Priopćenja sa sjednica

Održana 58. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

29.8.2024

JAVNI NATJEČAJ ZA DODJELU GRANTOVA ZA POTPORU SPORTU, MEĐUNARODNOJ KULTURNOJ SURADNJI, INOVATORSTVU…

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je pet odluka kojima se utvrđuju kriteriji za dodjelu grant sredstava za razdoblje 2024. – 2026. godine za potporu projektima u oblastima sporta, međunarodne kulturne suradnje,  inovatorstva, pripreme projekata za sredstva iz Fonda Horizont Europa te za sufinanciranje projekata nevladinih organizacija u vezi s prevencijom HIV-a i tuberkuloze u BiH.

Ova sredstva osiguravaju se Zakonom o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH s pozicije „Tekući tranferi i grantovi“ za 2024. godinu, dok će sredstva za 2025. i 2026. godinu biti osigurana zakonima o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za svaku godinu pojedinačno.

Pojedinačnim odlukama utvrđeni su kriteriji za dodjelu grant sredstava za sufinanciranje sportskih manifestacija (1.342.000 KM), za međunarodnu kulturnu suradnju (390.000 KM, od čega je 100.000 KM namijenjeno sufinanciranju projekata koji su odobreni u okviru EU Programa Kreativna Europa), za potporu tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH (117.000 KM); za programe za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz Fonda Horizont Europa (444.000 KM), te za sufinanciranje projekata nevladinih organizacija u području prevencije HIV-a, tuberkuloze i ovisnosti u Bosni i Hercegovini" (50.000 KM).

Sredstva će biti dodjeljivana sukladno kriterijima propisanim ovim odlukama, putem javnog natječaja objavljenog na web-stranici Ministarstva civilnih poslova, a obavijesti o ovim natječajima bit će objavljene u tri dnevna lista koja izlaze na području cijele BiH.

FINANCIJSKA POTPORA VM BiH SAJAMSKIM MANIFESTACIJAMA U ZEMLJI I INOZEMSTVU

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za raspodjelu tekućih grantova Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine za razdoblje 2024. - 2026. godine, s ciljem potpore promidžbi i razvitku gospodarstva u BiH. 

Odlukom se utvrđuju uvjeti, kriteriji i način raspodjele granta za potporu sajamskim manifestacijama vrijednog ukupno 900 tisuća KM za 2024. godinu, od čega je 600 tisuća KM namijenjeno za potporu sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji, a 300 tisuća KM za potporu sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u inozemstvu.

Sredstva za tekući grant Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za 2025. i 2026. godinu bit će utvrđena zakonima o proračunu BiH i međunarodnih obveza BiH za svaku godinu pojedinačno.

Sredstva se dodjeljuju organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji i inozemstvu s ciljem poticanja poduzetničkog djelovanja, posebno mladih i žena, povećanja konkurentnosti, umrežavanja s potrošačima i poslovnim partnerima, predstavljanja novih proizvoda na tržištu i boljeg pozicioniranja na postojećim i kreiranja uvjeta za prodaju na novim tržištima.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za dodjelu ovih sredstava objavit će javni poziv organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji, na svojoj web-stranici i u tri dnevna lista koja se distribuiraju na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

USKLAĐIVANJE SA STANDARDIMA SVJETSKE ORGANIZACIJE ZA ZDRAVLJE ŽIVOTINJA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u Bosnu i Hercegovinu radi sprečavanja unošenja influence ptica, koju je pripremio Ured za veterinarstvo BiH.  

Na sjednici su donesene još dvije odluke o izmjeni odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u Bosnu i Hercegovinu radi sprječavanja unošenja klasične svinjske kuge te afričke svinjske kuge.

Ovim izmjenama ažurira se popis država i teritorija službeno slobodnih od visoko patogene influence ptica, svinjske kuge i afričke svinjske kuge sukladno standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH), među kojim je sada i Rusija iz koje je sada omogućen izvoz ranije zabranjenih pošiljki po ovoj osnovi.    

