Priopćenja sa sjednica

Održana 39. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

11.6.2021

OLAKŠAN ULAZAK STRANACA U BiH

   

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo  Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati gospodarstvo u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci  mogu ući u BiH ako na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati ako dolaze iz zemalja Europe, a ako dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je cijepljenje s dvije doze cjepiva protiv COVID-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je osoba cijepljena jednom dozom prije 14 i više dana od  dolaska na granični prijelaz, ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu s potvrdom liječnika da je prebolio bolest COVID- 19 u razdoblju od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prijelaz BiH.

Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ako se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorija BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Također, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo prema popisu osoba koji će Ministarstvo komunikacija i prometa  dostaviti Graničnoj policiji BiH.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Podsjećamo da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenu, odnosno o preboljenoj bolesti COVID-19.

Vijeće ministara BiH uz osam glasova za i dva protiv nije donijelo Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, kao ni Odluku o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabava.

O ovim odlukama Vijeće ministara BiH će se izjasniti ponovno u drugom krugu glasanja.

 

REALIZACIJA PROJEKTA  AUTOCESTE/BRZE PROMETNICE SARAJEVO – BEOGRAD – SARAJEVO

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i kompanije Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi ve Ticaret A.S iz Republike Turske, u cilju unapređenja suradnje BiH i Turske u oblasti cestovne infrastrukture.

Memorandum je prvenstveno usmjeren na uspostavljanje suradnje na realizaciji projekta izgradnje autoceste/brze prometnice Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Istovremeno se stvara mogućnost za suradnju u vezi s izgradnjom i rekonstrukcijom drugih cestovnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu BiH.

Praktično će na ovaj način započeti operativne aktivnosti na realizaciji Memoranduma o razumijevanju između BiH i Turske o suradnji u oblasti infrastrukturnih projekata i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima u skladu s važećim propisima BiH.   

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

 

ODOBREN ULAZAK I BORAVAK U BiH POD POSEBNIM UVJETIMA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini pod posebnim uvjetima državljanima Republike Srbije, učenicima osnovnih škola s područja Kosova, bez važećih putnih isprava, u razdoblju od 19. 6. do 27. 6. 2021. godine, radi studijskog putovanja - ekskurzije.

Riječ je o 579 učenika u dobi od 10 do 15 godina koji dolaze organizirano u dvije grupe i tijekom sedmodnevnog boravka će biti smješteni u lokalne zajednice u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.

Organizator ovog posjeta - humanitarna udruga građana „Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji“ iz Banje Luke i učenici dužni su tijekom boravka u BiH pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH, epidemioloških i zdravstvenih službi.

 

EU PREUSMJERAVA 18 MILIJUNA EURA IZ IPA-e II ZA EKONOMSKI OPRAVAK BiH NAKON COVIDA 

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog dopune I Sporazuma o financiranju godišnjeg akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. godinu između Europske unije (EU), koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Europska unija ovom dopunom želi osigurati sredstva kako bi se podržao ekonomski oporavak BiH nakon COVID-19, uvođenjem dvije nove akcije, i to „EU4 mala i srednja poduzeća“ s proračunom 14 milijuna eura i „EU4Trade“ s proračunom četiri milijuna eura. Ova sredstva preusmjerena su iz  akcija „EU4Energy“ i „EU4Transport“.

Istovremeno, ukupna vrijednost godišnjeg akcijskog programa za BiH ostaje ista i iznosi 85.490.154 eura, kao i ukupan doprinos EU u iznosu 81.898.200 eura.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog ove dopune Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za europske integracije.

 

VIJEĆE MINISTARA USVOJILO IZVJEŠĆE O RADU ZA 2020.

 

Vijeće ministara, na prijedlog Generalnog tajništva, usvojilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH svoje Izvješće o radu za 2020. godinu, koju je obilježila pandemija COVID-19.

Zbog toga su raniji planovi revidirani i konstantno usklađivani sa svakodnevnim izazovima s kojima se Vijeće ministara BiH susretalo u skladu sa svojim nadležnostima.

Najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u prošloj godini bio je da, u koordinaciji s drugim razinama vlasti u BiH, iznađe pravovremene i adekvatne mjere, koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i sačuvati realni sektor i zaposlenost.

Proračunskim uštedama i promjenama strukture javne potrošnje Vijeće ministara BiH stvorilo je fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, podržavajući sve razine vlasti u BiH.

U fokusu rada Vijeća ministara BiH u procesu europskih integracija bilo je ispunjavanje obveza za dobivanje kandidatskog statusa, što je dovelo do otvaranja novog odnosa između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Bosna i Hercegovina je tijekom prošle godine, usprkos pandemiji COVID-19, uspjela sačuvati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost.

