Zaključci

Zaključci 10. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

14.5.2007

Priopćenja ( 14.05.2007 )
Zaključci 10. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je u Sarajevu 10. sjednicu, kojom je predsjedavao predsjedatelj dr. Nikola Špirić. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog okvirnog zakona o središnjem stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini. Predlagatelj, Ministarstvo civilnih poslova, uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, po temeljnom zakonodavnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvola, s izvješćem o obavljenim pregovorima. Predlagatelj, Ministarstvo sigurnosti, uputit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnji postupak, a za potpisnika je predložen ministar sigurnosti Tarik Sadović.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o olakšicama kod izdavanja viza, s izvješćem o obavljenim pregovorima. Predlagatelj, Ministarstvo sigurnosti, uputit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnji postupak, a za potpisnika je predložen ministar sigurnosti Tarik Sadović.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnove za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan o suradnji u borbi protiv kriminaliteta, posebice terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminaliteta. Predlagatelj, Ministarstvo sigurnosti, uputit će Prijedlog osnove Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prihvaćenu sugestiju da se uskladi nacionalna struktura u sastavu izaslanstva BiH, koja će voditi pregovore za zaključivanje ovog sporazuma.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnove za zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o financiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužiteljstva u Bosni i Hercegovini. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog osnove Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika odredi predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Branko Perić.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnove za zaključivanje Dodatka II na Financijski i projektni sporazum zaključen 3.4.2002. godine – Rehabilitacija
vodosnabdijevanja grada Kaknja. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog osnove Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Dragan Vrankić.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnove za zaključivanje Sporazuma o izmjenama Sporazuma o razvojnom kreditu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA Projekt razvoja i zaštite šuma – dodatno financiranje. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, dostavit će Prijedlog osnove Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Dragan Vrankić.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnove za vođenje pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES). Predlagatelj, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dostavit će Prijedlog osnove Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika odredi Ministarstvo vanjskih poslova.

Vijeće ministara utvrdilo je pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji međunarodnih sporazuma i ugovora i to: Ugovora o socijalnoj skrbi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije; Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006.); i Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u nadzoru državne granice. Predlagatelj, Ministarstvo vanjskih poslova, dostavit će pojedinačne prijedloge odluka Predsjedništvu BiH u daljnji posupak ratifikacije.

Vijeće ministara BiH upoznalo se s Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o dopustivosti i meritumu broj: AP-2582/05 od 16.1.2007. godine i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo financija i trezora za realizaciju obveza proisteklih iz ove odluke za Vijeće ministara BiH, s tim da se vodi računa o rokovima iz Odluke Ustavnog suda BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o produženju mandata Povjerenstvu za deminiranje u Bosni i Hercegovini, čiji je Predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova Odlukom se članovima Povjerenstva za deminiranje Darku Vidoviću, Mustafi Alikadiću i Dragiši Mekiću produžava mandat do donošenja zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Projekta «Koordinirani državni odgovor na HIV/AIDS u ratom narušenom i izuzetno stigmatizovanom ambijentu», čiji je Predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju Interresorne skupine za izradu redovnog Izvješća o učešću pripadnika oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podpore miru u inozemstvu, predlagatelja Ministarstva vanjskih poslova uz sugestiju da se uskladi nacionalna struktura.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o sastavu Državnog međuresornog povjerenstva za NATO i Program partnerstvo za mir, i zadužilo predlagatelja, Ministarstvo obrane BiH da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi novi tekst prijedloga odluke vodeći računa o nacionalnoj usklađenosti i ukidanju naknada za članove Povjerenstva koji su zaposleni u institucijama BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o korištenju sredstava proračunske pričuve, čiji je predlagatelj Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH. Odlukom je, iz proračunske pričuve, odobreno 50.000,00 KM za plaćanje troškova boravka izaslanstva inozemnih zemalja koji dolaze u zvanični posjet Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o angažiranju sredstava po osnovu vođenja pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju između Bosne i Hercegovine i europskih zajednica i njihovih država članica, koju je predložila Direkcija za evropske integracije. Iz odluke je izbrisan članak, kojim se reguliraju naknade za šefove pregovaračkih timova, koji rade u institucijama BiH. Ovim generalnim stavom vezanim za rad državnih službenika i namještenika u povjerenstvima, Vijeće ministara BiH želi uvesti disciplinu u trošenju proračunskog novca.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini za 2006. godinu. Predlagatelj, Ministarstvo sigurnosti, dostavit će ovu informaciju Parlamentarnoj skupštini BiH. Vijeće ministara BiH sugerira Predsjedništvu BiH da, sukladno svojim nadležstvima iz dokumenta Sigurnosna politika BiH, pripremi izvješće o unutarnjoj i globalnoj sigurnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva financija i trezora o realiziranju ugovorenih aktivnosti na izgradnji kompleksa Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, s predloženim zaključkom. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da zatraži od Vlade Kantona Sarajevo da realizira radove, odnosno obveze proistekle iz Ugovora o uređenju gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje veleposlanstva SAD-a u BiH, kako bi Bosna i Hercegovina ispoštovala odredbe međunarodnog Ugovora koji je potpisala sa SAD-om.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine o aktivnostima u svezi popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini u 2006. godini. Zadužena je Agencija za statistiku BiH da u roku od 15 dana dostavi Vijeću ministara informaciju s prijedlogom aktivnosti za pripremu popisa i ciljnom godinom za njegovo održavanje u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je prijedlog zvješća o radu Povjerenstva za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u upravljanju državnom imovinom do 12.12.2006. Zaključeno je da se do naredne sjednice Vijeća ministara, ministri upoznaju sa zaključcima Odbora za unutarnju politiku vezanim za ovo izvješće i obave potrebne konzultacije, kako bi o ovom pitanju Vijeće ministara BiH izjasnilo na svojoj narednoj sjednici.

Vijeće ministara BiH nije dalo suglasnost na Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine. S obzirom da prilikom glasanja nije postignut konsenzus, Prijedlog pravilnika upućen je u proceduru usuglašavanja u skladu s Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Konkurencijskog vijeća.

Vijeće ministara BiH usvojilo je odgovore na zastupnička pitanja: Denisa Bećirovića i Rifata Dolića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Također, usvojeni su pojedinačni odgovori na zastupnička pitanja Sadika Sade Bahtića i Rifata Dolića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje je pripremilo Ministarstvo financija i trezora. Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara BiH usvojilo je odgovor na zastupničko pitanje Sadika Ahmetovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Usvojen je i odgovor Ministarstva vanjske trgovine i ekonomski odnosa na zastupničko pitanje Denisa Bećirevića. Nadležna ministarstva uputit će ove odgovore Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilio je listu učesnika za drugi ekonomski dijalog u Bruxellesu, a koji je predložila Direkcija za europske integracije.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o održavanju prijama, koji će se 28. svibnja ove godine održati u Sarajevu, a povodom određivanja Sarajeva za sjedište Tajništva za regionalnu suradnju (RCC). Prijamu, čiji će domaćin biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH, uz članove Vijeća ministara i domaće dužnosnike, prisustvovat će predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, te inozemni zvaničnici.

Ministri su usvojili informaciju o izlaganju predsjedatelja Vijeća ministara na 10. samitu šefova država i vlada Procesa suradnje zemalja jugoistočne Europe, kao i o bilateralnim sastancima predsjedatelja Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića.

Vijeće ministara BiH upoznalo se s problemom odlaganja smeća na području općine Neum. Zadužena su državna ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti, odnosno financija i trezora da prouče ovo pitanje i predlože aktivnosti za njegovo rješavanje.
Kraj