Zaključci

Zaključci 127. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

31.8.2006

Priopćenja ( 31.08.2006 )
Zaključci 127. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Utvrđen Prijedlog dokumenta Okvirnog proračuna 2007.-2009. godine, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora. Zaključeno je da se o ovom dokumentu zatraži mišljenje Fiskalnog vijeća BiH kojem je predloženo i da razmotri okvirne proračune entitetskih i Vlade Brčko distrikta BiH.

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo obrane. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH.

Utvrđen Prijedlog zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Na prijedlog Ureda za zakonodavstvo BiH zaključeno je da se, prije upućivanja Prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru, o o tekstu zakona zatraži mišljenje entitetskih vlada.

Utvrđen Prijedlog zakona o okviru deviznog poslovanja u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi sklapanja Donatorskog sporazuma između Ministarstva zdravlja i socijalne solidarnosti Republike Grčke kao donatora i Ministarstva civilnih poslova u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ministarstvo civilnih poslova uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru a za potpisnika je predložen ministar dr. Safet Halilović.

Utvrđen Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu. Ministarstvo financija i trezora uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru,a za potpsnika je predložena ministrica mr. Ljerka Marić.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Liban. Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije o policijskoj suradnji. Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Austrijske Savezne Vlade o readmisiji osoba koje imaju ilegalan boravak. Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o razvojnom kreditu (Projekt restruktuiranja obrazovanja) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj. Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratifikacije.

Usvojena Odluka o planu aktivnosti za realizaciju Programa preuzimanja tehničkih propisa, predlagatelja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Usvojena Odluka o odobravanju multi-projektnog programa UniCredito Italiano S.p.A., Italija za financiranje održivih investicija vezanih za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima lociranim u Bosni i Hercegovini, preko filijala Unicredito grupacije, kao i davanje suglasnosti za monitoring programa uključujući moguće terenske posjete Razvojne banke Vijeća Europe. Odluku je predložilo Ministarstvo financija i trezora.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojena Odluka o oslobađanju od plaćanja viza učesnika Balkanskog prvenstva u atletici, koje će se održati u Zenici 2. i 3. rujna ove godine. Vijeće ministara donijelo je Odluku da se za održavanje prvenstva iz Proračuna institucija BiH izdvoji 50.000,00 KM.

Usvojena Odluka o imenovanju članova Vijeća za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. U Vijeće su imenovani Slobodan Ećimović, (predsjedatelj) i članovi: Sanja Božić, Jozo Bagarić, Milad Zeković, Slavka Popović, Sadeta Avdić, Esad Tuzović, Lidija Vignjević, Amra Vučijak, Ljiljana Ćulum, Nedžad Arnautović, Gordana Bulić, Milosava Jakovljević, Žan Materne i Ljubo Janjić. Donošenjem ove odluke prestaje da važi raniji Odluka o imenovanju Vijeća za zaštitu potrošača BiH objavljena u Sl. glasniku BiH br. 58/06.

Usvojena Odluka o razrješenju Darvina Lisice, s mjesta pomoćnika ravnatelja Centra za uklanjanje mina BiH na osobni zahtjev i uz suglasnost Agencije za državnu službu BiH. Predlagatelj Odluke je Ministarstvo civilnih poslova.



Usvojena Odluka o produženju privremenog korištenja dijela lokacije «7. Muslimanske brigade» u Zenici sa pripadajućim zemljištem, pripadnicima EUFOR-a (Komandi Turskog multi-nacionalnog bataljona u BiH), koju je predložilo Ministarstvo obrane.

Usvojena informacija Ministarstva civilnih poslova o organizaciji bosanskohercegovačko-hrvatskog seminara u Neumu u periodu od 26. do 28.6.2006. godine za osposobljavanje graničnog osoblja u kontroli prometa radioaktivnog i nuklearnog materijala, putnika, prometa roba i prijevoznih sredstava na graničnim prijelazima BiH.

Ministri upoznati s informacijom Ministarstva sigurnosti o navodnom skidanju zastave Bosne i Hercegovine na ceremoniju polaganja kamena temeljca na most na Rači.

Usvojena informacija Pravobraniteljstva BiH sa zaključcima u svezi parničnog postupka koji se vodi pred Općinskim sudom u Dubrovniku radi predaje u posjed nepokretnosti koje su vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Usvojena informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na razvitku transportne infrastrukture u sektoru prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini.

Usvojena informacija Ministarstvo financija i trezora o implementaciji Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Usvojeno izvješće Ministarstva obrane o provođenju tranzicije u oblasti obrane za
mjesec srpanj 2006. godine.

Data suglasnost na provedbene propise koji proizilaze iz Zakona o zaštiti tajnih
podataka koje je predložilo Ministarstvo sigurnosti i to na: Pravilnika o listi
dužnosnika koji imaju pristup tajnim podacima stepena interno i povjerljivo bez
sigurnosne provjere i dozvole; Pravilnik o načinu izdavanja dozvole za pristup
tajnim podacima druge države, međunarodne ili regionalne organizacije; Pravilnik
o listi organa čiji su službenici i osobe koje se prijavljuju za rad predmet osnovnog
sigurnosnog provjeravanja; Pravilnik o unutarnjem nadzoru nad provedbom
Zakona o zaštiti tajnih podataka i propisa donijetih na osnovu Zakona i Pravilnik o
načinu i obliku oznaka tajnosti podataka, te fizičkim, organizacijskim, tehničkim
mjerama i postupcima za čuvanje tajnih podataka.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde da pripremi i Vijeću ministara BiH na usvajanje dostavi prijedlog odluke o formiranje Povjerenstva za izbor himne BiH sa definiranjem zadataka i rokova za njihovo izvršenje. Vijeće ministara BiH preporuča da se u Povjerenstvo za izbor himne imenuju po tri izaslanika Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da Ministarstvo civilnih poslova predloži kulturne radnike koji bi ušli u njen sastav.


