Priopćenja sa sjednica

Održana 57. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

31.7.2024

RATIFIKACIJA SPORAZUMA: BiH U PROGRAMU EU DIGITALNA EUROPA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma Europske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Europa (2021. - 2027.), koji je uime BiH potpisao ministar komunikacija i prometa Edin Forto 4. 6. 2024. godine.

Pridruživanje programu Digitalna Europa omogućava Bosni i Hercegovini pristup strateškim sredstvima EU koja su važna za suočavanje s globalnim digitalnim izazovima.

Fokusirajući se na područja poput superračunarstva, umjetne inteligencije, naprednih digitalnih vještina i šire primjene digitalnih tehnologija, ovaj program omogućava pravnim osobama u BiH ravnopravno apliciranje sa subjektima iz zemalja članica Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za financiranje projekata u ovim oblastima digitalizacije. To će svakako ubrzati gospodarski oporavak i digitalnu transformaciju bh. društva i gospodarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog ove odluke Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

 

VM BiH I VLADA LITVE: UNAPRIJEDITI PROVEDBU SPORAZUMA O READMISIJI BiH I EU

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Protokol između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Litve o implementaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, s Izvješćem o pregovorima za njegovo zaključivanje.

Na ovaj način dvije države jačaju suradnju u oblasti sigurnosti s fokusom na osiguranje javnog reda i suzbijanje kriminaliteta u oblasti migracija, čime se stvaraju uvjeti za uspješniju implementaciju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Izvješće o pregovorima zajedno s tekstom Protokola bit će dostavljeno Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za potpisnika uime BiH je predložen ministar sigurnosti. 

 

PRODUŽEN ROK ZA POVLAČENJE SREDSTAVA

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 1 na Ugovor o financiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II.) zaključen od i između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Europske investicijske banke, 17. prosinca 2019. godine u Sarajevu i 20. prosinca 2019. godine u Banjoj Luci - broj operacije (SERAPIS N*):2018-0281; broj ugovora: (FI N*) 90.345.

Ovim amandmanom produžava se rok za povlačenje sredstava po kreditu s ranije ugovorenog 20. 12. 2024. godine na 31. 12. 2027. godine, a krajnji rok za implementaciju projekta bit će 30. 6. 2028. godine.   

Prijedlog amandmana s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

 

USVOJEN PLAN SMJERNICA POLITIKA TRŽIŠTA RADA

 

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Plana smjernica politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu, s ciljem planskog reguliranja postupanja nadležnih institucija u ovom području.

Plan sadrži prioritetne ciljeve i smjernice politika tržišta rada, uključujući i aktivne mjere zapošljavanja.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Federalni zavod za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i druge nadležne institucije, odnosno službe iz ovog plana sukladno svojim nadležnostima.

Među brojnim aktivnostima koje se provode za smanjenje nezaposlenosti u BiH su brzo i učinkovito izvršavanje poslova za ostvarivanje prava nezaposlenih i pravodobna isplata ostvarenih materijalnih prava, unaprjeđenje programa/mjera aktivne politike zapošljavanja s ciljem učinkovite integracije nezaposlenih osoba na tržištu rada i poduzimanje mjera za poboljšanje trendova na tržištu rada.

 

DO KRAJA GODINE MANJE MINIRANIH POVRŠINA U BiH

 

Na sjednici je usvojen Plan razminiranja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu te je zaduženo Povjerenstvo za razminiranje u BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) da u roku od 60 dana dostave Vijeću ministara BiH sveobuhvatan plan koji će sadržavati aktivnosti, planirana sredstva i rokove, odnosno dinamiku za okončanje procesa razminiranja sumnjivih minskih površina u Bosni i Hercegovini.

Prema izvršenim procjenama u siječnju 2024. godine sumnjiva opasna površina na mine u Bosni i Hercegovini iznosila je 838 četvornih kilometara, što predstavlja 1,63 % u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine. U 2024. godini trebala bi biti smanjena za 145,40 četvornih kolimetara, koliko je planirano za vraćanje Planom razminiranja i iznosit će 692,60 četvornih kilometara.  

