Saopćenja sa sjednica

Održana 26. redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

18.10.2023

DRŽAVLJANI BiH OSLOBOĐENI VIZA ZA ULAZAK U UAE

Na današnjoj sjednici je utvrđen Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.

Zaključivanjem ovog memoranduma državljani Bosne i Hercegovine će biti izuzeti od obaveze pribavljanja vize za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate gdje mogu boraviti do 90 dana u bilo kojem periodu оd 180 dana. Na isti način su državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine, što je potvrđeno i ovim memorandumom.    

Na ovaj način će se državljanima BiH omogućiti jednostavnije i jeftinije putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate u turističke i poslovne svrhe.

Prijedlog memoranduma s Prijedlogom osnova za njegovo zaključivanje i prijedlogom zа odobravanje njegove privremene primjene bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjskih poslova. 

 

DODATNO FINANSIRANJE ZA PROGRAM INTEGRIRANOG RAZVOJA KORIDORA SAVE I DRINE

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) (Dodatno finansiranje za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa (MPA).  

Radi se o zajmu u iznosu 37 miliona eura, od čega je za Brčko distrikt BiH  namijenjeno 25 miliona eura, a za Federaciju BiH 12 miliona eura, s rokom otplate od 30 godina i grejs periodom od sedam godina.

Projektom u okviru prve faze MPA, koji će biti realiziran u Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH, želi se ojačati prekogranična saradnja u sektoru voda, unaprijediti plovnost i zaštita оd poplava u koridorima rijeka Save i Drine te zaštititi i poboljšati okoliš.

Ranije je zaključen Sporazum o zajmu (Program integriranog razvoja koridora rijeka Save i Drine primjenom MPA između Bosne i Hercegovine i IBRD-a), vrijedan 30 miliona eura koji se realizira u Republici Srpskoj od polovine 2021. godine.

Prijedlog sporazuma o zajmu bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora. 

 

ODOBREN PROJEKT MODERNIZACIJE SISTEMA CENTRALNOG GRIJANJA U OPĆINI PALE

 

Vijeće ministara BiH je u drugom krugu glasanja usvojilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Modernizacije sistema centralnog grijanja u općini Pale) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Cilj projekta je premještanje postojeće gradske i izgradnja nove toplane na novoj lokaciji, radi modernizacije sistema centralnog grijanja nа  Palama.

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu sedam miliona eura s alokacijom na Republiku Srpsku, s rokom otplate zajma od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Prvu i drugu fazu izgradnje toplovoda između planirane lokacije buduće i postojeće toplane finansirala je općina Pale svojim budžetskim sredstvima, čime je otvoren put za projekt modernizacije sistema centralnog grijanja. Do sada je uloženo više od dva  miliona  KM  i stvoreni su uvjeti za hitnu implementaciju čitavog projekta u korist stanovnika Pala.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garanacijama Bosne i Hercegovine.

 

RATIFIKACIJA UGOVORA ZA PROJEKT GRADSKOG PRIJEVOZA U SARAJEVU

 

Vijeće ministara BiH je u drugom krugu glasanja utvrdilo Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Projekt gradskog prijevoza u Sarajevu - B (FI N 94.965), koji je potpisan 22. maja i  15. juna 2023. godine u Sarajevu i Luksemburgu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će prijedlog ove odluke dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

 

BiH I BUGARSKA INTENZIVIRAJU SARADNJU U SLUČAJU KATASTROFA

 

Ministarstvo sigurnosti dostavit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugarske o saradnji u slučaju katastrofa, a za potpisnika uime BiH je predložen ministar sigurnosti.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o pregovorima delegacija BiH i R Bugarske o utvrđivanju teksta ovog sporazuma kojim se jača saradnja u područjima planiranja, prevencije, pružanja pomoći i podrške u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa, na načelima uzajamnog роštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

 

POBOLJŠANJE SISTEMA VODOSNABDIJEVANJA U BRČKO DISTRIKTU BiH 

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Ugovora o izmjenama i dopunama br. 1 na Ugovor o zajmu od 12. aprila 2022. godine (Zeleni gradovi 2 - Window II Vodovod Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Riječ je dodatnom zajmu EBRD-a u iznosu 6,5 miliona eura, koliko je iznosio i prvobitno odobreni zajam,  tako da sada ukupno zaduženje iznosi 13 miliona eura, s alokacijom na  Brčko distrikt BiH.

