Zaključci

Zaključci 126. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

3.8.2006

Priopćenja ( 03.08.2006 )
Zaključci 126. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Utvrđen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka. :Ministarstvo civilnih poslova uputit će Prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru. Razmatran Nacrt odluke o ratifikaciji Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice. Vijeće ministara smatra da je Temeljni ugovor financijski neodrživ za Bosnu i Hercegovinu. Predsjedništvu BiH se predlaže da prije postupka ratifikacije sa Svetom Stolicom ispregovara dopunu članka 10. kojom bi se povrat imovine vezao sa budućim zakonom o restituciji BiH, a što bi se implementiralo odmah po ratifikaciji.

Utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH poslat će Prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru.

Data suglasnosti za otvaranje Ureda Organizacije Ujedinjenih Naroda za ishranu i poljoprivredu (UN – FAO) u Bosni i Hercegovini.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Donešena Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Državnog
povjerenstva za reviziju Odluke o naturalizaciji stranih državljana u
BiH. Predlagatelj: Ministarstvo civilnih poslova


Donešena Odluka o odobravanju 70.000,00 KM iz proračunske pričuve
institucija BiH za 2006. godinu za financiranje poslova iz međunarodnih ugovora u čijem izvršenju učestvuje Društvo crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice


Usvojena Informacija u svezi zaključivanja ugovora o granici između Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, koju je Državno povjerenstvo za granicu BiH pripremilo na zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojena Informacija o namjeri napuštanja baze «Orao» u Tuzli.
Predlagatelj: Ministarstvo obrane

Upoznalo se sa Dvanaestim izvješćem Promatračke misije Vijeća Europe. Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova


Usvojeno Izvješće o radu Državnog međuresornog povjerenstva za NATO i PfPi Akcijski plan aktivnosti i mjera za stvaranje preduvjeta za
potpisivanje Sporazuma o sigurnosti između BiH i NATO.
Predlagatelj: Ministarstvo vanjskih poslova

Data suglasnost na Poslovnik o radu Povjerenstva za koncesije
Bosne i Hercegovine.
Predlagatelj: povjerenstvo za koncesije Bosne i Hercegovine

Usvojen Prijedlog principa sistema obuke državnih službenika na
nivou Bosne i Hercegovine, od 31.07.2006. godine.
Predlagatelj: Agencija za državnu službu BiH

Razmatrani zahtjevi Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zadužena resorna ministarstva za za davanje mišljenja:
- na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi
BiH čiji je predlagatelj zastupnik Ruža Sopta

- na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na
dodanu vrijednost čiji su predlagatelji zastupnici Jozo Križanović, Zlatko
Lagumdžija i Selim Bešlagić
- na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu
vrijednost čiji su predlagatelji zastupnici Kluba SDS-a

- na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost
čiji je predlagatelj Momčilo Novaković

- na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na
putevima u Bosni i Hercegovini čiji je predlagatelj zastupnik Milorad
Živković



Upoznalo se sa Zaključkom 83. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji se odnosi na Prijedlog zakona o Agenciji za informaciono društvo Bosne i Hercegovine. Zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi novi prijedlog zakona o Agenciji.

Upoznalo se sa Zaključcima 61. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (četiri zaključka i odvojeni zaključak koji se odnosi na Godišnje izvješće Visokog sudskog i Tužiteljskog vijeća BiH). Zadužena resorna ministarstva za realizaciju zaključaka.

Upoznalo se sa Zaključkom Povjerenstva za financije i administrativne poslove Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Zaduženo Kadrovsko povjerenstvo za pripremu odgovora.

Upoznalo se sa Zastupničkim pitanjima postavljenim na 83. sjednici (Ruža Sopta, Sead Avdić i Muhamed Altić). Zadužena resorna ministarstva za pripremu odgovora.

Upoznalo se sa Izaslaničkim pitanjima postavljenim na 61. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (Goran Milojević, Đoko Pajić, Ruža Stojanović – tri pitanja). Zadužena resorna ministarstva za pripremu odgovora.

Utvrđen odgovor na pitanje Osmana Brke, izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predlagatelj: Ministarstvo komunikacija i prometa


Imenovan Cvjetko Savića za člana Povjerenstva za ispitivanja istine o stradanju Srba, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i ostalih u Sarajevu, u periodu od 1992. do 1995. godine nakon što je dosadašnji član Željko Rašević podnio ostavku. Vijeće ministara prihvatilo je program rada Povjerenstva čiji je prioritet utvrđivanje ljudskih žrtava.

Na prijedlog predsjedatelja zaključeno da se od Ministarstva sigurnosti BiH zatraži informacija o navodnom skidanju zastave BiH na ceremoniji polaganja kamena temeljca za most na Rači.

Donešena Odluka, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, o dodjeli 100.000,00 KM kao pomoć žrtvama ratnih stradanja u Libanonu. Sredstva će se izdvojiti iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH.

Donešena Odluka, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, o dodjeli 100.000,00 KM iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH za djelatnosti Projekta Ars Aevi.

Donešena Odluka, na prijedlog predsjedatelja, o izdvajanju 50.000,00 KM iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH za pripreme bh. košarkaške reprezentacije pred nastupajuće kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Donešena Odlukuao zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unošenja u Bosnu i Hercegovinu klasične svinjske kuge. Ovom Odlukom zabranjuje se uvoz -živih domaćih i divljih svinja, njihovog sjemena i embrija, svježeg svinjskog mesa te različitih vrsta proizvoda od svinja namjenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu uporabu. Predlagatelj: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Donešena Odluka, na prijedlog Ministarstva obrane, o smještaju Operativne komande oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Kampu Butmir Sarajevo.

Nikolina Silah imenovana za člana Ureda za razmatranje žalbi. Ujedno zaduženo Ministarstvo financija i trezora da zajedno sa Uredom za razmatranje žalbi raspiše natječaj za popunu upražnjenih mjesta u Uredu.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovano 15 članova Vijeća za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa prihvaćeni zaključci Pete sjednice Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.


Donešena Odluka o utvrđivanju posebnog dodatka na plaću zaposlenih u Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Predlagatelj Ministarstvo komunikacija i prometa. (kraj)