Zaključci

Zaključci 7. sjednice Vijeća ministara BiH

19.4.2007

Priopćenja ( 19.04.2007 )
Zaključci 7. sjednice Vijeća ministara BiH
Završena 7. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom je predsjedao predsjedatelj dr. Nikola Špirić

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obveza temeljem računa stare devizne štednje. Predlagač, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog zakona u redovitu parlamentarnu proceduru.

Ministri su razmotrili Prijedlog programa rada Vijeća ministara BiH za 2007. godinu. Zadužen je generalni tajnik da, u suradnji s predstavnicima ministarstava, u program rada ugradi sugestije iznijete na sjednici, kako bi se Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izjasnilo na narednoj sjednici.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o suradnji u oblasti obrane. Predlagatelj, Ministarstvo obrane, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za potpisnika je predložen ministar obrane BiH.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo pojedinačne prijedloge odluka o ratificiranju međunarodnih ugovora i to: Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Savjeta ministara Srbije i Crne Gore o vraćanju i prihvaćanju osoba koje ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju uvjete za ulazak ili boravak na teritoriju druge države; Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantske ugovorne organizacije (NATO) o sigurnosti informacija i Sporazuma o uspostavi željezničke mreže velikih mogućnosti u Jugoistočnoj Europi; te Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Temeljni ugovor. Predlagatelj, Ministarstvo vanjskih poslova, će uputiti pojedinačne prijedloge odluka Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratificiranja.

Vijeće ministara BiH je predložilo Predsjedništvu BiH da za potpisnika Ugovora o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Nizozemske imenuje aktualnog ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića, umjesto ranijeg resornog ministra dr. Safeta Halilovića.

Vijeće ministara BiH se upoznalo s Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o dopustivosti i meritumu u predmetu broj: AP-1808/06 od 15.2.2007. godine. Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava da, u suradnji s nadležnim institucijama, realizira obveze iz ove odluke.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za izradbu prijedloga modela o uspostavi tijela za borbu protiv korupcije. Ministarstvo sigurnosti, na osnovu sugestija iz rasprave, pripremit će i Vijeću ministara dostaviti novi prijedlog odluke na izjašnjenje.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Prijedlog odluke o imenovanju Koordinacionog tijela za provedbu i praćenje izvršenja aktivnosti iz Akcijskog plana strategije protiv maloljetničkog prijestupništva u BiH za period 2006. – 2010. godina. Ministarstvo sigurnosti, na osnovu sugestija iz rasprave, pripremit će i Vijeću ministara dostaviti novi prijedlog odluke na izjašnjenje.
Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju Ministarstva sigurnosti o projektu izgradnje mrežnog operativnog centra NOC II za potrebe Ministarstva sigurnosti. Ministri su dali suglasnost za dodjelu prostora u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH Ministarstvu sigurnosti za potrebe izgradnje mrežnog operativnog centra. Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da nastavi s aktivnostima na realiziranju ovog projekta. Zaključeno je da dio Operativnog centra i dalje bude lociran u Banjoj Luci.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o aktivnostima u svezi izgradnje mosta Kopno-Pelješac. Zaključeno je da do narednog tjedna ministri prometa i komunikacija, i sigurnosti usuglase stavove, kako bi se Vijeće ministara BiH na sljedećoj sjednici izjasnilo o ovoj informaciji.

Vijeće ministara BiH je usvojilo usuglašeni tekst Protokola o prepuštanju zračnog prostora Bosne i Hercegovine i Aneksa uz Protokol o prepuštanju zračnog prostora Bosne i Hercegovine. Ovlašten je ministar komunikacija i prometa BiH dr. Božo Ljubić da 20. travnja 2007. godine, u ime Bosne i Hercegovine, potpiše ove važne dokumente, kojima se omogućava da BiH preuzme kontrolu nad svojim nebom.

Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Tajništva Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je izrazilo žaljenje što je poziv Veleposlanstva Španjolske u Sarajevu za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi «EXPO Saragoza» stigao kasno, tako da Bosna i Hercegovina u Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza ne može planirati potrebita sredstva za sudjelovanjem na ovoj manifestaciji.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo izjašnjenje Ministarstva pravde o preporuci Ombudsmana Popovića i odgovora ombudsmana Pašića u svezi sa člankom 4.a) Kaznenog zakona BiH, koje će uputiti Timu za praćenje primjene kaznenog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Zadužen je Tim za praćenje primjene kaznenog zakonodavstva u BiH da razmotri dobijene prijedloge i predloži adekvatna rješenja u svezi izmjene članka 4. a) KZBiH.

