Aktualnosti ministara

Bosna i Hercegovina punopravna članica Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

6.9.2022

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i povjerenik EU-a za upravljanje krizama Janez Lenarčič potpisali su Sporazum između BiH i EU-a o članstvu u Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu. Na ovaj način civilna zaštita postaje još jedan segment sigurnosnog sustava u BiH koji ulazi u europske asocijacije.

"Svi u Bosni i Hercegovini su dosta radili u proteklom razdoblju kako bi se ispunili svi uvjeti i Bosna i Hercegovina postala članica Mehanizma. Siguran sam da će nadležne institucije u BiH u oblasti civilne zaštite nastaviti uspješno raditi i surađivati s drugim članicama Mehanizma i biti pouzdan partner u provođenju aktivnosti zaštite i spašavanja", kazao je ministar Cikotić.

Od danas se BiH priključuje zajednici koju uz 27 članica EU-a čine i Island, Crna Gora, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska.

Povjerenik Lenarčič je istaknuo da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i efikasno kada postoje volja i interes.  Naglasio je da je Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu simbol solidarnosti i uzajamne pomoći članica EU-a, članica Mehanizma, pa i trećih država.

„Punopravnim članstvom BiH postaje ravnopravna država sudionica u Mehanizmu i može primati i pružati pomoć drugima“, dodao je Lenarčič. (kraj)