 

RODNA RAVNOPRAVNOST: POLICIJSKE SLUŽBENICE BiH PREPOZNATE U TEKSTU PRISEGE

 

S ciljem ostvarivanja ravnopravnosti spolova u policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini na sjednici je usvojen Naputak o dopuni Naputka o načinu polaganja i tekstu prisege policijskih službenika Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Na ovaj način prihvaćena je inicijativa Udruge „Mreža policijskih službenica“ da se tekst prisege policijskih službenika izmijeni uvođenjem rodno osjetljivog jezika, kako bi policijske službenice bile prepoznate i vidljive tijekom prijema i početka rada, kao i tijekom daljnjeg rada u policijskom tijelu.

 

 “DENIS MRNJAVAC”: UVODI SE NOVČANA NAGRADA ZA UČENIKE

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o dopuni Odluke o ustanovljenju nagrade "Denis Mrnjavac" za promidžbu tolerancije i nenasilja, kojom se uvodi novčana nagrada od 1.500 KM za svakog nagrađenog učenika.

Ranije je Vijeće ministara BiH uspostavilo nagradu ”Denis Mrnjavac“ kao godišnju nagrada za promociju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja. Nagrada se dodjeljuje po jednom srednjoškolcu iz Federacije Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske i iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji su doprinijeli promidžbi ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja i nenasilja među mladima. Nagrada se dodjeljuje u vidu skulpture, posebnog priznanja - plakete i posebnog priznanja za školu nagrađenog učenika, a uvođenjem novčane nagrade žele se dodatno motivirati učenici na postizanje još boljih rezultata u ovim područjima.

 

USVOJEN MIGRACIJSKI PROFIL ZA 2023. GODINU

 

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti usvojen je Migracijski profil Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u novom tekstu, a u procesu ispunjavanja obveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima u pogledu njegovog redovitog ažuriranja te osiguravanja uvida u ključne trendove u oblasti migracija.

U Migracijskom profilu se navodi da su bh. diplomatsko-konzularna predstavništva u prošloj godini izdala 21.261 u odnosu na njih 22.765 u 2022. godini, a smanjen je i broj izdanih viza na granici BiH, i to njih 18 u 2023. godini, dok je 27 viza izdano u 2022. godini.  

Granična policija BiH u prošloj godini odbila je 2.160  ulazaka u BiH, što je smanjenje za 15,26 % u odnosu na 2022. godinu, kada je odbijeno 2.549 ulazaka.  

Broj otkrivenih nezakonitih prelazaka državne granice BiH u 2023. godini iznosio je 13.643 (6.110 nezakonitih ulazaka i 7.533 nezakonita izlaska iz BiH) i smanjen je za 4,65% u odnosu na 2022. godinu.

Strancima je odobreno 13.481 privremenih boravaka u BiH u 2023. godini u odnosu na 11.188 u 2022. godini, a u ovom razdoblju je odobreno 446 stalnih boravaka za strance u odnosu na njih  390 u 2022. godini.

Povećan je i broj otkaza bezviznih ili privremenih boravaka za 71,6 %, i u prošloj godini je iznosio 882, za razliku od njih 514 u godini ranije.

Za 57,63 %  povećan je broj rješenja o protjerivanju, kojih je u prošloj godini bilo 2.582 u odnosu na prethodnu godinu 1.638. U prošloj godini zabilježeno je 28 otkaza bezviznog ili privremenog boravka s mjerom protjerivanja, što je povećanje za više od  86 % u odnosu na 2022. godinu, kada je izdato njih 15.

