Priopćenja sa sjednica

Održana 59. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

3.9.2024

SREDSTVA ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA KULTURE U BIH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je u novom tekstu Odluku o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta "Sufinanciranje projekata kulture u Bosni i Hercegovini" za razdoblje 2024. - 2026. godine,  ukupno vrijednog 3.097.000 KM na godišnjoj razini.

Ova sredstva osiguravaju se Zakonom o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH s pozicije „Tekući transferi i grantovi“ za 2024. godinu, dok će sredstva za 2025. i 2026. godinu biti osigurana zakonima o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za svaku godinu pojedinačno.

Sredstva se raspoređuju za sufinanciranje projekata iz oblasti kulture javnim natječajem sukladno kriterijima definiranim ovom odlukom. Minimalni iznos sredstava koji se može rasporediti iz ovog granta iznosi 5.000 KM, a maksimalni do 200.000 KM.

Ministarstvo civilnih poslova objavit će javni natječaj na svojoj službenoj web-stranici, a obavijesti o natječaju bit će objavljene u tri dnevna lista koja izlaze na području cijele BiH.

DVA MILIJUNA KM ZA PROVOĐENJE ANEKSA VII. DAYTONSKOG SPORAZUMA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o preraspodjeli sredstava iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u iznosu od dva milijuna KM, u proračun Fonda za povratak Bosne i Hercegovine.

Radi se o sredstvima iz granta namijenjenog za realizaciju Revidirane strategije za provođenje Aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma. Njihovo izdvajanje planirano je Sporazumom o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma u 2024. godini, koji su zaključili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Republičko tajništvo za raseljene osobe i migracije Republike Srpske, Vlada Brčko distrikta BiH i Fond za povratak BiH.

Prema Sporazumu, entitetske institucije će za navedene svrhe izdvojiti po 50.000 KM, a Brčko distrikt BiH 25.000 KM.

NASTAVLJA SE DIJALOG S EU-om

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju sedmog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, 19. rujna  2024. godine u Bruxellesu.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine sastavljeno od predstavnika nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i institucija Brčko distrikta BiH predvodit će direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota, koja će biti dostupna novinarima u vezi s ovim sastankom.  

Izaslanstva BiH i Europske komisije na ovom sastanku razgovarat će o statusu europskih integracija u Bosni i Hercegovini u svjetlu ispunjavanja ključnih prioriteta u okviru političkih i ekonomskih kriterija, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i financijskoj pomoći Europske unije.

DOPUNA PRILOGA INSTITUCIJA BiH BIT ĆE DOSTAVLJENA EUROPSKOJ KOMISIJI

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije, usvojilo je  dokument Dopuna Priloga institucija u Bosni i Hercegovini za redovito godišnje izvješće o Bosni i Hercegovini za razdoblje 16. 3.  – 31. 7. 2024. godine, koji će biti dostavljen Europskoj komisiji.   

Na ovaj način daje se pregled ostvarenih mjera relevantnih za proces europskih integracija i poboljšanje funkcioniranja sustava općenito za ovo razdoblje te sadrži odgovarajuće informacija svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

IZRADA NOVOG ZAKONA O GRANIČNOJ KONTROLI

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje Informaciju o radu Radne skupine za izradu zakona o graničnoj kontroli te je izrazilo zabrinutost zbog nedostavljanja usuglašenog nacrta zakona o graničnoj kontroli.

S tim u vezi, zadužena je Radna skupina da najkasnije do 31. 10. 2024. godine poduzme sve nužne aktivnosti na prevladavanju oprečnih stavova u cilju konačnog usuglašavanja teksta nacrta zakona o graničnoj kontroli.

INFORMACIJA O OBUSTAVI RADA BRANITELJA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o obustavi rada branitelja po službenoj dužnosti pred Sudom Bosne i Hercegovine i zahtjevu Odvjetničke komore Federacije BiH i Odvjetničke komore Republike Srpske za izmjenom i dopunom Odluke o naknadi troškova kaznenog postupka prema Zakonu o kaznenom postupku BiH.

Pravobraniteljstvo BiH zaduženo je da po potrebi pokrene sudski postupak protiv odluka odvjetničkih komora Federacije BiH i Republike Srpske kojim se obustavlja rad pred Sudom BiH i podnese prijedloge za određivanje privremenih mjera s mjerom osiguranja radi omogućavanja nesmetanog rada pravosuđa u hitnim postupcima.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da surađuje s Pravobraniteljstvom BiH s ciljem pripreme materijala za eventualni sudski postupak i redovitog informiranja Vijeća ministara BiH o tome.

Kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo pravde smatra opravdanim zahtjeve odvjetničkih komora za potpuno izmirenje dugovanja i za povećanje naknada braniteljima po službenoj dužnosti, te je pokrenulo proceduru upućivanja prijedloga izmjene Odluke o naknadi troškova kaznenog postupka prema Zakonu o kaznenom postupku BiH, a sukladno procjeni povećanja financijskih sredstava.

Ministarstvo pravde navodi kako razumije razloge, ali smatra da nije provedena zakonita procedura za obustavu rada odvjetnika jer, među ostalim, nije zaključen sporazum o postupcima koji se neće obustavljati za vrijeme trajanja obustave postupanja, a sve kako ne bi nastupile štetne posljedice za osumnjičene/optužene, kao i za javni red, sigurnost i pravni poredak. Ministarstvo ukazuje na to da bi osumnjičene i optužene osobe kojima ne bi bili osigurani branitelji po službenoj dužnosti uslijed obustave rada odvjetničkih komora mogle iz procesnih razloga biti puštene iz pritvora, čime bi bili ugroženi javni red i sigurnost. Također, propuštanjem rokova prilikom dostavljanja rješenja, presuda i drugih odluka, oštećene osobe mogle bi pretrpjeti štetne posljedice, a što bi bila osnova da u budućnosti tuže Bosnu i Hercegovinu.

PREDLOŽENA RATIFIKACIJA SPORAZUMA O PRIDRUŽIVANJU BIH PROGRAMU EU4HEALTH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Bosne i Hercegovine Programu EU4Health, koji će dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu EU4Health su 23. 7. 2024. godine u Bruxellesu potpisale ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak i europska povjerenica za zdravlje i sigurnosti hrane Stella Kyriakides. Potpisivanjem ovog sporazuma Bosni i Hercegovini omogućen je pristup financijskim sredstvima od 5,3 milijarde eura koje je Europska unija odobrila članicama Programa za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Europska unija je uspostavila ovaj program 2021. godine Uredbom (EU) 2021/522 i on je nastao kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 i radi jačanja pripravnosti na krizu u Europskoj uniji. Cilj je da zdravstveni sustavi u zemljama članicama programa postanu jači, otporniji i pristupačniji kako bi se mogli efikasnije suočiti s dugoročnim zdravstvenim izazovima.

Samo u ovoj godini svim državama koje sudjeluju u ovom programu, pa tako i subjektima iz Bosne i Hercegovine, na raspolaganju je više od 752 milijuna eura. Za sredstva mogu aplicirati subjekti iz javnog i privatnog sektora u oblasti zdravstva u Bosni i Hercegovini.

STALNA IZLOŽBA U ZNAK SJEĆANJA ZA ŽRTVE U LOGORU AUSCHWITZ-BIRKENAU

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau.

Sporazum, koji je potpisan 25. siječnja 2024. godine u sjedištu UNESCO-a u Parizu i 22. siječnja 2024. godine u Skoplju, na engleskom jeziku, obuhvaća Bosnu i Hercegovinu, Republiku Hrvatsku, Crnu Goru, Republiku Sjevernu Makedoniju, Republiku Srbiju i Republiku Sloveniju, koje su potvrdile spremnost da ponovno uspostave zajedničku stalnu izložbu kao mjesto sjećanja na žrtve s teritorija bivše Jugoslavije u koncentracijskom i istrebljivačkom logoru Auschwitz-Birkenau.

Ove države suglasne su da nadoknade troškove renoviranja i konzervacije zajedničkih prostora, struktura i segmenata Bloka 17 u iznosu od milijun eura, koje je financira Republika Austrija putem donacija Zakladi Auschwitz-Birkenau, kao i da zajednički financiraju troškove uspostave zajedničke stalne izložbe koji neće biti pokriveni donacijom Herman Family Trusta. Financiranje je dogovoreno po modelu: Bosna i Hercegovina 15,50 %, Republika Hrvatska 23,00 %, Crna Gora 2,23 %, Republika Sjeverna Makedonija 7,50 %, Republika Srbija 35,77 % i Republika Slovenija 16,00 %.

KADROVSKA PITANJA

Vijeće ministara BiH, na preporuku Povjerenstva za izbor i imenovanje Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, a nakon provedene procedure javnog natječaja, za članove Žalbenog vijeća, na mandat od četiri godine, imenovalo je Renatu Kapetanović, Sanju Pavlović i Adisa Jahića. (kraj)


Link za preuzimanje  fotografija: 

https://www.flickr.com/photos/vijeceministara/albums/72177720320021061/