Zaključci

Zaključci 13. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

7.6.2007

Priopćenja ( 07.06.2007 )
Zaključci 13. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Pod predsjedanjem predsjedatelja Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića u Sarajevu je održana 13. sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o internoj reviziji institucija BiH. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje, po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za zaključivanje Osnovnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini i Bоsnе i Hеrcеgоvinе. Predlagatelj, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar dr. Safet Halilović.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Vlade Kanade i Vijeća ministara Bоsnе i Hеrcеgоvinе o kanadskom Projektu za mlade i zdravlje na Balkanu i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Vlade Kanade i Vijeća ministara Bоsnе i Hеrcеgоvinе o kanadskom Projektu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na Balkanu. Predlagatelj, Ministarstvo civilnih poslova uputit će prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Sredoje Nović.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA za Projekt poljoprivrede i ruralnog razvitka. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Dragan Vrankić. Data je suglasnost veleposlaniku BiH u SAD Biseri Turković za potpisivanje Preporuke statutarnom komitetu u svezi Projekta poljoprivrede i ruralnog razvoja-Dodatno financiranje.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA za Projekt pripremljenosti za avijarnu influencu. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Data je suglasnost veleposlaniku BiH u SAD Biseri Turković za potpisivanje Preporuke statutarnom komitetu u svezi Projekta pripremljenosti za avijarnu influencu-Dodatno financiranje.

Vijeće ministara BiH je prihvatilo inicijativu Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj – EBRD.

Vijeće ministara BiH je prihvatilo prijedlog Ministarstva civilnih poslova za
promjenu potpisnika Sporazuma s Ministarstvom inozemnih poslova Islanda o
donaciji ortopedskih pomagala za pacijente u Bosni i Hercegovini. Za novog
potpisnika sporazuma je predložen ministar civilnih poslova Sredoje Nović.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za prekogranični promet supstanci i biljaka iz tabele II, III i IV popisa opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i
prekursora. Predlagatelj ove odluke je Ministarstvo sigurnosti.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o uplati izvanrednih kontribucija BiH u Fond UN-a Capital Master Plan za razdoblje 2007.-2011. Predlagatelj ove odluke je Ministarstvo vanjskih poslova.

