Zaključci

Zaključci 14. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

20.6.2007

Priopćenja ( 20.06.2007 )
Zaključci 14. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara BiH na 14. sjednici, kojom je predsjedavao predsjedatelj dr. Nikola Špirić, utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, koji će predlagatelj, Ministarstvo pravde, uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH, na razmatranje u redovitu zakonodavnu proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine, koji će predlagatelj, Ministarstvo pravde, uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po redovitoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o elektronskom pravnom i poslovnom prometu. Predlagatelj, Ministarstvo komunikacija i prometa, uputit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po redovitoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara usvojilo je Izvješće o izvršenju Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2006. godinu. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će ovo izvješće Predsjedništvu BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva financija i trezora o izvršenju Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za period I-III 2007. Ministarstvo financija i trezora uputit će ovo izvješće Predsjedništvu BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojilo je dokument Politika plaća u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2007-2010 godina.

Vijeće ministara prihvatilo je prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa da
predloži Predsjedništvu BiH prihvatanje Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar, radi provođenja daljnje procedure.

Usvojen je Memorandum o razumijevanju između Direkcije za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza općtina i gradova Republike Srpske i Holandske organizacije za razvoj (SNV). Vijeće je dalo suglasnost direktoru Direkcije za europske integracije Osmanu Topčagiću da potpiše ovaj memorandum i pozvalo predstavnike nadležnih agencija na suradnju u provođenju memoranduma.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnove za zaključivanje Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvitak IDA Projekt urbane infrastrukture i pružanja usluga – dodatno financiranje. Predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora, uputit će Prijedlog osnove Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar financija i trezora Dragan Vrankić. Data je suglasnost predstavniku BiH u SAD-u za potpisivanje Preporuke statutarnom komitetu u svezi Projekta urbane infrastrukture i pružanja usluga -Dodatno financiranje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge odluka o ratificiranju međunarodnih ugovora i sporazuma i to: Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i OPEC fonda za međunarodni razvitak Projekt unapređenja ruralnog poduzetništva; Sporazuma o zračnom prometu između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan; Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine
koju zastupa Ministarstvo financija i trezora i Bank Austria Creditanstalt AG – Projekt vodovodnog i kanalizacionog sistema u Općini Gradiška; Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Švajcarske Konfederacije o policijskoj suradnji u borbi protiv kriminaliteta; Ugovora o financiranju – Projekt sanacije cesta u Federaciji BiH - između Bosne i Hercegovine i Europske investicione banke; kao i Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o dvojnom državljanstvu. Predlagatelj, Ministarstvo vanjskih poslova, uputit će pojedinačne prijedloge odluka Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratificiranja.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Državne strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2007.-2010., koju je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o stavljanju van snage Odluke o promjeni nositelja imena prava raspolaganja na nekretnini upisanoj u zemljišno-knjižnom ulošku broj LV/20 k.o. Sarajevo, koju je predložio predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH odgodilo je izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o imenovanju članova Ekspertne skupine za praćenje realiziranja Projekta digitalizacije, koju je predložilo Ministarstva komunikacija i prometa.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o osnivanju Povjerenstva za potragu i spašavanje za Bosnu i Hercegovinu, čiji je predlagatelj Ministarstvo komunikacija i prometa.

Usvojen prijedlog «eSEE» Agenda Plus za razvoj informacionog društva u jugoistočnoj Europi – eSEE 2007.-2011. Predlagatelj, Ministarstvo komunikacija i prometa, dostavit će Prijedlog «eSEE»Agenda plus Predsjedništvu BiH na potvrđivanje, a za potpisnika predložen je ministar dr. Božo Ljubić.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o 24. sastanku Radne skupine za liberalizaciju i trgovinske olakšice Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu s prijedlogom da Bosna i Hercegovina prihvati organiziranje njihovog održavanja u Sarajevu (11.-12.07.2007. godine). Na ime pokrivanja troškova održavanja ovog skupa usvojena je Odluka o odobravanju 10.660,00 KM iz pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2007. godinu.

