Zaključci

Zaključci 8. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

26.4.2007

Priopćenja ( 26.04.2007 )
Zaključci 8. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara na sjednici, kojom je predsjedavao predsjedatelj dr. Nikola Špirić, donijelo je Program rada Vijeća ministara BiH za 2007. godinu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine. Ministarstvo pravde uputit će Prijedlog zakona u redovitu parlamentarnu proceduru.
Izmjenama i dopunam Zakona definirano je da će u prvostepenom postupku suditi sudija pojedinac iz Upravnog odjeljenja Suda BiH, umjesto tročlanog Vijeća sudija Upravnog odjeljenja Suda BiH. S obzirom da su stranke u postupku obvezane da izvedu sve dokaze, dalje angažiranje trojice sudija pojedinaca u prvostupskom postupku bilo bi potpuno nepotrebno i neekonomično.


Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o zaštiti planova rasporeda integriranih sklopova, čiji je predlagatelj Institut za intelektualno vlasništvo. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po redovitoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije, i usvojilo izvješće o obavljenim pregovorima. Predlagatelj, Ministarstvo komunikacija i prometa, uputit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa dr. Božo Ljubić.


Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Grčke, i usvojilo izvješće o obavljenim pregovorima. Predlagatelj, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uputit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u proceduru donošenja odluke o prihvatanju, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac.


Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o zaključivanju sporazuma sa Ministarstvom vanjskih poslova Islanda o doniranju ortopedskih pomagala za pacijente u Bosni i Hercegovini u tekstu koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.
Odlukom je ovlašteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, u ime Vijeća ministara BiH, s Ministarstvom vanjskih poslova Islanda, zaključi ovaj sporazum.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Sporazum o suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinog sektora, čiji je predlagatelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Ministri su ovlastitili predsjedatelja dr. Nikolu Špirića za potpisivanje ovog sporazuma, koji predstavlja pravni okvir za uspostavu partnerskog i usmjeravanje zajedničkog rada u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Note Savezne Republike Njemačke br. Wi 440 od 30.6.2005. godine, sa prijedlogom izmjene Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o financijskoj suradnji u 1999. godini, zaključenim 1.6.2001. godine. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Okvirnog programa o suradnji u oblasti obrazovanja, znanosti, kulture, umjetnosti, omladine, športa i masovnih medija između Vlade Republike Turske i Vijeća ministara BiH. Ministarstvo civilnih poslova uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje procedure za pristupanje BiH Dodatnom protokolu o eksplozivnim ostacima rata-V Protokolu na Konvenciju o zabrani i ograničenju uporabe određenog konvencionalnog naoružanja-CCW. Ministarstvo civilnih poslova uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o uvjetima uzajamnih putovanja državljana Bosne i Hercegovine i državljana Ruske Federacije Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.



Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica. Predlagatelj, Ministarstvo vanjskih poslova, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.


Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka radi zaključivanja Sporazuma o donaciji Vlade Švicarske Konfederacije Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u svezi sa realiziranjem projekta «Podsticanje poljoprivrede u regiji Mostara – Faza II». Predlagatelj, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvitak. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će inicijativu Predsjedništvu BiH u proceduru donošenja odluke o otpočinjanju pregovora.
Incijativa se odnosi na zaključivanje više sporazuma između BiH i Međunarodne asocijacije za razvitak, kojima će se realizirati projekti: pripravnost u slučaju Ptičije gripe, upravljanje bazenom Neretve i Trebišnjice, ruralni i poljoprivredni razvoj, očuvanje biodiversiteta, razvoj šumarstva, i urbana infrastruktura.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge odluka o ratificiranju međunarodnih ugovora i to Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i Konvencije za objedinjavanje određenih propisa u međunarodnom zračnom prometu – Doc. 9740. Predlagatelj Ministarstvo vanjskih poslova uputit će prijedloge odluka Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratificiranja.


Vijeće ministara prihvatilo je Izvješće o radu Agencije za statistiku BiH za 2006. godinu.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Plana rada za 2007. godinu (godišnji program realiziranja aktivnosti planiranih u statističkom programu Bosne i Hercegovine za period 2005-2008). Predlagatelj ove odluke je Agencija za statistiku BiH.


Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku o formiranju Fonda za poticaj/podporu inozemnim ulagačima u Bosni i Hercegovini sa predloženim zaključcima Odbora za ekonomiju. Predlagatelj Odluke je Agencija za unapređenje inozemnih ulaganja u BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku o imenovanju Sanje Božić, člana Konkurencijskog vijeća BiH za predsjednika Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine s mandatom od jedne godine dana. Predlagatelj odluke je Konkurencijsko vijeće BiH.


Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju Radne skupine za izradu Prijedloga zakona za borbu protiv terorizma.
Izmjenama se u radnu skupinu uključuju i predstavnici Ministarstva obrane BiH, sukladno sa zaključkom Vijeća ministara BiH od 28. 11. 2006. godine.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je informaciju Direkcije za europske integracije o drugom ekonomskom dijalogu između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji će se održati 21. i 22. svibnja ove godine u Bruxellesu.




Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjskih poslova o posjetu Nj.E. Jaap de Hoop Scheffer-a, generalnog tajnika NATO Bosni i Hercegovini 16.3.2007. godine.

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost Raiffeisen Leasing d.o.o. Sarajevo da zaključi kreditni sporazuma sa Razvojnom bankom Vijeća Europe u iznosu od minimalno 20 milijuna eura na period od 10 do 15 godina radi odobravanja kredita malim i srednjim poduzećima kojima se doprinosi održavanju postojeće razine zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta. Ministarstvo financija i trezora obavijestit će o ovom zaključku Raiffesein Leasing d.o.o. Sarajevo. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost Raiffeisen bank dd Bosna i Hercegovina da zaključi kreditni ugovor sa Razvojnom bankom Vijeća Europe u iznosu od 30 milijuna eura za financiranje multiprojektnog programa «Kreiranje i očuvanje održivih poslova» za mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo financija i trezora o ovom zaključku obavijestit će Raiffeisen bank dd BiH. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je mogućnosti za stvaranje uvjeta za otpočinjanje rada Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH. Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da razmotri način rješavanja pitanja vezanih za imenovanje članova Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i prijedlog rješenja dostavi Vijeću ministara BiH u roku od 15 dana.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedatelja dr. Nikole Špirića,
usvojilo je Odluku o izdvajanju 50.000,00 KM iz tekuće proračunske
pričuve za saniranje posljedica tragedije, koja je zadesila Dječiji dom
«Bjelave» u Sarajevu.

Vijeće ministara utvrdilo je pojedinačne odgovore na zastupnička
pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine
BiH:
Šemsudina Mehmedovića, koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i
prometa; Rifata Dolića, i Denisa Bećirovića, koje je pripremio
predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Generalno tajništvo Vijeća ministara
dostavit će odgovore Zastupničkom domu Parlamentrane skupštine BiH.

Ministri su zadužili Generalno tajništvo Vijeća ministara da pripremi i Vijeću dostavi cjelovitu informaciju o zaposlenicima i imenovanim rukovoditeljima u ministarstvima i institucijama, odnosno tijelima Vijeća ministara BiH, uključujući kvalifikacijsku i nacionalnu strukturu.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je informaciju o izlaganju predsjedatelja Vijeća ministara na sastanku Vijeća za implementiranje mira i o sastancima predsjedatelja sa zvaničnicima Europske komisije i Europskog parlamenta.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o draftu pisma Vijeća sigurnosti o decertificiranim policajcima. S tim u svezi ministri su dali suglasnost Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Vijeću sigurnosti UN-a i podržali "predsjedničku izjavu“ Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se riješilo pitanje decertificiranih policajaca u BiH.

Vijeće ministara BiH upoznalo se sa izvješćem Nacionalnog koordinatora za HiPERB broj 3 o tjeku aktivnosti na implementiranju Projekta obnove i rekonstrukcije Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine (Objekt 3)

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Plana aktivnosti za uspostavljanje institucija Regulatora i Pružaoca usluga zračne navigacije, koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

U cilju priprema prve sjednice Mješovitog ekonomsko-trgovinskog povjerenstva Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, Vijeće ministara BiH imenovalo je ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodana Puhalca za koopredsjedatelja ovog povjerenstva. (Kraj)