Vijeće ministara je donijelo Odluku o usvajanju Plana praćenja i kontrole rezidua za 2007. godinu. Predlagatelj ove odluke je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluke o odobravanju 330.000,00 KM iz proračunske pričuve Uredu koordinatora za reformu javne uprave, a radi povećanog obima aktivnosti na implementiranju Strategije i Akcionog plana reforme javne uprave.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo prijedlog Ministarstva pravde o postupanju Vijeća ministara BiH u svezi Odluke Ustavnog suda BiH, broj AP 953/05, u predmetu Milorad Bilbija i dr.
Vijeće ministara BiH će predložiti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da, u ime sve tri institucije kojima je dostavljena Odluka Ustavnog suda BiH (Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH), uputi Visokom predstavniku kao predsjedatelju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, sva pitanja istaknuta u Odluci Ustavnog suda BiH.
S ovim stavom Vijeće ministara će upoznati Ured visokog predstavnika i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH odgodilo je izjašnjenje o izvješću predstavnika OESS-a za slobodu medija o stanju slobode medija u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo informaciju Ministarstva pravde o pretrpanosti smještajnih kapaciteta u Odjeljenju pritvora Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Sarajevu.
Vijeće ministara BiH cijeni ozbiljnim problem prenatrpanosti smještajnih kapaciteta odjeljenja pritvora Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Sarajevu, čime se narušavaju temeljna ljudska prava pritvorenih osoba, naročito pravo na pravično suđenje, zabranu mučenja i nehumanog postupanja.
Zaduženo je Ministarstvo pravde da, koristeći unutarnje resurse, poduzme aktivnosti i pokuša iznaći rješenje za rasterećenje kapaciteta, do usvajanja zakona o državnoj imovini BiH.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju Ministarstva financija i trezora o stanju vanjske zaduženosti Bosne i Hercegovine sa 31.12.2006. godine.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo informaciju Ministarstva obrane o poduzetim aktivnostima i usvojilo Plana mjera o preuzimanju mjerodavnosti nad zračnom lukom Tuzla od NATO snaga.
Zaduženo je Ministarstvo obrane BiH da pripremi i potpiše memorandum o primopredaji Zračne luke Tuzla s predstavnicima EUFOR-a i NATO-snaga.
Ministarstvo obrane BiH je zaduženo da, preko Ministarstva komunkacija i prometa i Ministarstva sigurnosti, a u suradnji sa JP Aerodrom Tuzla i Federalnom direkcijom za civilno zrakoplovstvo definira prostor koji se može ustupiti JP Aerodrom Tuzla na korištenje.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju Ureda koordinatora za reformu javne uprave, koja sadrži sažetak programa Jačanja BiH kapaciteta za strateško planiranje i razvitak politika u BiH i Programski dokument Jačanja kapaciteta za strateško planiranje i razvitak politika.
Vijeće ministara je dalo potporu za implementiranje prijedlogu projekta Jačanja kapaciteta strateškog planiranja i razvitka politika, implementatora UNDP Bosne i Hercegovine.
Zadužen je Ured koordinatora za reformu javne uprave da u fazi dijagnostičke studije u početnom dijelu implementiranja projekta osigura dosljednu provedbu ciljeva Strategije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini i provedbu reformskih mjera utvrđenih Akcijskim planom. Također, Ured koordinatora za reformu javne uprave osigurat će komplementarnost i koordinaciju s aktivnostima projekta SIGMA, jačanje kapaciteta središnjih vladinih tijela i ciljeve i aktivnosti na jačanju organizacionih i ljudskih kapaciteta u tajništvima ministarstava Vijeća minisatra BiH usmjerenih na strateško planiranje i razvitak i koordinaciju politika.
Zadužen je Ured koordinatora za reformu javne uprave da konačno izvješće o nalazima dijagnostičke studije dostavi na razmatranje Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je odgodilo izjašnjenje o informaciji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine o pripremama za popis stanovništva i stanova u Bosni i Hercegovini i zaključilo da se obave dodatne konzultacije.

Vijeće ministara BiH je usvojilo godišnje izvješće o radu Nezavisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1.1. do 31.12.2006. godine

Vijeće ministara je usvojilo izvješće Ministarstva sigurnosti o stanju trgovine ljudima i ilegalnoj imigraciji u Bosni i Hercegovini i izvješće o provedbi Akcijskog plana za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH za 2006. gоdinu.
Vijeće ministara BiH je usvojilo izvješće o radu Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine za 2006. godinu i program rada Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine za 2007. godinu.

Vijeće ministara je usvojilo izvješće o radu Agencije za državnu službu BiH za 2006 uz zaključak da prijam i rad državnih službenika treba biti brži, odnosno učinkovitiji.

Vijeće ministara BiH je usvojilo izvješće o radu Državne granične službe za 2006. godinu, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Zajedničku platformu o principima i načinu implementiranja Akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini, koju je predložio Ured koordinatora za reformu javne uprave.
Zadužena su ministarstva, organi uprave i upravne organizacije, uredi službe i tijela Vijeća ministara BiH da Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH, u roku od sedam dana, dostave prijedlog imenovanja svojih članova i zamjenika članova za sedam nadzornih timova za implementiranje Akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave.
Zadužen je Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH da u roku, ne dužem od 14 dana od dana donošenja ovog zaključka, pribavi prijedlog imenovanja članova nadzornih timova i Vijeću ministara dostavi prijedlog odluke o imenovanju članova nadzornih timova.
U cilju provedbe mjera Akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave zaduženi su nositelji aktivnosti pripreme godišnjeg programa rada da, shodno Naputku o postupku pripreme programa rada Vijeća ministara BiH, uvrste mjere Akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave u godišnji program rada Vijeća ministara BiH.
Zadužena su ministarstva, organi uprave i upravne organizacije, kao korisnici proračuna da, sukladno važećim propisima, u proceduri izrade dokumenta okvirnog proračuna institucija BiH za 2008-2010. godinu i godišnjih proračuna, a na temelju godišnjih programa rada, planiraju potrebita financijska sredstva za realiziranje zadaća i aktivnosti iz Zajedničke platforme o principima i načinu implementiranja Akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH.

