Priopćenja sa sjednica

Održana 34. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

22.4.2021

SPORAZUM O FINANCIRANJU IZMEĐU EK, BiH I CG ZA JAČANJE POGRANIČNE SURADNJE

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2018. – 2020. za 2020. godinu između Europske komisije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Ukupni procijenjeni troškovi ovog programa aktivnosti iznose 1.270.588 eura, s  doprinosom Europske unije 1.080.000 eura, a preostalih 190.588 eura osigurat će korisnici granta, uglavnom niže razine vlasti. Programsko područje u Bosni i Hercegovini sastoji se od 56 općina, a u Crnoj Gori od 14 općina.

Ukupni ciljevi programa su društveno-ekonomski razvoj i jačanje susjedskih odnosa u prekograničnom području kroz provođenje aktivnosti prekogranične suradnje. Specifični ciljevi uključuju promoviranje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalne i kulturne prekogranične inkluzije, zaštitu okoliša i smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena, te podršku turizmu i kulturnom i prirodnom nasljeđu.

razdoblje izvršenja ovog sporazuma o financiranju je 12 godina od stupanja na snagu, dok je razdoblje operativnog provođenja šest godina.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za europske integracije BiH.   

 

USVOJENA INFORMACIJA O STANJU U OBLASTI MIGRACIJA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za siječanj 2021. godine, koja će biti proslijeđena Predsjedništvu BiH i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U Informaciji se navodi da su u siječnju 2021. godine Službi za poslove sa strancima BiH prijavljena 672 nezakonita migranta, odnosno gotovo isti broj kao u prethodnom mjesecu (670), ali 25% manje nego u siječnju 2020. godine.

U ukupnom broju prijavljenih nezakonitih migranata, najviše ih je iz Afganistana (179, odnosno 26,7%), Pakistana (164, odnosno 24,5%), Eritreje (64, ili 9,6%), Maroka (56, ili 8,4%) i Egipta (30, odnosno 4,5%).

Od ukupno 672 nezakonita migranta, 580 njih je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali je zahtjev podnijelo samo 12.

Razlike između broja iskazanih namjera i podnesenih zahtjeva za azil potvrđuju da sustav azila zloupotrebljavaju osobe koje iskazivanje namjere za podnošenje zahtjeva za azil koriste kao instrument koji im omogućava zakonit boravak na teritoriju BiH u roku njezine važnosti, odnosno 14 dana. Zlouporaba sustava azila je postala modus operandi nezakonitih migracija u BiH, kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana.

U smještajnim kapacitetima institucija BiH, odnosno Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu, Azilantskom centru u Delijašu i kapacitetima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice 31. 1. 2021. godine boravilo je ukupno 138 osoba.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u privremenim prihvatnim centrima u BiH, koji se nalaze na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, 31. 1. 2021. godine boravile su 5.552 osobe. Radi se o 4.133 migranta samca (4.106 muškaraca i 27 žena), 306 obitelji sa ukupno 953 člana i 466 migranata maloljetnika bez pratnje.

 

USVOJEN PRAVILNIK O KORIŠTENJU SLUŽBENIH SPECIJALIZIRANIH VOZILA

 

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih specijaliziranih vozila Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH, a u skladu s  ranije usvojenim Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Pravilnikom su detaljno regulirani broj službenih specijaliziranih vozila Ministarstva vanjskih poslova, uvjeti nabave, način korištenja, te određivanje osoba s pravom njihovog korištenja.

Ministarstvo raspolaže s osam službenih specijaliziranih vozila, od čega su dva teretna vozila više srednje klase i šest putničkih vozila više srednje klase. Službena specijalizirana vozila Ministarstva, između ostalog, mogu se koristiti za prijevoz diplomatske pošte, arhiva DKP-a BiH te informatičke opreme i materijala. Istovremeno se specijalizirana putnička vozila koriste za prijevoz izaslanstava u BiH i svijetu i ispunjavanje drugih obveza u skladu s  protokolom Ministarstva ili drugih nadležnih tijela BiH, odnosno u slučaju iskazane potrebe institucija BiH, naročito po zahtjevu Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

U 56 DKP-a BiH je ukupno 115 službenih specijaliziranih vozila, od čega se 56 vozila srednje klase i 55 niže srednje klase koriste za redovito obavljanje poslova DKP-a, te četiri specijalizirana vozila više srednje klase za doček izaslanstava.

 

STRANCI ZAPOSLENI U BiH NEMAJU ZNAČAJNIJI  UTJECAJ NA TRŽIŠTE RADA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Platformu zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja okvirni i bazni dokument u vezi sa zapošljavanjem stranaca u BiH.

Cilj Platforme je uspostavljanje kontinuiranog praćenja svih segmenata koji imaju utjecaja na zapošljavanje stranaca u BiH, kao i jačanje međuinstitucionalne suradnje svih institucija koje prate, nadziru, zapošljavaju ili posreduju u zapošljavanju stranaca.

Platforma potvrđuje jasno opredjeljenje institucija BiH u praćenju tokova radnih migracija u BiH. 

U skladu s Ustavom BiH, oblast rada i zapošljavanja, pa tako i zapošljavanje stranaca u BiH, u nadležnosti su entiteta i Brčko distrikta BiH, koji su pravno regulirali ovu oblast posebnim zakonima, dok su politika i reguliranje pitanja imigracije, izbjeglica i azila u nadležnosti  institucija BiH.

