Zaključci

Zaključci 15. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

28.6.2007

Priopćenja ( 28.06.2007 )
Zaključci 15. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara BiH na sjednici, kojom je predsjedao predsjedatelj dr. Nikola Špirić, razmatralo je Nacrt zakona o denacionalizaciji, čiji je predlagatelj Povjerenstvo za restituciju Vijeća ministara BiH. Vijeće je zadužilo državna ministarstvo pravde, financija i trezora, civilnih poslova, i ljudskih prava i izbjeglica da s Povjerenstvom za restituciju Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana, koliko je produžen mandat ovom povjerenstvu, razmotre sve aspekte i implikacije Nacrta zakona o denacionalizaciji, kako bi se stvorili uvjeti za kvalitetno izjašnjenje Vijeća ministara BiH o ovom sustavnom zakonu.

Vijeće ministara je utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi
zaključivanja Sporazuma o suradnji u oblasti turizma između Vijeća
ministara BiH i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan. Predlagatelj,
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će uputiti Prijedlog osnova
Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Slobodan Puhalac.

Vijeće ministara dalo je suglasnost Ministarstvu komunikacija i prometa za zaključenje Sporazum o zračnom prometu između BiH i SR Njemačke, koji se odnosi na izmjenu plana linija i tjednih frekvencija. Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da Verbalnom notom izvjesti S R Njemačku o stavu Vijeća ministara.

Vijeće ministara je razmatralo Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu stavljenu u slobodan promet za projekte obnove i rekonstrukcije. Izjašnjavanje o Prijedlogu odluke odgođeno dok predlagatelj, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje ne dostavi dodatne informacije.

Vijeće ministara razmatralo Prijedlog odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvozne dažbine na opremu koja se stavlja u slobodan promet za obavljanje proizvodne djelatnosti u slobodnoj zoni. Izjašnjavanje o Prijedlogu odluke odgođeno dok predlagatelj, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje ne dostavi dodatne informacije.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo Odluku o osnutku i imenovanju članova Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, uz prihvaćene sugestije u raspravi.


Vijeće ministara donijelo Odluku o formiranju međuagencijskih radnih skupina za izradu prijedloga propisa kojima se uređuje oblast proizvodnje, prijevoza, čuvanja i skladištenja oružja i vojne opreme i prijevoza opasnih materija i sredstava dvojne namjene, čiji je predlagatelj Ministarstvo sigurnosti.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Odluku o kriterijima za raspored sredstava unutar programa posebne namjene «Međunarodna kulturna suradnja» za 2007. godinu, sa prihvaćenim sugestijama. Odlukom se utvrđuju kriteriji, uslovi i način dodjele raspoloživih 550.000,00 KM u 2007. godini iz proračunske stavke: „Programi posebnih namjena Ministarstva civilnih poslova BiH“. Pravo na dodjelu ovih sredstava imaju registrovane umjetničke organizacije, udruge, ustanove kulture, institucije, samostalni umjetnici i drugi subjekti koji doprinose unaprjeđenju međunarodne kulturne suradnje BiH. Ministarstvo civilnih poslova će, nakon stupanja na snagu ove odluke, javno objaviti poziv zainteresiranim za prijavu za dodjelu ovih sredstava. O rasporedu ovih sredstava odlučivat će Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova. Institucije koje na ovaj način dobiju sredstva bit će dužne podnijeti izvješće o utrošenim sredstvima Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu financija i trezora BiH.

