Saopćenja sa sjednica

Održana 42. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

22.7.2021

VMBiH DAO ZELENO SVJETLO ZA PROJEKT UNAPREĐENJA ZDRAVSTVENOG SISTEMA

 

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj  za Projekt unapređenja zdravstvenih sistema, vrijedan 75 miliona američkih dolara.

Naglašeno je da delegacija BiH treba da tokom pregovora za zaključivanje ovog sporazuma istakne potrebu smanjivanja planiranih previsokih troškova upravljanja i monitoringa projekta u iznosu od oko pet miliona američkih dolara, jer bi se ta sredstva mogla usmjeriti za razvoj zdravstvenih ustanova u BiH.

Projekt ima za cilj unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kao i finansijskog stanja zdravstvenih sistema u BiH, uz efektivnije upravljanje, kao ključnu zajedničku temu. Sredstva će, između ostalog, biti usmjerena na unapređenje efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite u korist građana BiH.

Riječ je o veoma povoljnom zajmu sa rokom otplate do 35 godina, s alokacijom na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, a tačni iznosi će se dogovoriti tokom pregovora.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora dostaviti Prijedlog sporazuma Vijeću ministara BiH na razmatranje.

 

REKONSTRUKCIJA CESTE NEUM - STOLAC UKLJUČENA U PROJEKT MODERNIZACIJA CESTI U FBiH

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine 2016. godine u Sarajevu i Luksemburgu - Modernizacija cesti Federacije BiH.

Ugovor za modernizaciju cesti u Federaciji BiH, vrijedan 50 miliona eura, odnosi se na izgradnju novih dionica cesti i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova, uključujući i tunel Crnaja, u cilju poboljšanja sigurnosti prometa na cestama na 35 dionica u Federaciji Bosne i Hercegovine u ukupnoj dužini od 290 km.

Amandmanom se predlaže produženje roka za korištenje sredstava zajma do 23. februara 2023. godine, dok se rok za završetak radova produžava do 30. novembra 2022. godine. Do sada je povučeno više od 85% sredstava.

Istovremeno se projekt u manjoj mjeri restruktira, i to uvođenjem  i finansiranjem rekonstrukcije puta Neum –Stolac (Vidovo polje) u dužini oko 1,3 km, a zbog nemogućnosti rješavanja imovinskih pitanja isključuju se određeni potprojekti Bosanski Petrovac - Drvar, izgradnja trake za spora vozila i granica RH / (Izačić) – Bihać, kružna raskrsnica Kamenica.

Prijedlog amnadmana bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

 

NASTAVLJA SE PROJEKT IZGRADNJE I OBNOVE VODOSNABDIJEVANJA I SANITARNE INFRASTRUKTURE U REPUBLICI SRPSKOJ

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicijske banke, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u septembru 2010. godine, sa naknadnim izmjenama / Vodovod i kanalizacija u RS (FI 25.741 - SERAPIS 2008-0556).

Radi se o zajmu vrijednom 50 miliona eura, kojim će biti obuhvaćene 24 općine u Republici Srpskoj, usmjerenom na izgradnju i obnovu vodosnabdijevanja i sanitarne infrastrukture u cilju zaštite javnog zdravlja i okoliša od zagađenih voda.

Projekt uključuje i zaštitu finansijske i operativne održivosti poduzeća za vodosnabdijevanje i izgradnju kapaciteta centralnih lokalnih vlasti u pripremi i upravljanju investicijskim programima.

Amandmanom br. 3 predlaže se produženje roka za korištenje sredstava zajma do 30. juna 2022. godine, a do sada je povučeno oko 82% sredstava.

Prijedlog ovog amandmana bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

 

POVLAČENJE SREDSTAVA IZ PROJEKTA VODOSNABDIJEVANJA I ODVODNJE OTPADNIH VODA DO 30. JUNA 2022. GODINE

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandman broj 4 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicijske banke, Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u avgustu 2008. godine u Luksemburgu, sa naknadnim izmjenama / Vodovod i kanalizacija u Federaciji BiH.