Vijeće minisatra BiH je razmotrilo zahtjev za ispunjenje obveze iz Konvencije o pomirenju i arbitraži u okviru OESS-a i ovlastilo ministra pravde Bosne i Hercegovine da od Ustavnog suda BiH, vrhovnih sudova FBiH i RS, Suda BiH, pravnih fakulteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru pribavi životopise visokopozicioniranih osoba, koje ispunjavaju uvjete iz članaka 3. i 4. Konvencije, a koji su zainteresirani za postupanje pred OESS Sudom za pomirenje i arbitražu u Ženevi.
Vijeće ministara BiH će na prijedlog ministra pravde BiH imenovati dva pomirioca, jednog sudiju i jednog zamjenika u OESS Sudu.
Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora BiH da planira sredstva za financiranje obveza iz Konvencije o pomirenju i arbitraži u okviru OESS-a.

Usvojen je zaključak Ministarstva financija i trezora o davanju suglasnosti za aktivnosti i Projekt Europske investicijske banke u Bosni i Hercegovini – odobravanje globalnog zajma UPI Banci dd Sarajevo.

Vijeće ministara je prihvatilo prijedlog Ministarstva civilni poslova za povlačenje zaključka 130. sjednice Vijeća ministara BiH, kojim su ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i civilnih poslova zaduženi da u konzultacijama s entitetskim vladama pripreme i dostave Vijeću ministara listu korisnika kojima će donirati roba oduzeta u carinsko prekršajnom postupku po pravomoćnim i izvršnim rješenjima.
Zadužena je Uprava za neizravno oporezivanje da poduzme sve aktivnosti sukladno Zakonu u svezi s ovom robom, o čemu će izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara se upoznalo sa zahtjevom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagatelj zastupnik, Azra Hadžiahmetović i zadužilo Ministarstvo financija i trezora da u roku do 30 dana pripremi mišljenja i dostavi ga na razmatranje Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara se upoznalo sa zahtjevom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti čiji je predlagatelj zastupnik, Ekrem Ajanović. Zaduženo je Ministarstvo pravde da pripremi i Vijeću ministara BiH u roku do 30 dana dostavi mišljenje o ovom prijedlogu zakona.

Vijeće ministara BiH se upoznalo sa zahtjevom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za davanje mišljenja na Prijedlog zakona o radu i zapošljavanju BiH čiji je predlagatelj zastupnik, Šemsudin Mehmedović. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da pripremi i Vijeću ministara BiH u roku do 30 dana dostavi na razmatranje mišljenje.

Vijeće ministara BiH se upoznalo sa zaključkom 9. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zaključilo da je ovaj zaključak realiziran današnjim prihvatanjem Prijedloga osnova za za zaključivanje Osnovnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini i Bоsnе i Hеrcеgоvinе.

Usvojeni su odgovori na zastupnička pitanja Šefika Džaferovića, zastupnika u
Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je pripremio predsjedatelj
Vijeća ministara BiH i pojedinačni odgovori na zastupnička pitanja Sefera
Halilovića i Milice Marković zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne
skupštine BiH, koje je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova

Vijeće ministara BiH nije usvojilo Ugovor o suradnji između Vijeća ministara i Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.
Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o imenovanju članova Upravnog odbora
Instituta za nestale osobe. U Upravni odbor imenovani su na mandat od četiri godine
Jasminka Džumhur, Ivo Juričević, Brano Dursun, a na mandat od dvije godine
Jadranka Duraković, Zoran Perković i Dušan Šehovac.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,
je imenovalo predstavnike BiH u Mješovita povjerenstva za ekonomsku i trgovinsku
suradnju sa sedam zemalja i to: Ruskom Federacijom, Arapskom Republikom Egipat, Republikom Ukrajinom, Republikom Indonezijom, Islamskom Republikom Pakistan i dva povjerenstva s Republikom Turskom. (Kraj)