Zaključci

Zaključci 12. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

31.5.2007

Priopćenja ( 31.05.2007 )
Zaključci 12. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara, na sjednici kojom je predsjedavao predsjedatelj dr. Nikola Špirić, utvrdilo je Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima. Predlagač, Ministarstvo pravde uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po temeljnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine. Predlagač, Ministarstvo pravde uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po žurnoj zakonodavnoj proceduri.


Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnom postupku. Predlagač, Ministarstvo pravde uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po temeljnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine, sa primjedbama iznešenim na sjednici, a čiji je predlagatelj. Agencija za javne nabave BiH. Prijedlog zakona uputit će se Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po temeljnoj zakonodavnoj proceduri.


Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o športu u Bosni i Hercegovini, sa prijedlozima iznešenim na sjednici. Predlagač, Ministarstvo civilnih poslova uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvitku u Bosni i Hercegovini. Predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po temeljnoj zakonodavnoj proceduri.


Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina. Predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje po temeljnoj zakonodavnoj proceduri.


Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Opcionalnom protokolu uz UN Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka i kazni. Predlagač, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika predložen je šef Misije BiH u Ženevi.

Prihvaćena Inicijativa Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Druge dopune Ugovora o kreditu i financiranju od 23.11.2004. – KFW.


Data suglasnost na pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o
unutarnjoj organizaciji Ministarstva financija i trezora.

Data suglasnost na Prijedlog pravilnika o unutarnjoj organizaciji
Direkcije za implementiranje Projekta CIPS, čiji je predlagatelj Ministarstvo
civilnih poslova.


Usvojena Informacija o sistemu putnih isprava uz prijedlog aktivnosti
vezano za integriranje sistema putnih isprava u Projekat CIPS i
uvođenje biometrijskih putnih isprava, čiji je predlagatelj Ministarstvo
civilnih poslova. Ovim se omogućava da BiH od 1.11.2008. godine počne izdavanje
biometrijskih putovnica. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da svakih šest
mjeseci izvješčuje Vijeće ministara o aktivnostima na uvođenju biometrijskih
putovnica.


Donešena odluka o povjeravanju obavljanja agencijskih poslova
promidžbe izvoza roba i usluga iz Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa


Donešena odluka o temeljnim kriterijima za dodjeljivanje grant
potpore za 2007. godinu, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova.


Donešena odluka o temeljnim kriterijima za dodjeljivanje i
raspored sredstava za «sufinanciranje športskih manifestacija»
za 2007. godinu, čiji je predlagatelj Ministarstvo civilnih poslova. Sukladno odluci odlučeno da se Sportko-ribolovnom savezu BiH izdvoji 100.000,00 KM za organiziranje svjetskog, klubskog prvenstva za seniore na rijeci Krupi, u okviru Nacionalnog parka Hutovo Blato.


Usvojeno Izvješće o radu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH
za 2006. godinu, čiji je predlagatelj Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.


Utvrđen Prijedlog Godišnje platforme o sigurnosno-obavještajnoj politici za 2007. godinu, čiji je predlagatelj Izvršni obavještajni odbor. Platforma će biti prosloijeđena Predsjedništvu BiH.


Utvrđeno mišljenje za tumačenje člana 8. stav 3. Zakona o koncesijama Bosne i Hercegovine. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će mišljenje Parlamentu BiH.



Utvrđeno mišljenje za autentično tumačenje odredbi Zakona o
akcizama u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo financija i trezora dostavit će mišljenje Parlamentu BiH.



Utvrđeno mišljenje za autentično tumačenje odredbe Zakona o
financiranju političkih partija («Službeni glasnik BiH», broj 21/00)
Ministarstvo pravde dostavit će mišljenje Parlamentu BiH.


Utvrđeno mišljenje za autentično tumačenje odredaba Zakona o
radu u institucijama u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo civilnih poslova
dostavit će mišljenje Parlamentu BiH.


Usvojena Informacija u svezi ponovnog imenovanja članova Odbora državne službe za žalbe. Vijeće ministara imenovalo Vesnu Višnjić Grgić (predsjedavajuća), Enisu Hadžagić, Jasminku Puticu za članove Odbora državne službe za žalbe na period od četiri godine počev sa 15.06.2007.


Vijeće ministara odložilo izjašnjavanje o Zahtjevu za ponovno imenovanje Pravobranitelja BiH, čiji je predlagatelj Pravobranitelj Bosne i Hercegovine.