Riječ je u ugovoru vrijednom 60 miliona eura za 19 općina u Federaciji BiH za projekte vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, od čega je do sada povučeno više od 76% kreditnih sredstava.

Zbog kašnjenja povezanog projekta „WATSAN FBiH“ „Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda/vode za piće“, uzrokovanog pandemijom COVID-19, ovim amandmanom predloženo je produženje roka za povlačenje sredstava do 30. juna 2022. godine. 

Prijedlog ovog amandmana bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

 

RAZMOTRENA INICIJATIVA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Odgovor na inicijativu Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, kojom je zatraženo da se razmotri mogućnost uspostavljanja fonda na nivou BiH za pomoć pripadnicima nacionalnih manjina u vanrednim situacijama, poput situacije koja je nastupila nakon proglašenja epidemije COVID-19.

Odgovor  koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora na  Inicijativu Vijeća nacionalnih manjina BiH bit će dostavljen Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

 

NEMA SAGLASNOSTI O ODLUCI O OBAVEZNOJ PRIMJENI PREFERENCIJALNOG TRETMANA

 

Vijeće ministara BiH, sa pet glasova za i četiri protiv, nije u drugom krugu glasanja postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 

OMOGUĆITI TEHNIČKU POMOĆ BiH IZ EUROKONTROLA

 

Vijeće ministara BiH prihvatilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog za  zaključivanje Posebnog sporazuma između EUROCONTROL-a i ovlaštenih državnih upravnih tijela šest FAB CE država u vezi sa pružanjem podrške od strane EUROCONTROL-a, nakon što je usvojena Informacija Ministarstva komunikacija i prometa u vezi sa zaključivanjem ovog sporazuma.

Zaključivanjem Posebnog sporazuma stvaraju se uvjeti da Bosna i Hercegovina dobije tehničku pomoć EUROCONTROL-a za planiranje i stvaranje sistema i službi u zračnom prometu.

Posebnim sporazumom su, uz BiH, obuhvaćene Republika Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Slovačka Republika i Republika Slovenija.

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina još 2011. godine pristupila FAB CE sporazumu.

 

PRIJEDLOG SPORAZUMA O POSUĐIVANJU IZMEĐU AUSTRIJE I BiH

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o posuđivanju između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o austrijskoj pomoći od ukupno 135 kontejnera za smještaj osoba u BiH tokom migracijskog pritiska, vrijednoj oko 670 hiljada eura.

Među kontejnerima je 98 rezidencijalnih, devet sanitarnih, 20 za hodnike i njih osam stepenišnih, a koristit će se za smještaj osoba kojima je potrebno sklonište i za nadležne organe u BiH.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti.  

 

FORMIRAN KOORDINACIJSKI TIM ZA SIGURAN, HUMAN I KONTROLIRAN POVRATAK DRŽAVLJANA BiH IZ ZONA SUKOBA SIRIJE I IRAKA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je  Odluku o imenovanju Koordinacijskog tima za razvijanje sistema i procedura povratka i prihvata državljana Bosne i Hercegovine iz zone sukoba Sirije i Iraka, u cilju efikasnijeg procesa povratka i reintegracije bh. državljana.

U Koordinacijski tim imenovani su predstavnici Tužilaštva BiH, državnih ministarstava sigurnosti, vanjskih poslova, za ljudska prava i izbjeglice, civilnih poslova, pravde, Obavještajno-sigurnosne agencije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu. Članovi tima su i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH i policije Brčko distrikta BiH, kao i entitetskih ministarstava zaduženih za zdravlje, socijalnu zaštitu i obrazovanje, te  institucija u ovim resorima u Brčko distriktu.

Koordinacijski tim  je imenovan kao interresorno, stručno tijelo Vijeća ministara BiH za razvijanje sistema i procedura za siguran, human i kontroliran povratak i prihvat državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, te koordiniranje procesa njihove repatrijacije. 

