Zaključci

Zaključci 11. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

24.5.2007

Priopćenja ( 24.05.2007 )
Zaključci 11. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara BiH je utvrdilo pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji međunarodnih sporazuma i konvencija i to: Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora i Bank Austria Creditanstalt AG – Projekt vodoopskrbe Brčko Distrikta; Drugog dodatnog protokola uz Europsku konvenciju o pravnoj pomoći i Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu. Predlagatelj, Ministarstvo vanjskih poslova, uputit će pojedinačne prijedloge odluka Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratifikacije.

Vijeće ministara BiH je prihvatilo prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za promjenu potpisnika Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Litvanije o unaprjeđenju i zaštiti investicija. Prijedlog, kojim se za potpisnika određuje ministar Slobodan Puhalac, umjesto ranijeg zamjenika ministra Slobodana Ećimovića, uputit će se Predsjedništvu BiH u proceduru prihvatanja.

Vijeće ministara BiH je prihvatilo informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o trenutnom stanju i problemima u implementiranju Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva i usvojilo 14 mjera za unaprjeđenje trenutnog stanja u ovoj oblasti.
Vijeće je zadužilo mjerodavne institucije da, u postavljenim rokovima provedu usvojene mjere, o čemu će, nakon provedbe, izvijestiti predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Vijeće ministara će redovito analizirati i pratiti aktivnosti u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Generalnog tajništva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Generalno tajništvo da, u roku od 30 dana, sačini kritičku analizu o funkcioniranju Generalnog tajništva naspram obveza koje stoje pred Vijećem ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti sa sugestijama i prijedlozima iznesenim na sjednici.

Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Direkcije za europske integracije.

Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je dalo suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ureda za razmatranje žalbi, s tim da se u tekst ugrade sugestije Ministarstva pravde.
Vijeće ministara BiH nije postiglo koncenzus u svezi Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine. Sukladno Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH, Prijedlog pravilnika je upućen u proceduru usuglašavanja.

Vijeće ministara BiH je odobrilo Pravilnik o postupku vršenja sigurnosnih provjera propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagatelj Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju Ureda zastupnika/agenta Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava o izvršenju presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju App no. 41183/02 pred Europskim sudom za ljudska prava Jeličić v. Bosna i Hercegovina.
Vijeće je zaključilo da uputi poziv Vladu Republike Srpske da izvrši presudu i u svemu surađuje sa zastupnikom/agentom Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju i odgovor vlasti Bosne i Hercegovine na zaključke i preporuke UN Komiteta protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili degradirajućih postupaka ili kazni, koju će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, putem Stalne misije BiH pri UN-u u Ženevi, proslijediti UN Komitetu protiv torture.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju Direkcije za europske integracije o napretku ostvarenom na provedbi «Strategije za uvođenje decentraliziranog sustava upravljanja programima pomoći Europske unije u Bosni i Hercegovini-DIS (Decentralisend Implementation System).
Zadužena je Direkcija za europske integracije da pokrene inicijativu za izradu revidirane Strategije DIS-a, s aspekta ažuriranja potrebnih aktivnosti, odgovornosti glavnih aktera i vremenskog rasporeda potrebnih aktivnosti.
Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora za izradu revidiranog plana uspostave centralne jedinice za financiranje i ugovaranje državnog fonda, radi njegove ugradnje u revidiranu strategiju DIS-a.

Vijeće ministara BiH je usvojilo izvješće i analizu sedmog sastanka praćenja procesa reformi (RPM-a), koju je pripremila Direkcija za europske integracije, a nakon sastanka održanog 16 ožujka ove godine u Sarajevu.
Vijeće je zadužilo mjerodavne institucije u BiH da razmotre dokument analiza sedmog sastanka praćenja procesa reformi (RPM)-a, radi kvalitetnije pripreme za naredni sastanak.
Vijeće ministara je zadužilo Direkciju za europske integracije da mjerodavnim institucijama dostavi listu pitanja, sukladno preporukama i sugestijama iz dokumenta Analiza sedmog sastanka RPM-a.
Ministarstva i drugi organi uprave zaduženi su za dostavljanje dodatnih materijala Europskoj komisiji, putem Direkcije za europske integracije, najkasnije do 15. lipnja ove godine.