Istodobno je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo Odluku o dopunama Odluke o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki radi sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu bolesti slinavke i šapa, sukladno standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH).

BiH SLIJEDI PRAKSU EU-a I PROVODI ZOSPI: PONOVNA UPORABA DOKUMENATA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Pravilnik o vrstama i sadržaju uvjeta za ponovnu uporabu dokumenata i Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije isključivih prava na ponovnu uporabu dokumenata, uz korekcije na sjednici.

Na ovaj način se ispunjavaju obveze iz Zakona o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) na razini institucija BiH, te ove procedure usklađuju s pravnom stečevinom EU-a u mjeri u kojoj to omogućava trenutačni stadij integracijskog procesa Bosne i Hercegovine.

Donošenje Pravilnika o vrstama i sadržaju uvjeta za ponovnu uporabu dokumenata  omogućit će neometano korištenje prava na ponovnu uporabu dokumenata za sve korisnike pod jednakim uvjetima za iste ili slične vrste dokumenata, za komercijalnu ili nekomercijalnu svrhu. Istodobno će svim korisnicima prava omogućiti jednostavniji i brži način ostvarivanja prava na ponovnu uporabu dokumenata. S ciljem podizanja razine transparentnosti, institucije BiH obvezne su učiniti javno dostupnim dokumente za ponovnu uporabu na svojim internetskim stranicama u otvorenom i strojno čitljivom obliku s metapodacima.

Donošenjem Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije isključivih prava na ponovnu uporabu dokumenata bit će osigurana javno dostupna evidencija o svim odobrenim isključivim pravima, koju vodi Upravni inspektorat Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju ovog pravilnika navodi se kako je sukladno načelu zabrane diskriminacije ponovna uporaba dokumenata dopuštena i dostupna svim podnositeljima zahtjeva uz istu naknadu i pod istim uvjetima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o visini naknade materijalnih troškova u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) na razini institucija Bosne i Hercegovine.

Prema Odluci, fizičke i pravne osobe dobit će besplatno do 20 stranica tražene informacije na razini institucija BiH, uključujući umnožavanje stranica i njihovo pretvaranje iz fizičkog u elektronički oblik. Svaka sljedeća stranica standardne veličine naplaćuje se 0,50 KM na ime umnožavanja i 0,30 KM za pretvaranje jedne stranice dokumenta iz fizičkog u elektronički oblik. Za svaki CD naknada iznosi jednu KM, a za DVD dvije KM, dok će 10 KM iznositi naknada za USB stick.

Radi se o naplati stvarnih materijalnih troškova za dostavu informacije, kao i troškova dostave informacije koji se obračunavaju prema važećem cjeniku poštanskih usluga poštanskog operatera putem kojeg se dostavlja pošta.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti ranija odluka iz 2001. godine o troškovima umnožavanja traženih informacija u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini i njezine izmjene iz 2019. godine, kojima je  naknada materijalnih troškova za umnožavanje stranica iznosila 0,50 KM, a naknada po disketi za elektroničku dokumentaciju 10 KM.      

TRI MILIJUNA KM ZA VOĐENJE ARBITRAŽNOG POSTUPKA: PODUZETI PRAVNE RADNJE PROTIV NIŽIH RAZINA  VLASTI NA KOJE SE OVAJ SPOR ODNOSI

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Pravobraniteljstva BiH, donijelo je Odluku o izvorima financiranja i načinu izvršavanja financijskih obveza u svrhu vođenja međunarodnog investicijskog arbitražnog postupka u pravnoj stvari tužitelja Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Vartika Mittal, Shristi Mittal i Divyesh Mittal protiv tužene Bosne i Hercegovine tijekom 2024. godine.

Sredstva u iznosu tri milijuna KM iz proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH odobrena su za vođenja međunarodnog investicijskog arbitražnog postupka koji je tužitelj pokrenuo protiv BiH pozivajući se na ranije zaključeni Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija u vezi s njegovim ulaganjem u poduzeće Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac (GIKIL d.o.o. Lukavac).