Projekt se realizira s ciljem poboljšanja postojećeg sistema vodosnadijevanja grada Brčkog i prigradskih naselja, uz stvaranje tehničkih pretpostavki za njegovo daljnje širenje.

Rok otplate dodatnog, kao i ranije odobrenog zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za   potpisnika uime BiH je predložen ministar finansija i trezora.

 

PRIHVATANJE I RATIFIKACIJA AKATA SVJETSKE POŠTANSKE UNIJE

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za prihvatanje i ratifikaciju Akata Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union - UPU) usvojenih na 27. kongresu održanom 2021. godine u Abidžanu (Obala Bjelokosti).

Ministarstvo komunikacija i prometa će Prijedlog osnova dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru donošenja.

Bosna i Hercegovina prihvaćanjem UPU akata ispunjava svoje obaveze preuzete članstvom u Svjetskoj poštanskoj uniji i omogućava ravnopravno učešće na međunarodnom tržištu poštanskih usluga.

Istovremeno se na ovaj način želi osigurati ekonomska održivost poštanskih operatera i obavljanje univerzalne poštanske usluge u skladu s međunarodnim standardima i napretkom u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

 

USVOJEN GENDER AKCIONI PLAN BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o usvajanju Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine (GAP BiH) za period 2023 - 2027. godine, s Operativnim planom institucija BiH za njegovu implementaciju u ovom periodu.

Prethodno su vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH dale suglasnost na tekst Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine za period 2023-2027. godine, koji predstavlja okvirni strateški dokument i daje smjernice za izradu operativnih planova institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Gender akcioni plan BiH sadrži ciljeve, programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima društvenog života i rada, a Operativnim planom su zacrtane aktivnosti koje će provesti nadležne institucije Bosne i Hercegovine u preciziranim rokovima do kraja 2027. godine.

GAP BiH se oslanja na tri strateška cilja koja uključuju sačinjavanje, provedbu i praćenje programa mjera za unapređenje ravnopravnosti spolova u institucijama vlasti po prioritetnim oblastima, izgradnju i jačanje sistema, mehanizama i instrumenata za postizanje ravnopravnosti spolova te uspostavljanje i jačanje saradnje i partnerstva.

Usvajanje Gender akcionog plana obaveza je Bosne i Hercegovine proistekla iz međunarodnih i domaćih dokumenata u oblasti ravnopravnosti spolova.

Za praćenje provedbe Gender akcionog plana BiH zadužena je Agencija za ravnopravnost spolova BiH u okviru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

 

FUNKCIONALNA IZMJENA U ODBORIMA ZA EKONOMIJU I UNUTRAŠNJU POLITIKU VMBiH

 

Na prijedlog Kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH donesene su pojedinačne odluke o izmjeni dvije odluke, i to o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za ekonomiju i Odbora za unutrašnju politiku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Za člana ovih odbora imenovana je direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota umjesto ranijeg direktora Edina Dilberovića, koji je na 23. sjednici Vijeća ministara BiH razriješen dužnosti zbog isteka mandata.

 

DELEGACIJA BiH U ODBORU VE ZA SIGURNOST I ZAŠTITU NA SPORTSKIM PRIREDBAMA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Delegacije Bosne i Hercegovine u Odbor za sigurnost i zaštitu na sportskim priredbama pri Vijeću Evrope u statusu posmatrača.

U šestočlanu Delegaciju su imenovani predstavnici državnih ministarstava civilnih poslova i sigurnosti, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Nogometnog saveza BiH. Delegacija će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Odboru za sigurnost i zaštitu na sportskim priredbama pri Vijeću Evrope u statusu posmatrača uz učešće u njegovom i radu njegovih savjetodavnih privremenih/ad hoc radnih grupa bez prava glasa.