Vijeće ministara razmatralo Prijedlog odluke o korištenju sredstava proračunske rezerve. Zaključeno da predlagatelj, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, prije donošenja odluke Vijeću ministara dostavi dodatne informacije.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo Odluku o dopuni Odluke o određivanju zemalja čiji su državljani izuzeti od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prijelaza preko teritorija Bosne i Hercegovine. Ovim dopunama, prilikom ulaska, izlaska ili prijelaza preko teritorija BiH, oslobađaju se viza državljani Bugarske i Rumunjske, dvije nove članice Europske unije.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, je donijelo Odluku o imenovanju članova zajedničkih radnih tijela i članova pregovaračkih timova za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstvo civilnih poslova, je donijelo
Odluku o kriterijuima za raspored sredstava unutar programa posebne namjene «Financiranje institucija od značaja za Bosnu i Hercegovinu» za 2007. godinu, sa prihvaćenim sugestijama. Ukupno raspoloživa sredstva za „Financiranje institucija od značaja za BiH u 2007 godini iznose 2.625.000,00 KM. Prema Odluci, pravo na dodjelu ovih sredstava imaju institucije kulture čiji je osnivatelj SRBiH, a čiji status nije riješen (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Istorijski muzej BiH, Muzej književnosti i umjetnosti, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH). Također, pravo na dodjelu ovih sredstava imaju i druge institucije, koje svojim radom daju poseban doprinos razvitku kulture u BiH, a na temelju ponuđenih projekata. Ministarstvo civilnih poslova, po stupanju na snagu Odluke, objavit će javni poziv institucijama da podnesu zahtjev za dodjelu ovih sredstava. O dodjeli sredstava odlučivat će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH. Istitucije kojima budu odobrena sredstva podnijet će izvješće o njihovom utrošku ministarstvima civilnih poslova i financija i trezora.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o odobravanju 100.000,00 KM iz tekuće pričuve proračuna, na ime financijske potpore obilježavanju 12. godišnjice stradanja Srebreničana, koju je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Vijeće ministara je prihvatilo prijedlog za provedbu aktivnosti utvrđenih u okviru pisma predsjednika Vijeća sigurnosti UN - decertificirani policajci u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Zaključeno je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputi predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN o decertificiranim policajcima, na direktnu primjenu, vladama entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, odnosno policijskim organima i nadležnim ministarstvima na državnom, entitetskim, kantonalnim razinama i Brčko distriktu BiH, s kopijama pisama zamjenika visokog predstavnika od 6. i 22 lipnja ove godine.
Ministri su zaključili da stave van snage Odluku o uspostavi Monitoring tima, s tim da će Vijeće ministara BiH, shodno svojim ingerencijama, povremeno izvještavati Vijeće sigurnosti UN-a o provedbi odredbi predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a.


Vijeće ministara je prihvatilo Zahtjev za osiguranjem transporta gotovog novca i objekta Centralne banke BiH od strane SIPA-e. Zaduženo Ministarstvo sigurnosti da pripremi izmjene i dopune propoisa kojima se regulira osiguranje objekata i osoba koje štiti SIPA.

Vijeće ministara primilo je k znanju Informaciju o aktivnostima Agencije za sigurnost hrane BiH, povodom krizne situacije, trovanje uzrokovano bakterijom Salmonellae spp, čiji je predlagatelj Agencija za sigurnost hrane BiH. Zaduženo Ministarstvo civilnih poslova da predloži mjere za sustavno uređenje ove oblasti.

Vijeće ministara je prihvatilo informaciju Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH o statusnoj, kvalifikacionoj i nacionalnoj strukturi uposlenih u institucijama BiH – proračunskim korisnicima, koju treba dalje dopunjavati. Zaduženi su ministri da do 30.09.ove godine, u institucijama za koje su nadležni i u kojima postoji nacionalni debalans, usklade ga sa popisom stanovništva iz 1991. o čemu će informirati Vijeće ministara. Zaduženo je Ministarstvo pravde da pripremi i Vijeću ministara dostavi izmjene Zakona o državnoj službi.

Vijeće ministara je usvojilo Informaciju o realiziranja zaključka sa 76. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Ministarstvo financija i trezora.

Vijeće ministara je usvojilo nformaciju o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavi za period 1.7.-31.12.2006. godine. Zadužen predlagatelj, Agencija za javne nabave BiH da informaciju dostavi vladama entiteta i Brčko distrikta, kao i Uredu za reviziju.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku kojom se za 90 dana, počev od 30. lipnja ove godine, produžava status privremenog prihvata u Bosni i Hercegovini državljana Srbije i državljana Crne Gore sa posljednjim prebivalištem na Kosovu. Ministri su suglasni da je ovo posljednje produženje roka i neće biti novih odluka o produženju ovog statusa.

Vijeće ministara je usvojilo Godišnji izvješće o zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavi u 2006. godini. Zadužen je predlagatelj Agencija za javne nabave BiH da Godišnji izvješće objavi na web stranici i u sredstvima informiranja.


