Zaključci

Zaključci drugog dijela 124. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

24.7.2006

Priopćenja ( 24.07.2006 )
Zaključci drugog dijela 124. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara BiH razmatralo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde. Izjašnjenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona odloženo je za narednu sjednicu Vjeća ministara BiH., jer su ministri iz reda srpskog naroda tražili da se o pitanju formiranja dva nova ministarstva kao i njihovih nadležstva obave dodatne konzultacije,

Utvrđen Prijedlog dopuna Ugovora o financiranju «CARDS – Regionalni godišnji akcioni program 2002. godina» i «CARDS – Regionalni godišnji akcioni program 2005. godina», čiji je predlagatelj Direkcija za europske integracije. Prijedlog će se uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen ravnatelj Direkcije za europske integracije.


Razmatrana Odluka o dopuni Politike sektora telekomunikacija BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo komunikacija i prometa. Zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa da Vijeću ministara dostavi mišljenja entitetskih vlada o Prijedlogu Odluke kao i usklađenost dokumenta sa Daytonskim sporazumom.

Razmatran Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2006. godinu na ime financijske potpore održavanja Međunarodnog festivala folklora «Dani kosidbe», predlagatelja Ministarstva financija i trezora BiH. Zaduženo Ministarstvo civilnih poslova da predloži financijsku ptporu.


Prihvaćena informacija Ministarstva obrane o službenom posjetu izaslanstva Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke Ministarstvu obrane BiH.:

Razmatrana informacija o poduzetim mjerama regionalne strategije o sredstvima protiv organiziranog i gospodarskog kriminaliteta i specifične aktivnosti zemlje sudionice u CARDS projektu, čiji je predlagatelj Ured koordinatora za reformu javne uprave. Zaključeno da se Vijeću ministara dostave mišljenja ministarstava pravde i sigurnosti.


Prihvaćeno izvješće predsjedatelja Vijeća ministara o implementaciji Srednjoročne razvojne strategije i
revidiranog teksta Strategije. Izvješće i revidirani tekst bit ćedostavljeni Parlamentu BiH.

Usvojeno mišljenja Ministarstva komunikacija i prometa za tumačenje članka 23. Zakona o Javnom radio-televizijskog sustavu Bosne i Hercegovine, koje će se uputiti u parlamentarnu proceduru.

Razmotreni zaključci 60. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužena nadležna ministarstva za njihovo realiziranje.

Usvojen zaključak Ministarstva financija i trezora o davanju suglasnosti za investicije Međunarodne financijske koorporacije(IFC) u Bosni i Hercegovini. Financijskim operacijama IFC-ea vrši se investiranje u vidu zajma Mikro kreditnoj organizaciji MI-BOSPO u iznosu do 2 milijuna Euro, i učešća u osnivačkom kapitalu do 1 milijun Euro.

Prihvaćen zahtjev Ministarstva financija i trezora za izmjenu zaključka sa 117. sjednice Vijeća ministara BiH,
koji se odnosi na donošenje Instrukcije o bližim pravilima, uputstvima, uslovima i načinima postupanja za angažiranje sredstava tekuće pričuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2006. godinu za plaćanje PDV-a u ime i za račun Institucija BiH- proračunskih korisnika na revolving osnovi.


Razmotren zahtjev Povjerenstva za ljudska prava, imigraciju, izbjeglice i azil Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje mišljenja o Amandmanu kojeg je zastupnik Momčilo Novaković podnio na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o državljanstvu BiH. Zaduženo Ministarstvo civilnih poslova BiH za pripremu mišljenja i dostavljanje Vijeću ministara na razmatranje.

Razmotrena zastupnička pitanja postavljena na 82. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužena nadležna ministarstva za pripremu odgovora.

Usvojeni i uputit će se u parlamentarnu proceduru odgovori Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na pitanja Selima Bešlagića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine; te odvojeni odgovori Ministarstva sigurnosti i Ministarstva pravde na pitanja Tomislava Limova, izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo odluku o oslobađanju od plaćanja viza učesnika 12. Sarajevo Film Festivala, koji će posjetiti Sarajevo od 18. do 26. kolovoza ove godine.

Usvojena, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Odluka o privremenom sjedištu Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine. Za privremeno sjedište je određeno Istočno Sarajevo.

Data suglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutaranjoj organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.

Na prijedlog Direkcije za europske integracije usvojena informacija o dodatnim pitanjima Europske komisije u svezi s Izvješćem o napretku Bosne i Hercegovine u procesu stabilizacije i pridruženja za 2006. godinu. Zadužena su ministarstva i drugi organi uprave u BiH za dostavljanje odgovora Direkciji za europske integracije, najkasnije do 25. 07. 2006. godine.

Utvrđene ispravke tehničkih pogriješaka u Strategiji BiH za borbu protiv terorizma koja je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojena na 123. sjednici Vijeća ministara održanoj 13.07.2007. godine.

Utvrđen i upućen u daljnju proceduru Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o olakšicama u izdavanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Europske unije, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Usvojena Odluka o izmjeni Odluke o načinu obraćuna plaća i naknada uposlenih u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ministarstvima Bosne i Hercegovine i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Odlukom se propisuje da se vrijeme primanja naknade u slučaju neraspoređivanja dužnosnika i rukovodećih radnika sa šest produžava na 12 mjeseci.

Vijeće ministara BiH opunomoćilo je Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine za zastupanje tužene Bosne i Hercegovine-Vijeća ministara u upravnom sporu koji se, po tužbi Ciobanu Karoline, vodi kod Suda BiH.
Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da sačini izjašnjenje na predmetnu tužbu i zajedno s traženim spisima upravnog postupka dostavi Pravobraniteljstvu BiH na daljnje postupanje, nakasnije do 26. 07. 2006. godine.
Ministarstvo pravde zaduženo je da za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH dostavi Prijedlog odluke o imenovanju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH. (Kraj)