Isplata odobrenih sredstava vršit će se prema instrukcijama za plaćanje koje će Pravobraniteljstvo BiH sukcesivno dostavljati Ministarstvu financija i trezora na ime  plaćanja troškova za vođenje postupka pred ad hoc međunarodnom arbitražom.

Pravobraniteljstvo BiH zaduženo je da, nakon okončanja arbitražnog postupka, radi zaštite financijskih interesa institucija Bosne i Hercegovine sukladno važećim propisima, poduzme odgovarajuće pravne radnje prema nižim razinama vlasti na koje se ovaj arbitražni spor odnosi.

VIŠI SUD U BERNU ODBACIO ZAHTJEV ZA PRINUDNOM NAPLATOM: BiH NIJE DUŽNIK U PREDMETU ‘MURTIĆ I ĆERIMOVIĆ’

Na sjednici je usvojena Informacija o postupanju Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine u realizaciji zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojenog na 38. sjednici, održanoj 9. 2. 2024. godine, u vezi s pokrenutim postupkom prinudne naplate štete po odluci Europskog suda za ljudska prava iz 2012. godine u predmetu Murtić i Ćerimović protiv Bosne i Hercegovine, ap. br. 6495/09.

Pravobraniteljstvo BiH informiralo je Vijeće ministara BiH da je u konačnici Viši sud Kantona Bern odbacio zahtjev za prinudnom naplatom povjerioca u iznosu 11.137.545,85 švicarskih franaka te da se Bosna i Hercegovina više ne vodi kao dužnik u Uredu za prinudnu naplatu, zbog čega nije potrebno poduzimati daljnje pravne radnje u ovom postupku. Svi procesni i sudski troškovi iz ovog postupka fakturirani su na povjerioca UNA TRUST&INVESTMENT GMBH.

Bosna i Hercegovina je ranije izvršila sve obveze ро presudi Europskog suda iz 2012. godine u predmetu Murtić i Ćerimović, što je potvrdio i Odbor ministara Vijeća Europe svojom rezolucijom 6. 3. 2014. godine. Presuda se odnosila samo nа dva prijavitelja koja su pokrenula postupak pred Europskim sudom za ljudska prava i ishodovali presudu u predmetu Murtić i Ćerimović protiv BiH od 19. 6. 2012. godine, а ne na sve dioničare Agrokomerca kako je to pogrešno tumačila kompanija UNA TRUST&INVESTMENT GMBH, koja je predstavljala 2.767 dioničara Agrokomerca. 

VANJSKOTRGOVINSKA RAZMJENA U PRVOM KVARTALU OVE GODINE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za razdoblje I. - III. 2024. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2024. godine iznosila je 10,66 milijardi KM, od čega je vrijednost izvezene robe bila 3,85 milijardi KM, a uvezene robe 6,81 milijardi KM, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 2,96 milijardi KM.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena bilježi pad za 2,60 % u ovom razdoblju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz rast uvoza za 4,05 % i pad izvoza za 12,50 %. Europska unija i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner s ukupnim izvozom od 2,89 milijardi KM, što je smanjenje za 10,87 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je uvoz iz EU iznosio 4,06 milijardi KM što je više za 4,39 posto  u odnosu na uvoz iz prvog kvartala prošle godine. Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom u prvom kvartalu ove godine imali smo s Austrijom 157,82 posto, Hrvatskom 141,24 posto, Slovenijom 126,42 posto, Njemačkom 74,01 posto i Srbijom 61,17 posto.

USKLAĐIVANJE PRAVILNIKA O KORIŠTENJU VOZILA ZA SPECIJALIZIRANE NAMJENE

Vijeće  ministara BiH dalo je suglasnost na Pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila za specijalizirane namjene u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, radi usklađivanja s Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH iz 2023. godine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa raspolaže s dva vozila za specijalizirane namjene, i to jednim doniranim putničkim niže klase u vrijednosti do 30.000 KM i jednim vozilom srednje niže klase nabavne vrijednosti do 60.000 KM.