Vijeće ministara usvojilo je Izvješće o radu Povjerenstva za koncesije Bosne i Hercegovine u razdoblju 1.1. do 31.12.2006. godine, čiji je predlagatelj Povjerenstvo za koncesije BiH.

Vijeće ministara usvojilo je Izvješće o radu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH za 2006., čiji je predlagatelj Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

Vijeće ministara usvojilo je Izvješće o radu Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine za 2006. godinu, čiji je predlagatelj Institut za mjeriteljstvo BiH.

Vijeće ministara, na prijedlog, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je usvojilo, Izvješće sa trećeg kruga pregovora sa WTO radnom skupinom za BiH u Genevi, i planom rada bh tima za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO-u) u nastavku pregovora. Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u suradnji sa drugima pristupi reallizaciji dostavljenog plana aktivnosti.

Vijeće ministara usvojilo je Plan rada Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu. Predlagatelj: Povjerenstvo za koncesije BiH

Vijeće ministara je usvojilo Program rada Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za 2007. godinu. Predlagatelj: Agencija za sigurnost hrane BiH.

Vijeće ministara je usvojilo Program rada Instituta za intelektualno vlasništvo BiH za 2007. godinu. Predlagatelj: Institut za intelektualno vlasništvo BiH

Vijeće ministara je utvrdilo mišljenje, Agencija za javne nabave BiH, za autentično tumačenje članaka 23. stavka 1. tačke c) i d) Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da mišljenje dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara je utvrdilo mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Zadužen je predlagatelj, Ministarstvo komunikacija i prometa da mišljenje dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara je utvrdilo mišljenje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o industrijskom vlasništvu BiH. Zadužen je predlagatelj, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da mišljenje dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara je utvrdilo mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagatelj poslanik Jerko Ivanković-Lijanović. Zadužen je predlagatelj, Ministarstvo financija i trezora da mišljenje dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara je donijelo Rješenje o potvrđivanju statusa reprezentativnog sindikata Samostalnom sindikatu državnih i policijskih službenika i zaposlunika u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde.

Vijeće ministara odgodilo je izjašnjavanje o Prijedlozima rješenja o upotrebi naziva BiH:

- Prijedlog rješenja o upotrebi naziva Bosne i Hercegovine u nazivu
Udruge za resuscitaciju Bosne i Hercegovine – Pravo na život
- Prijedlog rješenja o upotrebi naziva Bosne i Hercegovine u nazivu
D.O.O. BiH SECURITY PRINTERS
- Prijedlog rješenja o upotrebi naziva Bosne i Hercegovine u nazivu
Društvo pisaca Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara BiH zadužilo je ministra pravde da imenuje radnu grupu koja će vršiti popis i utvrđivati status državne imovine izvan Bosne i Hercegovine, na osnovu prijedloga, koje će dostaviti državna ministarstva: pravde, civilnih poslova, finansija i trezora, odbrane, vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Pravobranilaštvo BiH i Služba za zajedničke poslove institucija BiH.



Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za imenovanje Soeren Knudsen-a za vojnog atašea
Kraljevine Danske za Bosnu i Hercegovinu

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za imenovanje Antona Tunja za vojnog atašea Republike
Slovenije za Bosnu i Hercegovinu.

Vijeće ministara je prihvatilo prijedlog Parlamenta Federacije BiH,
o izboru Nikole Pejića za člana Državnog regulatornog povjerenstva za električnu energiju.

Vijeće ministara se upoznalo sa Zaključcima 5. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zadužilo resorna ministarstva za provedbu.

Vijeće ministara upoznalo se sa Zaključak 8. sjednice Komisije za financije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužilo Ministarstvo financija i trezopra za provedbu.

Vijeće ministara utvrdilo je pojedinačne odgovore na zastupnička pitanja:
Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Predlagatelj: Ministarstvo komunikacija i prometa

Momčila Novakovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Predlagatelj: Ministarstvo sigurnosti

Remzije Kadrić, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Predlagatelj: Predsjedatelj Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o naknadi za godišnji odmor za 2007. godinu, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o načinu držanja sredstava na eskrow računu u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine za razdoblje 02.07. do 02. 10. 2007. godine, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o formiranju stručne Radne skupine za izradu Strategije uspostavljanja i razvitka interne financijske kontrole javnog sektora u BiH, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora BiH. (kraj)