Ministarstvo sigurnosti će odmah nakon donošenja ove odluke sazvati prvi sastanak, koji bi trebao biti održan u narednih 15 dana.

 

USVOJEN AP ZA PROVOĐENJE STRATEGIJE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojilo je Akcijski plan za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje.

Prethodno je razmotren Izvještaj o aktivnostima Tijela za nadzor nad provođenjem Strategije Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje za period 2018. - 2022. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova će Akcioni plan za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje dostaviti svim nadležnim institucijama u BiH na koje se odnosi, na nadležno postupanje.

 

PLANIRANE RUTNE NAKNADE

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o utvrđivanju planskih iznosa prihoda na osnovu pružanja usluga u zračnoj plovidbi (rutne naknade) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Riječ je o planiranim sredstvima u ukupnom iznosu 67.722.589 KM, uključujući  troškove EUROCONTROL-a u iznosu 3.991.629 KM.

Korisnici prihoda od rutnih naknada su Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine.

Izvan Bosne i Hercegovine korisnik rutnih naknada je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) za pružanje usluga zračne navigacije u delegiranom dijelu zračnog prostora. 

 

MILION KM ZA GP OSOJE

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH, donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o odobravanju Projekta izgradnje i opremanja graničnog prijelaza Doljani i Odluku o odobravanju Projekta izgradnje i opremanja graničnog prijelaza Osoje.

Odlukama je definirano da se višegodišnji projekt izgradnje i opremanja graničnog prijelaza Doljani umanji za jedan milion KM, a ova sredstva bit će preusmjerena za realizaciju Projekta izgradnje i opremanja graničnog prijelaza Osoja.

 

O INFORMACIJI „EKSPO“ NAKON USVAJANJE BUDŽETA INSTITUCIJA BiH

 

Vijeće ministara BiH izjasnit će se o Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provedenim aktivnostima u cilju osiguravanja učešća Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi "EXPO 2020 Dubai", nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu. 

 

PROJEKT UPRAVLJANJA SLIVOM RIJEKE DRINE NA ZAPADNOM BALKANU

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu (GEF TF0A2317 i SCCFTF0A2320), u kojem se navodi da su sve planirane aktivnosti u 2020. godini uspješno realizirane. 

Projekt je efektivan od marta 2017. godine i završio se 30. 4. 2021. godine, a krajnji rok za finansijske transakcije po projektu je 31. 8. 2021. godine. 

Radi se o projektu čiji je cilj da unaprijedi mehanizme i kapacitete u zemljama učesnicama Projekta za planiranje i upravljanjem prekograničnim slivom rijeke Drine, uz adaptaciju na klimatske promjene. Efikasniji rad nadležnih institucija u ovoj oblasti u  konačnici će omogućiti podizanje životnog standarda stanovništva u slivu rijeke Drine.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 8,4 miliona američkih dolara, a sredstva su osigurana u jednakim omjerima po 50% iz Specijalnog fonda za klimatske promjene i Globalnog fonda za zaštitu okoliša i raspoređuje se proporcionalno teritoriji sliva rijeke Drine, i to BiH 3.375.270,00 američkih dolara (37%), Crnoj Gori 2.721.525,00 američkih dolara (32%) i Srbiji 2.635.625,00 američkih dolara (31%).

Iz sredstava predviđenih za BiH, Republici Srpskoj je namijenjeno 1.129.875,00, Federaciji BiH 359.875,00 i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 1.885.520,00 američkih dolara.

 

USVOJENA INFORMACIJA O STANJU U OBLASTI MIGRACIJA ZA APRIL 2021.

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o stanju u oblasti migracija za april 2021. godine, koju će Ministarstvo sigurnosti BiH  dostaviti Predsjedništvu BiH.

U aprilu 2021. godine je Službi za poslove sa strancima prijavljen 1.381 nezakoniti migrant, što je 15% više u odnosu na prethodni mjesec. Među migrantima su najbrojniji državljani Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Eritreje i Irana.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 1.323 osobe, a zahtjev je podnijelo njih 14, odnosno 1%.