Usvojeni prijedlozi mišljenja Ministarstva pravde o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, čiji je predlagatelj zastupnik Momčilo Novaković; o Prijedlogu zakona o dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj zastupnik Momčilo Novaković; za autentično tumačenje članka 11. stavka 2. Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je podnositelj Mandatsko-imunitetska komisija Skupštine Općine Derventa. Također su usvojena mišljenja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za tumačenje članka 35. stavka 2. Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini; te o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj zastupnik Ruža Sopta. Usvojena mišljenja uputit će se u parlamentarnu proceduru.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data suglasnost za imenovanje bojnika Jose Herminio Hernandez-a na dužnost vojnog atašea Republike Argentine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Italiji.

Zaduženo Kadrovsko povjerenstvo Vijeća ministara BiH da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi na imenovanje prijedloge za ravnatelja i dva zamjenika ravnatelja Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti imenovani Dragan Mektić za ravnatelja Službe za poslove sa strancima, Izet Nizam za zamjenika ravnatelja i Mišo Ćavara za pomoćnika ravnatelja za unutarnju kontrolu Službe za poslove sa strancima.

Razmotrena obavijest Agencije za državnu službu BiH u svezi zaključka 125. sjednice Vijeća ministara BiH. Zadužen je Ured za zakonodavstvo da pripremi i Vijeću ministara dostavi odgovor na obavijest.

Na prijedlog Odbora državne službe za žalbe BiH razmotren prigovor Željka Samardžije na imenovanje ravnatelja Instituta za standarde Bosne i Hercegovine. Zaduženo Kadrovsko povjerenstvo Vijeća ministara BiH da pripremi odgovor i dostavi ga Vijeću ministara BiH.

Razmotren zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Klub Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Zaduženo Ministarstvo civilnih poslova BiH za pripremu mišljenja, koje će uputiti Vijeću ministara na razmatranje.

Razmotren zahtjev Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za obrambenu i sigurnosnu politiku za davanje mišljenja o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o obrani čiji su predlagatelji zastupnik Momčilo Novaković i Boško Šiljegović. Zaduženo Ministarstvo obrane da pripremi i Vijeću ministara na razmatranje dostavi traženo mišljenje.

Razmotren zaključak Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u svezi Izvješća o financijskom poslovanju JP NIO «Službeni list BiH» po godišnjem obračunu za period 1.1. do 31.12.2005. godine sa Izvješćem o reviziji ove institucije. Za realiziranje zaključaka zaduženo Ministarstvo financija i trezora.

Usvojeni odgovori na zastupnička i izaslanička pitanja: Ruže Sopta, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je pripremila Uprava za neizravno oporezivanje BiH; Ive Lozančića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je pripremilo Ministarstvo financija i trezora; Seada Avdića i Muhameda Altića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; Petra Kunića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje je pripremilo Ministarstvo obrane; Đoke Pajića, izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koje je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice; Gorana Milića, izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je pripremila Agencija za statistiku BiH. Usvojeni odgovori uputit će se u parlamentranu proceduru.

Usvojena Odluka o oslobađanju plaćanja viza za ekipe sudionika 38. Tradicionalnog međunarodnog rukometnog turnira šampiona »Doboj 2006«.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o aktivnostima u svezi decertificiranih policajac u BiH sa zaključcima. Usvojena je i Odluka o osiguranju 300.000,00 KM iz proračunske rezerve za pomoć Udrugama decertificiranih policajaca Federacije BiH i Republike Srpske.

Usvojena Odluku o određivanju rokova uvođenja usluga izbor operatera i prethodni izbor operatera u govornoj telefoniji, koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH Usvojena Odluka o prijenosu sredstava pasivnog podbilansa sa escrow računa.

Vijeće ministara BiH imenovalo je izaslanstvo BiH koja će sudjelovati na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Singapuru 19. i 20. 09. 2006. godine. U izaslanstvu će biti ministri Ljerka Marić i Dragan Doko, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Ećimović, savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Zlatko Hurtić, te guverner i viceguverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i Ljubiša Vladušić.


Usvojena Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore na određene robe porijeklom iz Srbije i Crne Gore, kojom se robe porijeklom iz Crna Gora izuzimaju iz ove odluke.

Usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o načinu obračuna plaća i drugih naknada zaposlenih u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ministarstvima BiH i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara BiH. Odlukom je utvrđeno da zamjenik pravobranitelja i zamjenik rukovodioca institucije osnovane zakonom spada u peti platni razred.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Projektnog ugovora za Projekt upravljanja zračnim prometom između Ministarstva komunikacija i prometa – Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) i Europske banke za obnovu i razvoj EBRD). Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Prredsjedništvu BiH u daljni postupak ratifikacije.

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt upravljanja zračnim prometom. Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke Prredsjedništvu BiH u daljni postupak ratifikacije, a Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da dostavi prijedlog za određivanje sjedišta tijela u oblasti zračnog prometa.

Usvojena Odluka o naknadama za rad članova Državnog povjerenstva za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine. Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi financijski plan potrebit za rad ovog Povjerenstva za 2006. godinu. (Kraj)