anstalt AG za Projekt vodoopskrbe Općine Grude. Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Usvojena Odluka o dopunama Odluke o određivanju zemalja čiji su državljani izuzeti od viznog režima prilikom ulaska, izlaska i prelaska teritorija Bosne i Hercegovine. Odlukom se ukidaju vize državljanima Izraela prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije BiH.


Prihvaćen i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog iinicijative za pokretanje postupka za vođenje pregovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi zaključivanja Ugovora o zajmu-Projekt upravljanja zračnim prometom, predlagatelja Ministarstva financija i trezora BiH.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa utvrđen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, koji će se uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, Odluka o naknadi za godišnji odmor za 2006. godinu.

Usvojena, na prijedlog predsjedatelja Vijeća ministara, Odluka o dopuni Odluke o imenovanju Povjerenstva za primopredaju dijela bivše kasarne «Maršal Tito».

Usvojena Odluka o odobravanju multi-projektnog programa Banca Intensa A.p.A. Italija za fiannsiranje održivih investicija u svezi otvaranja novih radnih mjesta i potporu malim i srednjim poduzećima u BiH preko UPI banke, kao i davanje suglasnosti za monitoring programa uključujući moguće terenske posjete Razvojne banke Vijeća Europe, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora.

Utvrđen Prijedlog okvirnog kreditnog sporazuma F/P 1523 između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine, po Projektu obnove «Gimnazije Mostar». Prijedlog sporazuma uputit će se Predsjedništvu BiH za daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložena ministrica financija i trezora mr. Ljerka Marić. (Kraj)