Namjera Vijeća ministara BiH da je bude integracijski faktor u odnosima unutar BiH, što je zasigurno i potvrđeno kroz dosadašnji rad i u 2020. godini, jer su odnosi entitetskih vlasti i vlasti na razini BiH značajno unaprijeđeni koordinacijom različitih politika.

Vijeće ministara BiH je u prošloj godini održalo 36 sjednica, od čega 17 izvanrednih, te je razmotreno 935 točaka dnevnog reda. Utvrđena su tri prijedloga zakona, usvojene su tri strategije, doneseno je 149 odluka, utvrđena su 42 prijedloga ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma i 20 prijedloga osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora, a usvojeno je i 180 informacija iz različitih oblasti i 76 izvješća.

 

MIGRANTSKA KRIZA U OŽUJKU

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za ožujak 2021. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Službi za poslove sa strancima u prvom kvartalu ove godine prijavljeno su ukupno 2.644 nezakonita migranta, što je za 41% manje nego u istom razdoblju 2020. godine, kada je prijavljeno njih 4.444.  Od toga je u ožujku prijavljeno njih 1.199 ili 341 migrant manje u odnosu na ožujak prošle godine, kada je bilo prijavljeno 1.540. Broj prijavljenih nezakonitih migranata u ožujku je veći za 55% nego u veljači 2021. godine.

Afganistanci (35,8%) i Pakistanci (32,2%) su dominantni u strukturi nezakonitih migranata i zajedno čine 68% svih prijavljenih migranata u prvom tromjesečju ove godine.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvom kvartalu ove godine iskazale su 2.372 osobe, od kojih je njih 36 podnijelo zahtjev za azil, dok su u ožujku 1.103 osobe iskazale namjeru, a samo je 10 podnijelo zahtjev za azil u BiH ili 1% od ukupnog broja iskazanih namjera.

Istovremeno je od siječnja do kraja ožujka ove godine pojačan angažman policijskih službenika na poslovima nadzora državne granice u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Tako je u ovoj godini na dnevnoj osnovi angažirano 212 službenika Granične policije BiH, dok je taj broj u istom razdoblju prošle godine iznosio 187.

U prvom tromjesečju ove godine zabilježena su 33 slučaja pokušaja prelaska državne granice skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, pri čemu su otkrivene 94 osobe, većinom na izlasku iz BiH. Također je otkriveno i 79 krivotvorenih dokumenata, od čega je 26 otkriveno kod državljana iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Služba za poslove sa strancima je u ovom razdoblju s teritorija BiH u zemlje podrijetla udaljila ukupno 171 osobu, među kojima je najveći postotak migranata napustilo BiH dobrovoljno putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), te putem sporazuma o readmisiji.

 

USVOJENO IZVJEŠĆE O IZVRŠENJU PRORAČUNA U PRVOM KVARTALU 2021. GODINE

Vijeće ministara usvojilo je Izvješće o izvršenju proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za razdoblje I. – III. 2021. godine, koje će Ministarstvo financija i trezora objaviti na web-stranici.

Ukupno ostvareni prihodi, financiranje i primici na raspolaganju institucijama Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2021. godine iznosili su 225.738.707 KM ili 97% u odnosu na 1/4 razine planiranih prihoda, financiranja i primitaka u proračunu za 2020. godinu.

Istovremeno su ovom razdoblju rashodi i izdaci institucija BiH iznosili 223.330.650 KM ili 96 % u odnosu na 1/4 proračuna za 2020. godinu bez namjenskih sredstava, odnosno 51% u odnosu na korigirani proračun koji uključuje dodatna namjenska sredstva.

Financiranje institucija BiH u prvom kvartalu se zasniva na Odluci o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj - ožujak 2021. godine, a za plansku razinu prihoda uzeta je 1/4 prihoda iz proračuna za 2020. godinu.

Plaće zaposlenih u institucijama BiH ostale su na razini iz druge polovice 2012. godine, a na materijalnim troškovima su ostvarene uštede zbog primjene jedinstvenih pravilnika Vijeća ministara BiH, kojima su institucije smanjile prava zaposlenicima za reprezentaciju, izdatke za fiksne i mobilne telefone i korištenje službenih vozila.

U prvom kvartalu 2021. godine, po osnovu obveza vanjskog državnog duga, isplaćeno je 174,16 milijuna KM, čime su u potpunosti izvršene sve preuzete obveze.

Na otplatu glavnice se odnosi 144,06 milijuna KM (82,72%), a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 30,10 milijuna KM (17,28%).