Vijeće ministara je usvojilo informaciju o izradi priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovito godišnje izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija za razdoblje od 30.9.2006. do 15.6.2007. godine, za Europsku komisiju, čiji je predlagatelj Direkcija za europske integracije.
Ministri su usvojili listu pitanja po oblastima i raspored nadležstva po temama za izradu priloga Institucija BiH za redovito godišnje izvješće o napretku BiH u procesu europskih integracija za 2007. godinu.
Direkcija za europske integracije će uputiti pojedinačna pisma mjerodavnim institucijama s formalnim zahtjevima za dostavu informacija s preciziranim nadležstvima i rokovima.
Zadužene su mjerodavne institucije da izravno kontaktiraju i aktivno se uključe u pripremu informacija predstavnici svih relevantnih ministarstava i upravnih organizacija u BiH, a posebice entitetskih i institucija Brčko distrikta BiH. Objedinjenu informaciju o napretku, mjerodavne institucije će dostaviti Direkciji za europske integracije, najkasnije do 25 svibnja ove godine.
Zadužena je Direkcija za europske integracije za organiziranje seminara za pisanje izvješća o napretku institucija BiH za predstavnike institucija, koje sudjeluju u izradi priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovito godišnje izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija za 2007. godinu.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju Ministarstva civilnih poslova o sudjelovanju izaslanstva Bosne i Hercegovine na 96. konferenciji Međunarodne organizacije rada – ILO od 11. do 14. 06. ove godine u Genevi. U izaslanstvu BiH će biti predstavnici državnih ministarstava civilnih poslova i pravde te po jedan predstavnik Asocijacije poslodavaca BiH i Konfederacije sindikata BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, je dalo suglasnost za imenovanje pukovnika Krzystofa Kaliszewskog za vojnog atašea Republike Poljske za Bosnu i Hercegovinu.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zahtjev za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagatelj zastupnik Jerko Ivanković-Lijanović i zadužilo Ministarstvo financija i trezora da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi traženo mišljenje.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zahtjev za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj zastupnik Mehmed Suljkanović. Zaduženo je Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi traženo mišljenje.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zahtjev za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj zastupnik Remzija Kadrić. Vijeća ministara je zaključilo da ostaje pri svom ranijem stavu u svezi ovog pitanja.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o radu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za 2006. godinu.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zaključke 6. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojene uz Zakon o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2007. godinu.
Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo financija i trezora i Povjerenstvo za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH da, prilikom planiranja i izrade proračunskih prijedloga za svaku narednu godinu, sačine listu prioriteta za financiranje, revitalizaciju i održavanje nacionalnih spomenika.

Vijeće ministara BiH se upoznalo sa zaključcima 7. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su donešeni u povodu rasprave na 6. sjednici Doma o Zakonu o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2007. godinu i zaključkom 7. sjednice u svezi osnutka Agencije za zaštitu osobnih podataka. Vijeće je za provedbu ovih zaključaka zadužilo Ministarstvo financija i trezora BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti za provedbu zaključka u svezi osnutka Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Vijeće ministara BiH se upoznalo sa zaključcima 8. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U svezi razmatranja izvješća o radu Pravobraniteljstva BiH za 2006. godinu, Vijeće ministara je zaključilo da Ministarstvo pravde s Pravobraniteljstvom BiH poduzme aktivnosti u rješavanju zaštite imovine BiH i s tim u svezi pripremi nacrt zakona, koji će regulirati ovu oblast. Zaključeno je da se po žurnoj proceduri pokrenu aktivnosti za produženja važenja Zakona o privremenoj zabrani i raspolaganju državnom imovinom do 31. 12. 2007. godine. Zaključeno je i da Vijeće ministara BiH inicira razgovore s vladama entiteta i Brčko distrikta BiH radi prevazilaženja konceptualnih razlika glede rješenja pitanja državne imovine.
Zaduženo je Ministarstvo pravde BiH, da u roku od 15 dana, predloži novi sastav Povjerenstva za državnu imovinu BiH.
U okviru razmatranja izvješća o radu Središnje izborne komisije BiH za 2006. godinu, Vijeće ministara BiH je zaključilo da se u Interresorno povjerenstvo, koje će pripremiti prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH i Zakona o financiranju političkih partija imenuju; ministar pravde Bariša Čolak, ministar civilnih poslova Sredoje Nović i ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo zaključke 4. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i za njihovo realiziranje zadužilo Ministarstvo financija i trezora BiH.

Vijeće ministara BiH je usvojilo pojedinačne odgovora na zastupnička pitanja: Sadika Sade Bahtića i Hadži Jovana Mitrovića, koje je pripremilo Ministarstvo pravde; Milorada Živkovića i Lazara Prodanovića, koje je pripremilo Ministarstvo sigurnosti; kao i Denisa Bećirovića, koje je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova. Resorna ministarstva će ove odgovore dostaviti Parlamentranoj skupštini BiH.


Vijeće ministara BiH je usvojilo Odluku o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Povjerenstva za reviziju pojedinačnih predmeta decertificiranih policajaca, koji su pred sudovima u Bosni i Hercegovini pokrenuli sudski spor, a koja je usvojena 21. prosinca 2006. godine.
Vijeće ministara je razmotrilo pismo predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a u svezi slučaja decertificiranih policajaca i donijelo Odluku o osnivanju Monitoring tima u čijem sastavu su ministar za ljudska prava i izbjeglica dr. Safet Halilović, ministar sigurnosti Tarik Sadović, ministar pravde Bariša Čolak i entitetski ministri unutarnjih poslova.
Članovi Monitoring tima zaduženi su da u roku 20 dana sačine akcijski plan za implementiranje pisma predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a u svezi slučaja decertificiranih policajaca.

Vijeće ministara BiH nije postiglo koncenzus u svezi Prijedloga odluke za izbor članova Upravnog odbora Instituta za nestale osobe. Prijedlog odluke upućen je u proceduru usuglašavanja, sukladno Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH nije postiglo koncenzus u svezi prijedloga za imenovanje članova Povjerenstva za izbjeglice i raseljene osobe. Prijedlog će se uputiti u proceduru usuglašavanja, sukladno Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju o izlaganju predsjedatelja Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića pred Vijećem sigurnosti UN-a i bilateralnim sastancima s veleposlanicima UN-u, tijekom boravka u New Yorku od 16. do 18. 05. 2007. godine.

Vijeće ministara BiH je podržalo zahtjev Ministarstva civilnih poslova da se od Veleposlanstva Republike Bugarske zatraži oslobađanje plaćanja viza, na bazi reciprociteta, za članova KUD „Slavija“ iz Istočnog Sarajevo, koji će sudjelovati na Međunarodnom festivalu Folklora u Bugarskoj. (Kraj)