Vijeće se upoznalo sa Zaključkom Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o okviru deviznog poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Vijeće se upoznalo sa Zaključkom Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u svezi dostave detaljne strukture projektne zaduženosti BiH i liste kreditnih sporazuma i ugovora o zaduženju BiH iz raznih oblasti koji su potpisani, ali ne i ratificirani. Zaduženo Ministarstvo financija i trezora za provedbu zaključka.

Vijeće se upoznalo sa Inicijativom Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izradu Zakona iz oblasti visokoakcizne robe (duvan, vino, alkohol). Zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u suradnji sa Ministarstvoom financija i trezora za provedbu zaključka.


Utvrđeni odgovori na zastupnička pitanja:
-Denisa Bećirovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine
BiH (usklađeni tekst odgovora sa zaključkom 10. sjednice Vijeća ministara BiH)
- Slavka Jovičića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.


Vijeće ministara BiH odredilo je Ranka Šakotu i Salihu Đuderiju za članove Povjerenstva za izbor kandidata za direktora Direkcije za ekonomsko planiranje, a nakon što je okončan javni oglas.
Vijeće je zadužilo Kadrovskuo povjerenstvo da raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje jednog člana Povjerenstva za koncesije BiH s prebivalištem u FBiH i s mandatom u trajanju od pet godina. Troškove natječaja snosit će Povjerenstvo za koncesije BiH.
Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da pripremi i Vijeću ministara predloži rješenje o imenovanju Povjerenstva za izbor članova Povjerenstva za koncesije Bosne i Hercegovine.
Zadužen je predsjedatelj Povjerenstva za koncesije BiH da izvijesti Vijeće ministara o sadašnjoj kadrovskoj popunjenosti ovog povjerenstva, mandatu njenih članova i vremenu isteka mandata za svakog od njih.


Vijeće ministara donijelo Rješenje o upotrebi naziva Bosne i Hercegоvine u nazivu Saveza gluhih i nagluhih Bosne i Hercegovine


Odloženo donošenje odluke o imenovanju Upravnog odbora Instituta
za nestale osobe Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.


Usvojena Informacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice
o obilježavanju 10-godišnjice prvog organiziranog povratka u Drvaru. Donešena Odluka o odobravanju 30.000,00 KM neophodnih za potrebe obilježavanja 10-godišnjice prvog organiziranog povratka izbjeglica i raseljenih osoba u Drvaru.

Vijeće ministara BiH imenovalo je radnu skupinu o pitanju stare devizne štednje u kojoj su izaslanici državnog Ministarstva financija i trezora, Centralne banke BiH, entitetskih ministarstava financija, Direkcije za financije Brčko distrikta BiH i tri izaslanika udruge štediša. Koordinator radne skupine je zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović, a članovi su Zakira Muratović i Nada Matla, Verica Božić, Tihomir Ćurak, Dragana Aleksić, Osman Osmanović i tri izaslanika Udruge štediša Svetozar Nišić, Hase Vojić i Miro Kožul.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Grčke o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.
Utvrđen je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Malezije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak.
Ministri su utvrdili Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak.
Utvrđen je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja fiskalne utaje u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.
Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će pojedinačne prijedloge sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za njihovog potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankić.


Vijeće minisatra BiH donijelo je Odluke o sastavu Zajedničkog upravnog odbora
za zakonito presretanje telekomunikacija i načinu izvršavanja aktivnosti, koju je
predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o posebnim obvezama pravnih i fizičkih lica koja pružaju telekomunikacijske usluge, administraciju telekomunikacijske mreže i vrše telekomunikacijske djelatnosti, u pogledu obezbjeđenja i održavanja kapaciteta koji će omogućiti ovlaštenim agencijama da vrše zakonito presretanje telekomunikacija, kao i kapaciteta za čuvanje i obezbjeđivanje telekomunikacijskih podataka, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 16.000,00 KM iz sredstava tekuće proračunske pričuve Udruženju slijepih građana u Bosni i Hercegovini. Predlagatelj odluke je Ministarstvo civilnih poslova.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvješće vlasti Bosne i Hercegovine po izjavi izaslanstva Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i
degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) u Bosni i Hercegovini – drugi periodični monitoring. Predlagatelj, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, zaduženo je da ovo izvješće dostavi Minisatrstvu vanjskih poslova BiH, koji će ga proslijediti Tajništvu Europskog komiteta za prevenciju torture u Strazburu. (kraj)