Služba za poslove sa strancima u aprilu je izrekla 61 mjeru protjerivanja, za 38 osoba odredila mjeru nadzora, a za 15 osoba ograničila kretanje na određenom mjestu ili području.

U zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihvata udaljeno je 58 osoba, i to na dobrovoljnoj osnovi (71%), putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR, 22%) i putem sporazuma o readmisiji.

Putem sporazuma o readmisiji sa Srbijom i Crnom Gorom vraćene su četiri osobe.

 

VMBiH UPOZNATO SA DONACIJAMA ZA MIGRANTE

 

Vijeće ministara primilo je k znanju i uputit će Predsjedništvu BiH Informaciju donatora o doniranim sredstvima, u opremi i novcu, za potrebe pomoći migrantima i azilantima u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Riječ je o objedinjenim podacima koju su pripremili donatori i međunarodne institucije koje raspolažu ovim sredstvima, s obzirom da ovim novcem ne upravljaju  institucije BiH.

Kroz projekt Evropske unije IPA „Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH“, koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) sa partnerima (UNHCR, UNICEF i UNFPA), od 1.1. do 31.12.2020. godine realizirana su sredstva u iznosu od 31.207.150 eura, a najveći dio troškova odnosi se na tekuće izdatke privremenih prihvatnih centara (43,23%) i troškove nabavke i pripreme obroka u privremenim prihvatnim centrima (23,78%).

Na nabavku neprehrambenih artikala utrošeno je 9,84%, na troškove osiguranja 7,55%, na troškove nastale pružanjem podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u upravljanju migracijama 5,04%, a na troškove nastale pružanjem zaštite djeci 4,8%. Ostali troškovi čine 5,76%.

U okviru projekta „Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu“, koji zajednički provode IOM i UNHCR, u periodu od 3. aprila do 31. decembra 2020. godine IOM je ukupno izdvojio 384.050 evra. Sredstva je osigurala Služba EU za instrumente vanjske politike (FPI) kroz Instrument za doprinos stabilnosti i miru (IcSP).

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH, Civilna zaštita i humanitarna pomoć EU (ECHO) je za projekt „Osiguran pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti ljudskih prava za tražioce azila, izbjeglice i migrante u BiH“ u 2020. godini utrošila 4.413.063,09 eura.

Tokom 2020. godine DCR je u BiH implementirao nekoliko projekata, direktno ili kao implemtacioni partner IOM-a i UNHCR-a. Tim projektima su donirana sredstva u opremi, u ukupnom iznosu od 2.151.620,66 KM.

U 2020. godini UNHCR je donirao sredstva u skladu sa ugovorom o novčanoj podršci sistemu azila, koji je potpisan sa Ministarstvom sigurnosti BiH, u vrijednosti 435.096 KM. Od ovog iznosa, u 2020. godini je utrošeno 378.892 KM, a neutrošena sredstva će biti vraćena donatoru u skladu sa potpisanim ugovorom.

 

RAST PROIZVODNJE I ROBNOG IZVOZA, ALI ZA STABILIZACIJU EKONOMIJE POTREBAN RAST INVESTICIJA I POTROŠNJE

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - mart 2021. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3% i porast robnog izvoza od 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, uprkos činjenici da je niska osnovica (bazni efekat) iz prethodne godine.

Međutim, za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban je oporavak domaće tražnje (potrošnje i investicija), uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7% u odnosu na godinu ranije.

Bitnu determinantu ekonomskog oporavka u BiH predstavljat će i ekonomska kretanja u vanjskom okruženju koja još nisu na očekivanom nivou.

 

SMANJEN TRGOVINSKI DEFICIT U PRVOM KVARTALU OVE GODINE

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period I - III 2021. godine.

Ukupna robna razmjena BiH u ovom periodu iznosila je 7,47 milijardi KM. Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 4,40 milijardi KM, te je zabilježen vanjskotrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 19,4% u odnosu na isti period prethodne godine.