Uz propisivanje načina nabave ovih vozila i njihovog korištenja, ovim pravilnikom je  propisana i odgovornost osoba koje upravljaju službenim vozilima za specijalizirane namjene.

Na sjednici je dana suglasnost na Pravilnik o službenim vozilima za specijalizirane namjene u Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Pravilnikom su obuhvaćena 23 službena vozila za specijalizirane namjene kojim ova agencija raspolaže u svom sjedištu i regionalnim centrima.

Ovim pravilnicima vrši se usklađivanje s ranije donesenim Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH. Istodobno se definiraju procedure načina korištenja vozila i, među ostalim, određuju osobe s pravom i obvezama u pogledu njihovog korištenje uz propisivanje stegovne i materijalne odgovornosti za zaposlenike koji upravljaju vozilima u slučaju nastanka štete.

U PRVOM KVARTALU OVE GODINE REALIZIRANO 80 % ZAKLJUČAKA VM BiH

Na sjednici je razmotren Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za prvi kvartal 2024. godine.  

Pregledom, koji je pripremilo Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, obuhvaćene su 22 institucije Vijeća ministara BiH. Ove institucije su u razdoblju od 1. 1. do 31. 3.  2024. godine realizirale 146 zaključaka ili 80 % od ukupno donesena 182 zaključka Vijeća ministara BiH, dok 36 zaključaka nije realizirano. 

Na sjednici je zaključeno kako je potrebno ubrzati realizaciju zaključaka i na taj način osigurati veću efikasnost rada Vijeća ministara BiH.

NOGOMETAŠ ĐAKOVAC DOBIO DRŽAVLJANSTVO BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o stjecanju državljanstva Bosne i Heregovine, za državljanina Republike Srbije Ifeta Đakovca, nogometaša i potencijalnog reprezentativca A selekcije Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, uz preporuku Nogometnog saveza BiH. 

FUNKCIONALNE IZMJENE U VIJEĆU ZA DJECU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju članova/ica Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o funkcionalnoj zamjeni četiri člana koja više nisu na radnim mjestima nadležnim za promociju i zaštitu prava djece, i to dva člana iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, i po jednog iz državnih ministarstava pravde i vanjskih poslova.

Za predsjednika Vijeća za djecu BiH imenovan je Kemo Sarač iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice umjesto Salihe Đuderije, koja je ranije imenovana na novu dužnost.

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA

Vijeće ministara razmotrilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o natječajnoj proceduri za izbor tri člana Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine.

Za članove Vijeća za državnu pomoć imenovani su Mira Vujeva, Aleksandra Čirić i Rašid Kičić, kao najbolje rangirane kandidati s rang-lista uspješnih kandidata, nakon okončane procedure javnog natječaja.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, imenovalo je Adelu Vileš Bektaš na dužnost zamjenika direktora Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, na mandatno razdoblje od pet godina.

Vijeće ministara BiH donijelo je Rješenje o razrješenju dužnosti zamjenika direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine Borislava Kraljevića na osobni zahtjev zbog ispunjavanja zakonom propisanih uvjeta za odlazak u mirovinu.

Za v. d. zamjenika direktora Instituta imenovan je Dragan Brković do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje od tri mjeseca.

Agencija za državnu službu BiH je zadužena da žurno provede natječajnu proceduru za popunu ovog radnog mjesta.   

Vijeće ministara BiH razriješilo je Nedima Čustovića dužnosti zamjenika direktora Središnje harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i trezora BiH, zbog ispunjavanja zakonom propisanih uvjeta za odlazak u mirovinu.

Istodobno je za v. d. zamjenika direktora Središnje harmonizacijske jedinice Ministarstva financija i trezora BiH imenovan Abdulah Đulović  do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje od tri mjeseca.

SUGLASNOST ZA IMENOVANJE

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost za imenovanje pukovnika Diana Tsetskova Dakova na dužnost vojnog i zračnog izaslanika Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini. (kraj)


 Link za preuzimanje  fotografija:

https://www.flickr.com/photos/vijeceministara/albums/72177720319883430