Priopćenja

Predsjedateljica Krišto na 10. obljetnici Berlinskog procesa: BiH je neizostavan segment u jačanju regionalne suradnje i integriranja cijelog prostora jugoistočne Europe u EU

14.10.2024

U Berlinu je obilježena 10. obljetnica osnivanja Berlinskog procesa na kojoj je Bosnu i Hercegovinu na najvišoj političkoj razini europskih i regionalnih lidera predstavljala predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto.


Berlinski proces je uspostavljen 2014. godine kao platforma za suradnju na visokoj razini između visokih službenih predstavnika zapadno balkanske šestorke (WB6).

Berlinski proces je uspostavljen 2014. godine kao platforma za suradnju na visokoj razini između visokih službenih predstavnika zapadnobalkanske šestorke (WB6).

Danas su u Berlinu na razini lidera potpisani Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu 2025. – 2028. (CRM2) i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i upisu na studije na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku lidera predsjedateljica Krišto istaknula je iznimnu važnost Berlinskog procesa započetog prije 10 godina, s vizijom koja je doprinijela novoj dinamici europskih integracija regije i dala neosporan zamah ubrzanju reformi svih uključenih zemalja.

„Bosna i Hercegovina nastavlja predano raditi na jačanju regionalne suradnje i pokazali smo se kao pouzdan partner i neizostavan segment u cijelom procesu integracije prostora jugoistočne Europe u Europsku uniju. Nastavljamo dinamiku koju smo započeli, osobito u razdoblju do konca tekuće godine kako bismo ispunili preostali dio reformi i obveza“, istaknula je predsjedateljica Krišto u obraćanju liderima WB6.


Poveznica za fotografije:

https://www.flickr.com/photos/vijeceministara/albums/72177720321209913