U ukupno servisiranom iznosu obveza, Federacija BiH je sudjelovala sa 118,18 milijuna KM (67,86%), Republika Srpska s 50,13 milijuna KM (28,78%), Brčko distrikt s 3,43 milijuna KM (1,97%), te institucije BiH s 2,42 milijuna KM (1,39%).

 

 DRUGI KRUG GLASANJA O PROŠIRENJU EKSPERTNOG TIMA ZA TRGOVSKU GORU   

  

Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, nije u prvom krugu glasanja donijelo Odluku o dopuni Odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, te će se o ovoj točki ponovno izjasniti u drugom krugu glasanja.

 

VIJEĆE ZA DJECU BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice,  donijelo je Odluku o imenovanju članova/ica Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine,

U Vijeće za djecu imenovano je osam državnih službenika iz  nadležnih institucija BiH, dva predstavnika nevladinog sektora i tri predstavnika akademske zajednice u BiH, a za predsjedateljicu je imenovana Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. 

Vijeće za djecu, između ostalog, radi na promociji i zaštiti prava djeteta, a posebno je zaduženo za praćenje primjene Akcijskog plana za djecu BiH i obvezno godišnje izvještavanje Vijeća ministara o njegovoj primjeni.

 

 UNAPRIJEDITI RAD RADNIH SKUPINA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije, donijelo je Odluku o uspostavljanju radnih skupina za europske integracije, u cilju podizanja efikasnosti rada ovih operativnih tijela u sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH.

Donošenjem jedne, umjesto ranije dvije odluke kojima se regulira rad radnih skupina zaduženih, između ostalog, za tehničku finalizaciju dokumenata i participaciju u procesu programiranja sredstava pomoći EU-a, olakšat će se njihov rad i unaprijediti operativnost, naročito imajući u vidu poseban način odlučivanja koji važi u radnim grupama, a koji je ustanovljen Odlukom o sustavu koordinacije.

Članovi ovih radnih grupa su predstavnici nadležnih institucija svih razina vlasti u BiH.

Na ovaj način bit će uspostavljeno 36 radnih skupina u skladu s pravnom stečevinom Europske unije i kriterijima pristupanja.

 

BiH I EU NASTAVLJAJU RAZGOVORE U PODODBORU ZA POLJOPRIVREDU I RIBARSTVO

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o održavanju petog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Europske unije i BiH, koji će biti održan putem online platforme 17. 6. 2021. godine.

Uz korekcije na sjednici usvojen je Dokument za raspravu za peti sastanak ovog pododbora te je dana suglasnost na sastav izaslanstva BiH.

Istovremeno je Vijeće ministara primio k znanju usuglašeni dnevni red za ovaj sastanak, te je donio više operativnih zaključaka u cilju njegove bolje pripreme.

Predsjedatelj izaslanstva BiH Dušan Nešković iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će na raspolaganju medijima za upite u vezi s petim sastankom Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH.

 

BiH BLIŽA MREŽI ZEMALJA ZAJEDNIČKOG TRANZITA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, kao iskorak u procesu usklađivanja bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a u ovoj oblasti.   

Donošenjem ove odluke, uz uvažavanje zahtjeva poslovne zajednice u BiH, omogućava se da od 1. srpnja ove godine, kada počinje  provođenje Zakona o carinskoj politici u BiH, počne i primjena elektroničkih carinskih postupaka, prvenstveno novog elektroničkog provoznog (tranzitnog) sustava (New Computerised Transit System - NCTS ), faze 5 u carinskom području BiH, kao i primjena elektroničkih carinskih deklaracija u izvoznim carinskim postupcima, kao i uvoznim procedurama.

Na ovaj način BiH ispunjava jedan od uvjeta za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku (CTC Konvencija)  i Konvenciji za pojednostavljenje formalnosti u trgovini robom (SAD Konvencija).

Pristupanjem ovim konvencijama, BiH će ući u mrežu zemalja zajedničkog tranzita koju čine zemlje EU, EFTA-e, Republika Srbija, Sjeverna Makedonija i Republika Turska, što podrazumijeva ubrzanje protoka roba u provozu preko granica zemalja zajedničkog provoza uporabom elektroničkog provoznog sustava.

 

NEMA SUGLASNOSTI

 

Vijeće ministara BiH, uz pet glasova za i isto toliko protiv, u drugom krugu glasanja, nije donijelo Odluku o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2020. – 2024. i Akcijskog plana za njezino provođenje, a koju je predložila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

 

OČEKUJE SE EKONOMSKI RAST 

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu 2021. - 2023. godine, u kojoj se navodi da će ključno uporište za ekonomska kretanja u BiH ovisiti o eksternom okruženju i razvoju situacije u vezi s pandemijom Covida-19.

