Priopćenja sa sjednica

Održana 37. izvanredna telefonska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

26.9.2024

IMENOVAN KOORDINACIJSKI TIM ZA USPOSTAVU ZAJEDNIČKOG TRŽIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacijskog tima za uspostavu Zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, u cilju provedbe Akcijskog plana za Zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Za koordinatoricu Tima imenovana je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, a za potkoordinatore predstavnici ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; sigurnosti; civilnih poslova; financija i trezora; komunikacija i prometa; obrane; te Uprave za neizravno oporezivanje i Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.  

Koordinacijski tim inicira i predlaže Vijeću ministara mjere i aktivnosti iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine u suradnji sa svim mjerodavnim razinama vlasti u BiH radi provedbe mjera iz Akcijskog plana.

Na summitu u Sofiji 2020. godine dogovorena je Inicijativa o uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta i usvojen Akcijski plan za Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana 2021. - 2024. Također, Europska unija je usvojila Uredbu o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, čija se dva od ukupno četiri stupa referiraju na Zajedničko regionalno tržište, a tiče se ekonomske integracije u Jedinstveno tržište EU-a te unapređenja ekonomske integracije u okviru Zapadnog Balkana. (kraj)