Vijeće ministara BiH nije potvrdilo Prijedlog pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvješće Ministarstva komunikacija i prometa o učešću Bosne i Hercegovine na Regionalnoj radio konferenciji RRC 06 – Ženeva i završni dokument s Konferencije «Regionalni sporazum – Planiranje digitalnog zemaljskog broadcast servisa u Regionu 1 i Islamskoj Republici Iran u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz». Zaključeno je da se provede procedura sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora u BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjskih poslova o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika Bosne i Hercegovine u operacijama podpore miru za period 0d. 1.09. 2006. godine do 28.02. 2007. godine. Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da ovo izvješće uputi Predsjedništvu BiH na razmatranje, te da ovo ministarstvo Vijeću ministara predloži sastav interresorne skupine za izradu narednog, redovnog izvješća o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika Bosne i Hercegovine u operacijama podpore miru koji će obuhvatiti period od 01.03.-31.08.2007. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o radu Državne agencije za istrage i zaštitu za 2006. godine, sa zaključcima Odbora za unutarnju politiku. PredlagateljIizvješća je Ministarstvo sigurnosti.

Vijeće ministara BiH podržalo je inicijativu za uspostavljanje Centra za e-Upravu za jugoistočnu Europu.
Zaduženo je Ministarstvo komunikacija i prometa da nastavi razgovore oko utvrđivanja nacrta teksta sporazuma za uspostavljanje Centra za e-Upravu za jugoistočnu Europu, koji će zajedno s prijedlogom osnova dostaviti Vijeću ministara BiH, radi provođenja procedure zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora u BiH.
Vijeće ministara sugeriše da sjedište ovakvih institucija bude na prostoru jugoistočne Europe.

Donijeta rješenja o imenovanju radnih skupina za usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa acquis communaitaire, čiji je predlagatelj Ministarstvo komunikacija i prometa.

Vijeće ministara BiH usvojilo je zaključak o dopuni zaključka po točki 9. zapisnika sa 6. sjednice Vijeća ministara BiH održane 11.4.2007. godine. Ovim zaključkom zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da objavi Strategiju razvoja stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini za period 2007-2013. godine u Službenom glasniku BiH uz prethodno tehničko poboljšanje teksta.


Vijeće ministara BiH odgodilo je izjašnjavanje o zaključcima 5. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zaključilo da se obave konzultacije radi preciziranja nadležnosti za realiziranje određenih zaključaka.

Vijeće ministara BiH upoznalo se sa zaključkom 9. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u povodu razmatranja Izvješća o poslovanju
Ureda za reviziju institucija BiH za 2006. godinu i za realiziranje zaključka zadužilo Ministarstvo financija i trezora.

Vijeće ministara BiH upoznalo se sa zahtjevom Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ubrzavanje procedure oko izbora-reizbora
člana Državnog regulatornog povjerenstva za električnu energiju i zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da pripremi i Vijeću ministara dostavi na razmatranje prijedlog za (re)izbor člana DERK-a.

Vijeće ministara BiH upoznalo se sa Orijentacionim radnim planom Zastupničkog
doma Parlamentarne skupštine BiH za period svibanj-studeni 2007. godine.
Zadužena su ministarstva i tijela Vijeća ministara BiH da u roku od 15 dana Vijeću
ministara dostave mišljenja i prijedloge sukladno sa Poslovnikom Zastupničkog
doma Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je i Generalno tajništvo uputit će u parlamentranu proceduru odgovor Ministarstva pravde na zastupničko pitanje Sadika Sade Bahtića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u procesu stabilizacije i pridruženja za 2007. godinu, koje je Direkcija za europske integracije BiH pripremila za potrebe izrade Izvješćea o napretku BiH, koji svake godine objavljuje Europska komisija.
Vijeće se upoznalo sa terminom i temama, koje će biti razmatrane na narednom plenarnom i sektorskom sastanak RPM-a, koji će se održati 4. i 5. srpnja ove godine u Sarajevu.
Zadužena je Direkcija za europske integracije da pravovremeno obavijesti institucije o potrebi dostavljanja dodatnih informacija o napretku, koje će Europska komisija zahtijevati na sastanku 6. srpnja 2007. godine.
Zadužene su institucije BiH koje će imati obvezu dostavljanja dopunskih informacija da ih dostave Direkciji za europske integracije najkasnije do 11. srpnja ove godine.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je pokroviteljstvo sportske manifestacije Europskog atletskog kupa, koji će se održati 23. i 24. lipnja ove godine u Zenici u organizaciji Atletskog saveza BiH. Manifestaciju će, u ime predsjedatelja Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića, otvoriti ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović.
(Kraj)