Informacija daje preliminarni pregled predviđanja najznačajnijih ekonomskih kretanja, na osnovu analize trendova u BiH i uzimajući u obzir međunarodne faktore koji utječu na razvoj zemlje.

Projekcije DEP-a govore da  se u BiH očekuje postupni oporavak ekonomskog rasta s prosječnom stopom rasta BDP-a od oko 3% na godišnjoj razini.

Pretpostavlja se da bi ključni oslonac ekonomskog rasta tijekom ovog razdoblja trebala predstavljati domaća tražnja, odnosno povećanje privatne potrošnje i investicija uz stabilno eksterno okruženje i podizanje konkurentnosti u zemlji, što bi pozitivno utjecalo na vanjskotrgovinsku razmjenu sa svijetom.

Na sjednici je usvojena i Informacija DEP-a o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj - veljaču 2021. godine u BiH.

 

IZVRŠENJE PRESUDA EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

 

Vijeće ministara BiH upoznato je s Akcijskim planom Ministarstva pravde za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava u pojedinačnim predmetima Zornić,  Sejdić i Finci, Pilav, te Pudarić protiv Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je konstatirano da je formirana Interresorna radna skupina, koja radi na izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Prethodno je Vijeće ministara BiH upoznato s Odlukom Odbora ministara Vijeća Europe CM/Dec/1398/H46-4 od 11. 3. 2021. godine o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine i s Informacijom o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Pudarić protiv Bosne i Hercegovine".

 

OKVIR ZA FINANCIRANJE PROJEKATA I MJERA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U  INSTITUCIJAMA BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Okvir za financiranje projekata i mjera energetske učinkovitosti za ulaganja u javne zgrade na razini institucija Bosne i Hercegovine, u cilju utvrđivanja smjernica za izradu i realizaciju projekata i mjera energetske učinkovitosti.

Prethodno je BiH u svom nacionalno utvrđenom doprinosu izričito prepoznala potencijal za smanjenje emisija stakleničkih plinova u pogledu zgrada u javnom vlasništvu, te je naglasila da je za  smanjenja emisija i razvoj održivog sustava za obnovu javnih zgrada potrebna međunarodna financijska podrška.

Usvajanjem ovog okvira stvaraju se uvjeti za određivanja načina financiranja projekata i mjera energetske učinkovitosti u javnom sektoru, odnosno financiranje obnove zgrada institucija BiH, kako iz domaćih, tako i iz međunarodnih financijskih i razvojnih institucija.

 

ČETIRI PREHRAMBENA PROIZVODA DOBILA OZNAKU ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA U PROŠLOJ GODINI

 

Četiri prehrambena proizvoda dobila su oznaku zemljopisnog podrijetla u prošloj godini, navodi se u Izvješću o radu Povjerenstva za registraciju oznaka podrijetla, oznaka zemljopisnog podrijetla i dodjelu oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u BiH za 2020. godinu, koji je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH.

Riječ je o visočkoj pečenici (Udruga mesoprerađivača „Proizvođači visočke pečenice i sudžuke), nevesinjskom krumpiru (Udruga proizvođača nevesinjskog krumpira „Nevesinje“), livanjskom siru (Udruga za zaštitu podrijetla livanjskog sira) i livanjskom izvornom siru (Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“).

 

NEMA SUGLASNOSTI ZA RASPISIVANJE NATJEČAJA ZA DIREKTORA UNO-a

 

Vijeće ministara BiH upoznato je s Obaviješću Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje o isteku mandata s urgencijom za pokretanje procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za neizravno oporezivanje, te u drugom krugu glasanja uz sedam glasova za i tri protiv nije postiglo suglasnost da se raspiše javni natječaj za tu poziciju.

 

SUGLASNOST ZA IMENOVANJE VOJNOG ATAŠEA MAĐARSKE U BiH

 

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova dana je  suglasnost za imenovanje potpukovnika Atille Sandora za obrambenog, vojnog i zrakoplovnog atašea Mađarske u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu.

 

DANA SUGLASNOST ZA GLASANJE U BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za glasanje državljana Republike Bugarske koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine, u povodu održavanja izbora za Narodnu skupštinu Republike Bugarske.

Bugarski građani u BiH mogu glasati 11. 7. 2021. godine u Veleposlanstvu Republike Bugarske u Sarajevu, u razdoblju od 7.00 do 20:00 sati.

Istovremeno je dana suglasnost za glasanje državljana Islamske Republike Iran, koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine, u povodu održavanja predsjedničkih izbora u Islamskoj Republici Iran.

Glasanje će biti održano u Veleposlanstvu Islamske Republike Iran u Sarajevu,  18. 6. 2021. godine, u terminu od 9.00 do 16.00 sati. (kraj)