Govori

Obraćanje predsjedatelja Zvizdića na Summitu gradonačelnika Jugoistočne Europe

5.4.2019

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić obratio se sudionicima Summita gradonačelnika glavnih gradova zemalja Jugoistočne Europe, koji je održan u Sarajevu. Obraćanje predsjedatelja objavljeno je u cijelosti:

Uvažene ekselencije,

cijenjeni gradonačelnici,

dragi prijatelji!

 

Želim vam, u svoje ime i u ime Vijeća ministara BiH, poželjeti najsrdačniju dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, prekrasnu zemlju na čijem su tlu brojne civilizacije u toku njenog milenijskoga postojanja ostavile unikatne spomenike duhovnog i materijalnog naslijeđa, od kojih su neki upisani i na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Dobro došli u zemlju koju, zbog njene kulturološke isprepletenosti, opravdano zovu mostom između Istoka i Zapada, a njen glavni grad Sarajevo „Jerusalemom Evrope“, zemlju izuzetnih prirodnih resursa, dobronamjernih, vrijednih i talentiranih ljudi, zemlju nobelovaca, oskarovaca i uspješnih menadžera, kao i gradonačelnika, kakav je i vaš domaćin gospodin Skaka.

Dobro došli u zemlju i grad  koji će vam se, sasvim sigurno, dopasti, i to ne samo zbog ljepote, te srdačnosti i gostoljubivosti stanovnika, nego i zbog dobrih poslovnih kontakata i  budućih zajedničkih projekata.

Sarajevo je poseban i unikatan grad i, kako to kaže Valerijan Žujo, „Sarajevo između jablanova i ptica ima stotinu, ima hiljadu lica i ravno je svakom velikom pronalasku.“

Sarajevo ima divno lice, lijepo, gostoljubivo i dobroćudno – ono koje zrači dobrotom i ljupkošću.

Ima na tom licu i bora koje odslikavaju njegovu kulturološku raznolikost, ima i poneki ožiljak koji su mu nanijeli oni koji nisu znali voljeti lijepe gradove i njihove dobroćudne stanovnike, ali kako kaže nobelovac Andrić: “To je grad – grad sa starim i velikim tradicijama, esnafskog reda i radinosti, građanske svijesti i municipalnog ponosa, dobrog ukusa i razvijenog smisla za red i ljepotu, za skladan i radostan život. I u koje god doba dana i sa kojeg god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek pomislite isto – to je Grad.“ I zato, kako to napisa naš veliki pjesnik Abdulah Sidran: “Treba poslušati kako diše planeta Sarajevo.“

Želim još da kažem da smo u posljednje četiri godine aktivno radili na realizaciji vanjskopolitičkih ciljeva i ekonomskog razvoja naše države i danas mogu izraziti svoje lično zadovoljstvo pozitivnim rezultatima koje smo postigli u realizaciji ključnih prioriteta, a posebno onih koji su vezani za naš evropski put. Mi ćemo i dalje raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnijom destinacijom.

Dragi gradonačelnici, još jednom, dobro došli u naše i vaše Sarajevo. Gradonačelnik Skaka će vas upoznati sa vizijom razvoja, a mi smo tu da budemo podrška vašim zajedničkim projektima.

Hvala i svako dobro.

                                                                                                                      (kraj)

 

 

11 FOTO GALERIJA