Glavne karakteristike vanjskotrgovinske razmjene za ovaj period bile su: povećanje ukupne vanjskotrgovinske razmjene od 8%, rast izvoza 16,6%, rast uvoza 2,7%, te rast stope pokrivenosti uvoza izvozom 8,3%.

Glavni vanjskotrgovinski partner naše zemlje i u ovom periodu je Evropska unija koja u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,3%, slijede zemlje potpisnice Sporazuma ,,CEFTA 2006“ sa 13,4%, a ostale zemlje učestvuju sa 20,3%.

 

POMJERENO PROVOĐENJE ZAKONA

 

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donijelo Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, kojom se rok za primjenu Odluke o provođenju Zakona pomjera sa 1. avgusta 2021. na 1. januar 2022. godine.

Na ovaj način otvoren je prostor za donošenje novog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, što je preduvjet da u potpunosti zaživi nova carinska regulativa i osigura se istovremena primjena ovog i Zakona o carinskoj politici u BiH.

 

KONTINUIRANI NAPREDAK INSTITUCIJA BiH U PROCESU JAVNIH KONSULTACIJA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa za 2020. godinu, u kojem se navodi da institucije BiH ostvaruju kontinuirani napredak u ovom procesu i pokazaju veći stepen proaktivnosti.

Institucije BiH su u prošloj godini provele 543 konsultacije u izradi pravnih propisa, što je blago povećanje u odnosu na 2019. godinu, kada je provedeno njih 539, a značajno  povećanje u odnosu na 2018. godinu, kada je provedena 281 konsultacija.

Web-aplikaciju eKonsultacije koristile su 64 institucije, jedna više u odnosu na 2019. godinu, dok je u 2018. godini aplikaciju koristilo 56 institucija.

Sve institucije BiH registrirane na web-platformi eKonsultacije su imenovale koordinatore i zamjenike koordinatora konsultacija.

Mali odziv zainteresirane javnosti u procesu konsultacija jedan je od izazova koji treba rješavati, zajedno sa vrlo malim brojem registriranih pravnih i fizičkih lica zainteresiranih za aktivnosti institucija i izradu propisa.

Stoga će Ministarstvo pravde BiH provesti edukacije za zainteresiranu javnost o Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa i mogućnostima učešća u procesima kreiranja javnih politika putem web-platforme eKonsultacije.

 

IMENOVANJA

 

Vijeće ministara BiH imenovalo je za direktora  Instituta za akreditiranje BiH Dražana Primorca, a za zamjenika direktora Vasilija Hamovića na period od pet godina, kao najbolje rangirane kandidate u skladu sa Mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, nakon završenog konkursa.

Na sjednici je za direktora Ureda za zakonodavstvo imenovan  Džemail Ćibo na mandat od pet godina, a u skladu sa Mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, kao najbolji kandidat, nakon završene procedure Javnog konkursa.  


NASTAVITI SA NABAVKOM  VAKCINA UZ EFKASNIJI  PROCES VAKCINACIJE

 

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara konstatovano je da je u BiH je do sada stiglo 1.596.560 doza vakcina, te istaknuto da se do kraja kolovoza očekuje da bi mogli imati oko dva miliona vakcina koje pristižu iz Covax i EU4 Healt mehanizama, putem direktne nabavke, te donacija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je tom prilikom istaknuo da su na ovaj način stvoreni uvjeti za masovniju vakcinaciju građana i naglasio da će se nastaviti sa nabavkom dodatnih doza vakcina protiv Covida-19 za građane BiH, te da u ovom procesu treba ispoštovati sve propisane procedure.

Predsjedavajući Tegeltija je pozvao nadležne vlasti u BiH da ubrzaju proces vakcinacije stanovništva, koji ne prati dinamiku pristizanja vakcina u BiH, zbog čega građani i dalje odlaze na vakcinaciju u susjedne zemlje.

Istovremeno je upućen apel građanima BiH da se odazovu pozivu nadležnih institucija u BiH za vakcinaciju.(kraj)

 

 

5 FOTO GALERIJA