Prema službenim podacima, broj zaposlenih stranaca u BiH nema značajniji kvantitativni utjecaj na tržište rada u BiH jer je udio godišnjeg broja zaposlenih stranaca u BiH u odnosu na prosječan broj zaposlenih osoba u BiH u 2018. godini iznosio 0,4 %.

U idućem razdoblju nužno je, između ostalog, usklađivanje zakonskih rješenja o zapošljavanju stranaca u BiH na svim razinama s rješenjima u zemljama Europske unije. Istovremeno je nužno kontinuirano praćenje iskazanih potreba poslodavaca za nedostajućom radnom snagom i potreba za stranom radnom snagom.

Ministarstvo sigurnosti, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Federalni zavod za zapošljavanje, JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH pristupit će realizaciji zaključaka i preporuka iz dokumenta, u skladu sa svojim nadležnostima.

 

NEMA SUGLASNOSTI

 

Vijeće ministara BiH, s pet glasova za i pet protiv, nije usvojilo Informaciju o poduzetim mjerama s ciljem aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Europske unije (EU), koju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dopunilo nakon tehničkog sastanka s izaslanstvom Europske komisije, održanog 15. travnja 2021. godine.   

Vijeće ministara BiH izjasnit će se o ovoj informaciji u drugom krugu glasanja.

 

MO BiH USPJEŠNO  PROVODI PROGRAM „PERSPEKTIVA“ i „PREVENTIVA“ PROJEKT

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva obrane  o implementaciji „Perspektiva“ programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i implementaciji „Preventiva“ projekta zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH u 2020. godini.

Dana je podrška naporima Ministarstva obrane BiH na njihovom daljnjem provođenju. 

Putem programa „Perspektiva“ u razdoblju 2014. - 2020. godine asistirana su 244 vojnika otpuštena zbog primjene članka 101. stavka (1) Zakona o službi u OSBiH, od kojih četiri vojnika u 2020. godini. Za te namjene utrošeno je u ovom razdoblju 715.768,88 KM, a prosječna pojedinačna asistencija iznosi 2.952,96 KM.

Neiskorištena financijska sredstva iz razdoblja 2016. – 2020., u iznosu od 907.509,38 KM, prenesena su i udružuju se sa sredstvima koja će biti planirana za naredno petogodišnje razdoblje (2021. – 2025.) programa „Perspektiva“.

Ministarstvo obrane BiH već četiri godine uspješno samostalno implementira „Preventiva“ projekt zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije pripadnika Ministarstva i Oružanih snaga BiH koji su angažirani u misijama u inozemstvu (Afganistan, Kongo, Mali i Srednjoafrička Republika). Kroz ovaj projekt je ukupno asistirano 495 pripadnika Oružanih snaga BiH, od kojih 146 u 2020. godini, za što je ukupno utrošeno 162.702,99 KM.

 

NEMA SUGLASNOSTI O TOČKAMA U VEZI S ISELJENIŠTVOM

 

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja, s četiri glasa za i šest protiv, nije donijelo Pravilnik o evidenciji znanstvenog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine.

Na isti način nije usvojena ni informacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice pod nazivom „Uloga i potencijal iseljeništva iz BiH u razvoju turizma u BiH“.

U drugom krugu glasanja nije postignuta suglasnost u vezi s Informacijom o organiziranim susretima s iseljeništvom iz Bosne i Hercegovine i suradnji s diplomatsko-konzularnom mrežom BiH u svijetu u kontekstu razvijanja odnosa s iseljeništvom.

Također, uz četiri glasa za i šest protiv, u drugom krugu glasanja nije postignut konsenzus u vezi s donošenjem odluke o usvajanju pravila za prijenos znanja, vještina i iskustava iz iseljeništva u institucije i javne ustanove u Bosni i Hercegovini.

 

POLUGODIŠNJE IZVJEŠĆE O OCJENJIVANJU DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

 

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zbirnim izvješćem Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine o ocjenjivanju državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine za razdoblje srpanj - prosinac 2020. godine.

Izvješće obuhvaća 56 institucija koje su završile proces ocjenjivanja, a ukupno je ocijenjeno 1.645 državnih službenika, dok je 240 državnih službenika neocijenjeno. Ukupna prosječna ocjena u institucijama BiH je 3,67 – „naročito uspješan“, a takvu ocjenu za rad dobila su 1.324 državna službenika, njih 310 ocijenjeno je „uspješnim“, 10 je dobilo ocjenu „zadovoljava“, a jedan državni službenik je negativno ocijenjen ocjenom „ne zadovoljava“.

Obveza ocjenjivanja državnih službenika najmanje jednom u šest mjeseci propisana je Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine.          

 

PRIPREMA DOKUMENTACIJE

 

Vijeće ministara BiH dostavit će Državnoj agenciji za istrage i zaštitu informacije i dokumentaciju o poduzetim mjerama i aktivnostima u vezi s pandemijom Covida-19  u BiH, uključujući i poduzete mjere osiguranja i nabave cjepiva potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv koronavirusa.

Ministarstvo civilnih poslova će u suradnji s institucijama koje su sudjelovale u postupku osiguranja i nabave cjepiva potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv koronavirusa pripremiti i Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH dostaviti informaciju sa svim relevantnim dokumentima u vezi s postupkom osiguranja i nabave cjepiva potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv Covida-19.

Državna agencija za istrage i zaštitu je, postupajući po zahtjevu Tužiteljstva BiH, nakon prijave grupe građana, zatražila od Vijeća ministara BiH određenu dokumentaciju u pogledu nabave cjepiva, počevši od 18. 9. 2020. godine. (kraj)  

 

 

4 FOTO GALERIJA