Aktualnosti

Sastanak Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine s Uredom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije

11.12.2018

Sarajevo 3.12.2018. godine

 ODRŽAN SASTANAK UREDA ZA ZAKONODAVSTVO VIJEĆA MINISTARA BOSNE I HERCEGOVINE S UREDOM VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA ZAKONODAVSTVO I USKLAĐENOST S PROPISIMA EVROPSKE UNIJE

 

U Sarajevu, zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dana 3. decembra 2018. godine  održan je prvi zajednički sastanak Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

 Na zajedničkom sastanku su predstavljene funkcije, nadležnosti, ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

 Osim toga razgovaralo se o međusobnoj saradnji u cilju razmjene iskustava u radu i razvijanju drugih vidova saradnje između ova dva Ureda, kao i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Republike Srpske, Ureda za zakonodavstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kantonalnih ureda, kao i ureda za zakonodavstvo zemalja u okruženju.

 Posebna rasprava se vodila oko aktivnosti vezanih za primjenu Aneksa I – Metodologije procjene učinaka prilikom izrade propisa – Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine – Prethodna i sveobuhvatna procjena učinaka propisa, kao i zajedničkih aktivnosti na izgradnji „Baze propisa“ .

 Zaključci sa prvog zajedničkog sastanka Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

  1. Nastaviti razvijati međusobnu saradnju Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije organizovanjem pojedinačnih i zajedničkih sastanaka periodično, sa uključivanjem Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Republike Srpske i Ureda za zakonodavstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;
  2. U narednom periodu realizovati sastanak direktora Ćibe i Silađija sa direktorom JP NIO Službenog lista Bosne i Hercegovine
  3. Aktivno učešće i zajedničke aktivnosti Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije na projektu „Baze propisa“.

Ured za zakonodavstvo

Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

3 FOTO GALERIJA