Sukladno sporazumima o readmisiji prihvaćeno je 402 bh. državljana u prošloj godini, dok je po Sporazumu o readmisiji s R Hrvatskom u proceduri koju je provodila Služba za poslove sa strancima prihvaćeno 4.264 državljana trećih zemalja, što je povećanje od 410 % u odnosu na prethodnu godinu kada je taj broj iznosio 836 stranih državljana.

 

NIJE USVOJEN PRIJEDLOG PRAVOBRANITELJSTVA U VEZI  S PREDMETOM ‘VIADUCT’

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zbog nepostizanja konsensuza u drugom krugu glasovanja nije usvojilo Prijedlog Pravobraniteljstva BiH za rješavanje konkretne pravne problematike u vezi s izvršenjem presude ICSID Tribunala u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, zastupan po odvjetničkom uredu Baroš, Bičakčić & partneri, protiv Bosne i Hercegovine (ICSID Case No. ARB/16/36) od 18. 4. 2022. godine.

Ovim nije usvojen prijedlog za poduzimanje aktivnosti radi umanjenja štetne posljedice na proračun institucija Bosne i Hercegovine proistekle iz presude ICSID tribunala u ovom postupku.   

 

POVJERENSTVO ZA RAZMINIRANJE U BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju članova Povjerenstva za razminiranje u BiH, kako bi se omogućilo daljnje provođenje aktivnosti razminiranja u našoj zemlji, s obzirom na to da je dosadašnjim članovima mandat istekao 28. 7. 2024. godine.

Za nove članove Povjerenstva za razminiranje u BiH  na razdoblje od dvije godine imenovani su  Ivana Lesko, Ognjen Zekić i Elmir Grebović.

 

NIJE BILO ODLUKA O IZDVAJANJU TEKUĆE PRIČUVE

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće pričuve za razdoblje I. - III. 2024. godine koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru. 

U prvom kvartalu 2024. godine nije bilo odluka Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH o odobravanju tekuće pričuve, pa je ostao neutrošen planirani iznos za ovo razdoblje u iznosu 2.297.250 KM.

Na stavci Tekuća pričuva u 2024. godini planiran je ukupan iznos od 9.189.000 KM, od čega je 2.297.250 KM ili 1/4 za I. kvartal.

 

SUGLASNOST ZA IMENOVANJE POMOĆNIKA AMERIČKOG IZASLANIKA U BiH

 

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je suglasnost za imenovanje bojnika Johna J. Oliverea na dužnost pomoćnika izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

 

ZAHTJEV ZA RAZRJEŠENJE GALIĆA UPUĆEN NEOVISNOM ODBORU PS BiH

 

Na sjednici je razmotren i Neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH na žurno izjašnjenje upućen zahtjev zamjenika direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Zorana Galića za razrješenje dužnosti na osobni zahtjev koji je, putem odvjetničkog ureda, uputio Vijeću ministara BiH.

Od Neovisnog odbora, koji je predložio imenovanje Zorana Galića, zatraženo je da se izjasni o pravnoj proceduri u vezi s podnesenim zahtjevom za razrješenje na osobni zahtjev, te da se o tome dostavi informacija Vijeću ministara BiH.

 

SUGLASNOST NA PRAVILNIK O SLUŽBENIM VOZILIMA ZA SPECIJALIZIRANE NAMJENE

 

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Prijedlog pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih specijaliziranih vozila u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, kojim je planirana nabava specijaliziranih vozila radi neometanog obavljanja poslova iz nadležnosti ove policijske agencije.

 

NIJE PODRŽAN ZAKLJUČAK O REVIZIJI SPORAZUMA SA SRBIJOM I HRVATSKOM

 

Vijeće ministara BiH nije podržalo zaključak ministra vanjskih poslova BiH kojim je traženo od Ministarstva sigurnosti BiH da pokrene procedure revizije sporazuma o policijskoj suradnji koji su ranije zaključeni s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom. (kraj)   

 Link za preuzimanje fotografija: https://www.flickr.com/photos/vijeceministara/albums/72177720319235515