Vijeće ministara BiH je donijelo Rješenja o razrješenju Muharema Cere s pozicije ravnatelja Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine s danom postavljenja novog ravnatelja, s tim da se pitanja u svezi njegovog materijalnog statusa riješe s danom donošenja ovog rješenja.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zahtjev za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o dopunama Zakona o industrijskom vlasništvu u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagatelji Selim Bešlagić i Mirjana Malić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da pripremi i Vijeću ministara dostavi mišljenje o ovom zakonu.

Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost za imenovanje pukovnika Fedai Unsal-a na dužnost vojnog atašea Republike Turske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Sarajevu.
Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost za imenovanje pukovnika Mauro Virginio Luigi de Vicentis-a na dužnost vojnog, pomorskog i zrakoplovnog atašea Republike Italije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Beogradu.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo tri zaključka 5. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužilo nadležna ministarstva za njihovo realiziranje.

Vijeće ministara BiH se upoznalo sa zaključcima 6. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojim je podržano Izvješće Državnog povjerenstva za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 01.03.2006. do 31. 01. 2007. godine, i data punu potporu njegovom daljnjem radu. Zastupnički dom je dalje zaključio da se izvješće, kao informacija, dostavi svim ministarstvima, koji su vodili prvostupanjski postupak i donosili odluke o dodjeljivanju državljanstava BiH radi nadležnog postupanja. Dom je obveza Povjerenstvo da izvješće o radu dostavi Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, radi ocjene rada pojedinih institucija i pojedinaca koji su radili na dodjeli državljanstava, te poduzimanja zakonom propisanih mjera. Zastupnički dom je obvezao nadležne organe da Povjerenstvu, u što kraćem roku, dostave ranije zahtijevanu dokumentaciju, koja se odnosi na predmet revizije.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zastupnička pitanja postavljena na 4, 5. i 6. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zaključeno je da Kolegiji Vijeća ministara (predsjedatelj i njegovi zamjenici) odrede nadležna ministarstva za pripremu odgovora.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo izaslanička pitanja Dušanke Majkić i Slobodana
Šarabe postavljena na 3. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i
Hercegovine. Zaključeno je da Kolegiji Vijeća ministara (predsjedatelj i njegovi
zamjenici) odrede nadležna ministarstva za pripremu odgovora.

Na prijedlog predsjedatelja, Vijeće ministara BiH je usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o uspostavi Ureda koordinatora za reformu javne uprave pri Uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Vijeće je imenovalo Nevenku Savić za koordinatora reforme javne uprave.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju glavnog pregovaratelja BiH sa EU o tijeku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju između Bosne i Hercegovine i Europskih zajednica i njihovih država članica. Vijeće je imenovalo novi sastav Državnog izaslanstva za vođenje pregovora o Sprazumu o stabilizaciji i pridruženju između BiH i Europskih zajednica i njihovih država članica u u sastavu: predsjedatelj Vijeća ministara dr. Nikola Špirić, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac, ministar pravde Bariša Čolak, ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović, ministar sigurnosti Tarik Sadović, ministar financija i trezora Dragan Vrankić, glavni pregovaratelj Igor Davidović, direktor Direkcije za europske integracije Osman Topčagić i šef Misije BiH pri EC Lidija Topić.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Odluku o načinu držanja sredstava na escrow računu u Centralnoj banci Bosne i Hercegovini, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o imenovanju reprezentativne interresorne radne skupine za izradbu Nacrta zakona o plaćama u institucijama Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o dopuni Odluke o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu transmisivnih spongiformnih encefalopatija u tekstu koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ministri su prihvatili Prijedlog sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o osnutku bosanskohercegovačko-pakistansko zajedničkog ekonomskog povjerenstva, s izvješćem o obavljenim pregovorima. Predlagatelj Sporazuma je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vijeće ministara BiH je usvojilo više odgovora na pitanja zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i to odgovore: Ministarstva financija i trezora na zastupničko pitanja Huseina Nanića; odgovor Ministarstva pravde na zastupničko pitanja Remzije Kadića; odgovor Ministarstva komunikacija i prometa na zastupničko pitanje Sadika Sade Bahtića i odgovor Ministarstva civilnih poslova na zastupničko pitanje Huseina Nanića. Resorna ministarstva uputit će odgovore Zastupničkom domu Parlamenatrne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog, Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo rješenje
o imenovanju Enesa Ćerimagića, oficira za vezu u SECI Centar u Bukureštu na
period od dvije godine. Zaključenje je da se njegov status prelaska iz institucije u
instituciju riješi sukladno Zakonu. (Kraj)