Govori

Predsjedatelj Zvizdić otvorio konferenciju „Uloga i značaj mikrofinanciranja“

19.11.2019

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić obratio se danas u Sarajevu sudionicima konferencije “Uloga i značaj mikrofinanciranja” koju organizira Udruga mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI. Konferenciji nazoče predstavnici vlasti, akademske i poslovne zajednice, financijskog i mikrofinancijskog sektora u BiH te međunarodnih financijskih institucija. Govor predsjedatelja Zvizdića objavljen je u cijelosti.

Poštovani učesnici konferencije,

poštovani domaćini,

zadovoljstvo mi je prisustvovati Konferenciji o ulozi i značaju mikrofinansiranja i nadam se da ćete kroz razgovor uspješno razjasniti nepoznanice koje prate ovaj sektor, te svojim diskusijama i na kraju zaključcima trasirati efikasniji put daljnjeg razvoja i djelovanja mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Ekonomski i socijalni učinci mikrokreditnog sektora su veoma važni za ekonomije poput ove koju ima naša zemlja. Vidljivo je da se daljnji razvoj velikim dijelom temelji i na pokretanju mikro i malog poduzetništva, što predstavlja poseban značaj za obezbjeđenje pristupa finansijskim sredstvima građanima koji ne mogu ispuniti uslove za kreditiranje u komercijalnim bankama. Zbog toga, mikrokreditne organizacije su značajne i daju poseban doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju naše Bosne i Hercegovine.

Ovo se dijelom može vidjeti i iz činjenice da je najveći dio aktivnosti usmjeren na niskoakumulativne djelatnosti poput poljoprivrede koja u BiH predstavlja značajan, ali nedovoljno iskorišten potencijal, zatim na rješavanje stambenih pitanja, sektor usluga, te poboljšanje životnog standarda stanovništva. Na ovaj način pruža se direktna podrška razvoju novih poslova, te otvaranju novih radnih mjesta, čime se direktno utječe na rješavanje nezaposlenosti, što predstavlja jedan od većih makroekonomskih problema u BiH.

Iskustva Evropske unije kao i praksa mikrokreditiranja u 57 zemalja svijeta potiču naša očekivanja za  bržim i još učinkovitijim uključivanjem mikrokreditnih organizacija, kao dijela finansijskog sektora, u poticanju ekonomskih aktivnosti u BiH. Iz Izvještaja Centralne banke BiH za 2018. godinu vidio sam da u BiH djeluje 25 mikrokreditnih organizacija čija je aktiva porasla za 101,45 miliona KM, te da se u okviru kategorije „Ostalih finansijskih institucija“ po svojoj finansijskoj snazi nalaze odmah iza osiguravajućih društava. Mikrokreditne organizacije su kroz godine postojanja i rada postale jake finansijske institucije koje su finansijski održive i osposobljene za pružanje usluga vlasnicima mikrobiznisa. Siguran sam da će njihovo daljnje jačanje podstaknuti korisnike da unapređuju svoje biznise i da doprinose razvoju  i poboljšanju ukupne finansijske situacije pojedinaca ili domaćinstava.

Sve navedeno, uz daljnje popravljanje političke i ekonomske situacije u BiH, daje mi pravo da  očekujem još bolje i efikasnije djelovanje mikrokreditnog sektora u BiH. Nadam se da će zaključci koje ćete donijeti na ovoj konferenciji ukazati na nedostatke u poslovnom ambijentu sa kojima se u svom radu susrećete, te da ćemo mi, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, koristeći te podatke, doprinijeti vašem daljnjem radu, a sve u interesu daljnjeg ekonomskog jačanja države, kao i popravljanja ekonomskog i socijalnog statusa građana Bosne i Hercegovine.

Želim vam uspješan rad i svako dobro.(kraj)