Ovaj odbor nadležan je za implementaciju nove Konvencije Vijeća Evrope o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, koja je pоznata kао Saint - Denis konvencija, оdnosno Konvencija br. 218.

Bosna i Hercegovina je u fazi prikupljanja mišljenja оd nadležnih institucija kako bi pristupila ratifikaciji ove konvencije. 

Ranije je BiH роstala članica Evropske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, роsebno nа nogometnim utakmicama iz 1995. godine. (Konvencija br. 120).

 

PRAĆENJE PROVOĐENJA STRATEGIJE ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV TERORIZMA

 

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uspostavi Koordinacijskog tijela za praćenje provođenja Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcionih planova za period 2021-2026. godine uz korekciju na sjednici.

Koordinacijsko tijelo sastavljeno od predstavnika nadležnih državnih, entitetskih i institucija i tijela Brčko distrikta BiH u svojstvu njegovih članova i zamjenskih članova zaduženo je za praćenje provođenja Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcionih planova za period 2021-2026. godine.

Istovremeno će ovo tijelo na godišnjem nivou izvještavati Vijeće ministara BiH o progresu u provedbi Strategije te sačinjavati prijedloge za donošenje novih mjera, kreiranje programa i projekata u svrhu potpunog ostvarenja temeljnih ciljeva, vizije i misije Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Ministarstvo sigurnosti BiH će u roku od 15 dana od stupanja na snagu ove odluke sazvati sastanak ovog koordinacijskog tijela.

 

IMENOVANJA I ISTEK MANDATA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o provedenom postupku Javnog oglasa za izbor i imenovanje pet članova Upravnog odbora (UO) Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP).

Ministarstvo civilnih poslova će na osnovu Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH i Statuta Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja provesti proceduru izbora tri člana Upravnog odbora i nakon provedene procedure Vijeću ministara BiH predložiti kandidate za imenovanje u UO CIP-a.

Istovremeno su za članove Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja na mandatni period od tri godine  imenovane Nina Sajić iz reda srpskog naroda i Helena Lončar iz reda hrvatskog naroda.

Ministarstvo civilnih poslova će u saradnji s Uredom za zakonodavstvo pripremiti rješenje o razrješenju dva člana Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, iz reda srpskog i hrvatskog naroda, kojima je istekao mandat.

Prema Izvještaju, na Javni konkurs koji je raspisan za pet članova CIP-a kojima je istekao mandat nije se  prijavio nijedan kandidat iz reda bošnjačkog naroda, a kandidat iz reda nacionalnih manjina nije osvojio dovoljan broj bodova za plasiranje na rang-listu najboljih kandidata.

Vijeće ministara imenovalo je Maju Stojkić za direktora dok je Milana Popržen imenovana za zamjenicu direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH na mandatni period od četiri godine, počev od 1.11. 2023. godine kao najbolje rangirane kandidate nakon završene procedure javnog konkursa, nakon što su dužnosti razriješeni dosadašnji direktor i njegov zamjenik.  

Za v. d. zamjenicu direktora imenovana je Aida Terzić do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca, počev od 1. 11. 2023. godine, a dužnosti je razriješena dosadašnja v.d. zamjenica direktora.

Ministarstvo civilnih роslova raspisat će javni konkurs za izbor i imenovanje zamjenika direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine.   Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je za vršioca dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Vedada Hindiju do okončanja konkursne procedure, a najduže na  mandatni  period оd  tri mjeseca, počevši оd  1. 11. 2023. godine.

Ministarstvo civilnih poslova raspisat će javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine.

U skladu s Mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, Vijeće ministara je imenovalo  Harisa Memića za zamjenika direktora Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, prvorangiranog kandidata nakon završene procedure javnog konkursa. Prethodno je zbog isteka mandata razriješen dužnosti dosadašnji zamjenik direktora. (kraj)

Link za fotografijehttps://www.flickr.com/photos/vijeceministara/albums/72177720312013706