Priopćenja

Susret predsjedateljice Krišto i veleposlanika SAD-a Murphyja

11.9.2024

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se u Sarajevu s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj. E. Michaelom Murphyjem. Na susretu u izaslanstvu veleposlanika Murphyja bio je i novi zamjenik šefa Misije u Veleposlanstvu SAD-a u BiH Daniel Koski.

Predsjedateljica Krišto je na početku odala čast današnjem danu kada se obilježava 23. obljetnica stravičnog terorističkog napada, koji je 11. rujna 2001. zgrozio svijet i skrenuo pozornost na važnost zajedničke, globalne ujedinjenosti u borbi protiv radikalizma i terorizma.

Predsjedateljica Krišto pozdravila je kontinuitet i snažan interes američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebice prema BiH. Kazala je kako snažna potpora SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i država Zapadnog Balkana u Europsku uniju predstavlja jamstvo za mir i sigurnost u regiji.

U tom ozračju zahvalila je na dosadašnjoj potpori i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu k europskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava te medijaciji u pregovorima o reformi Izbornog zakona. 

Izrazila je očekivanja za nastavak proaktivne uloge SAD-a i potporu u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Veleposlanik Murphy je istaknuo da SAD ostaje snažno posvećen očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciju u zemlji, regiji i Europi te zajedničkim aktivnostima za ubrzanje nužnih reformi, osobito reforme izbornog zakonodavstva u procesu europskih integracija. (kraj).

 Link za fotografiju: 

https://www.flickr.com/photos/vijeceministara/53986705552/in/dateposted-public/